Energetska preskrba gospodinjstev

B81

22. jul 2007
37.242
10.631
113
Vseeno sem se oglasil na Elektro MB in tukaj so zaključki oz. potrditve:
- kot že ugotovljeno vsaka sprememba na merilnem mestu za sabo potegne brisanje določenih ČB vrednosti za do dve leti (tekoče + naslednje leto). Tako padeš pod sistem "maksimalno odvzete moči" v mesecu. Se pravi 1X v mesecu rukneš na 1ČB 10 kW, pa imaš vse ČB na 10 kW, čeprav imaš na primer ves ostali čas max 5 kW.
- še bolj absurdna je situacija na enem drugem merilnem mestu - garaža s 15 parkirnimi mesti: priključek 3X25A, poraba max. 200W, minimalna moč = 3,8 kW v vseh ČB. Če gremo s soglasjem na 1X16A bo pa 2,5 kW, kar bo razlika nekih 5 € na mesec pozimi. :bonk:
- in za konec - ne vedo še kako bodo obračunavali manjko za sončnice, ali se bo računala tudi omrežnina za prevzeti manjko in po kakšnem ključu.

Smo pa tisti iz prve alineje na boljšem, ker če sedaj spremenimo navade se nam to že pozna na naslednjem računu, ker bodo prevzete moči ČB takoj nižje, medtem ko tisti, ki so vam določili ČB precej visoko nimate kaj naredit, ker če boste šli sami menjavat moč (mimogrede: do 8. v mesecu za naslednji mesec) boste začeli takoj plačevat eventualne penale.

Torej kot sem zaključil že včeraj - brez sprememb navad ne bo šparanja!
Plešemo.

Vidim, da sem še edini brez geni računa za november.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.224
498
83
Seveda si jo vprašal z lažnimi podatki sej si zapisal da imaš na vseh ČB 3,7 kW.
Na računu imaš 1ČB 3,7 kW, ostale pa 4,3 kW in če imaš še vedno določene potem ne plačuješ penalov za prekoračitve.
Kakimi lažnimi podatki?
Priložil sem sliko in na podlagi slike sem dobil odgovore.
Kje je fora, da bi zavajal??

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.419
2.631
113
Plešemo.

Vidim, da sem še edini brez geni računa za november.
Ja sedaj moraš znat že vse standardne in latino-ameriške plese, poleg obvezne polke in kazačoka!

Mimogrede iz precej zanesljivega vira: na sestanku pri Golobu jim je (vir) povedal da tak sistem omrežnine furajo samo v Španiji, kjer pa je državno elektro podjetje tik pred bankrotom. Odgovor je bil - mi bomo pokazali kje imajo španci napake!

Point tega je v združevanju energetskega sektorja in njegovi privatizaciji, oz. nadzoru nad njim.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.224
498
83
Ja sori, sem spregledal da so osnovni zaključki chatGTP povsem napačni, sem mislil da si ti dal izhodišče.

Zakaj bi nekaj, kar je vsakemu jasno iz računa, sploh spraševal okoli?
Ker men ni pol k.. jasno, naprimer. I kolikor vidim, še ene 90% prebivalstva. Še tisti, ki so mislili, da vedo, sedaj sprašujejo...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.453
4.226
113

Evo Nemci so zakuhali.
In že drugič to leto se lahko vse sesuje.
Tak da izogibajte se dvigal danes in do sredine naslednjega tedna.

B81

22. jul 2007
37.242
10.631
113
Na mojelektro se pod "obračunski podatki" vidi strošek omrežnine, nisem niti vedel...torej naračunali prav, grem na 400% povišanje računa, seveda brez prekoračitve 13,6 kW blokov.
Kot je janšu nekdo pravil...bi dal v nbloku ponoči prat, da bi sosedi vedeli, koga so volili :bonk: