Energetska preskrba gospodinjstev

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.029
3.728
113
To so ta prave cifre, kjer je TČ pravilno dimenzionirana in ni 3x premočna.
Pa je še bilo nekaj rezerve, ker za 2MWh mesečne porabe je to 70kwh/dan oziroma 3kw/h. Če pa to pomnožiš s cop "3" pa dobiš 9kw/h toplote.
Tisti ki se hvalijo da jim TČ porabi za manj kot 100 € na mesec elektrike je vseeno če bi se greli direkt na elektriko ;)
Na teh 100€ dodaj še pribitke in DDV in prideš do zneska na položnici.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.566
113
Pa je še bilo nekaj rezerve, ker za 2MWh mesečne porabe je to 70kwh/dan oziroma 3kw/h. Če pa to pomnožiš s cop "3" pa dobiš 9kw/h toplote.
Tisti ki se hvalijo da jim TČ porabi za manj kot 100 € na mesec elektrike je vseeno če bi se greli direkt na elektriko ;)

Kako si pa te zakljucke glede domenzioniranja ven dobil?

Zadnja poved pa... Ne sipaj soli po rani.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.789
113
400e vs 1200e na sezono. v 10 letih imam 2 TČjki pokrite napram direktnem ogrevanju na el.
kaj tule ni jasno?

B81

22. jul 2007
37.000
10.531
113
Januara je blo nekaj tudi z grelcem in če bi jo dal na višjo hitrost (od treh), bi porabila več in bila malo glasnejša, ne bi pa se grelec vklopil in ne bi šla nekajkrat v mirovanje čez dan. Nam so naračunali ca. 100 mesečno za TČ in 100 za ostalo in temu primerno naredili SE, ki je bila do letos "točna". Do letos.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.566
113
Se pravi si dal za TC 4k?

Moja je bila 3k€ z davkom. SCOPa pa res nimam nikdar 3. Domenzionirana drgac, kot se je recimo mtl lotil. Drugače bi bila 5k€. Te razlike ne bi nikdar notri prinesla. Samo TČjko pa sem resda že... Ene 2x. Predvsem sem se pri SV zafrknila oziroma na njo sploh ne mislila...

To rečeno, da mi zdele odpove, bi najbrž spet kupila enako. Ki je zdaj cca 1,5k€ drazja. Mi varovalke ne bi zmogle, če bi bilo vse direktno na strom. Preveč stvari na strom navlekla k bajti... Tule je treba že na druge stvari gledat kot samo na tošl...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.607
347
83
Kras
www.mtl.si
lol je to ja, vrzi noter nekaj najcenejšega, razlike cca 5kilo ne boš nikol v življenju noter spravil. mojstri ki so te ali pa še te bodo, češ mej mal rezerve mogoče po 1 teden -10 in zato boš dal plus5 kilo...tako so mene hotli, češ vazmi tu okol 12kw... in podobno, če če bo -20 da ne bo počepnilo in podobne fore. Sem imel 3 ponudbe med 10 in 15... potem pa me je trofla ZKP in sem enga lokalca našel z raztrganimi kavbojkami..prišel rekel, ne serji, tole vzami, najcenjši dajkin LT 3f do 6-8kw cela kurilnica 5,5kilo, minus 1k subvencije..pa rešeno...sem pokimal...v 7 letih se grelci zaradi vremena in namena ogrevanja niso vklopli, zgolj včasih ko mora nad 18 ruknit vodo..očitno.
Res je sicer da so HT mal dražje,

za 5 kilo razlike se boš grel 10 let... wohoo.
Ne poznaš situacije.
Mislil sem na to, da bi prišparal, če bi šel na kakšno cenejšo znamko. Pri takih investicijah, kjer se gre za 10+ let so me izkušnje naučile, da se ne grem tega. Poleg tega imam pri Panasonicu servis 6 km stran in še to kolega. T-Cap pa kolikor slišim so zelo zanesljive in preverjene.
Kar se tiče predimenzionirane TČ pa tako. Praktično skoraj vsi prodajalci so me silili v 12kW, kar bi bil po mojem mnenju čisti overkill. Že 9kW ne bo zelo obremenjena (upam), rabim pa malenkost rezerve, ker načrtujem še 50m2 veliko garažo zgradit. Tako da, mislim da bo to kar ok. Bom pa skoraj tisočaka dal zraven za tišjo varijanto, pa čeprav bo zadeva za hišo, kjer skoraj ni oken. Sosedov pa tudi ni nikjer okrog. Sem glede hrupa kar občutljiv, tako da, to je pač moja kaprica, ki nima objektivnih razlogov.
Bi me pa nova enofazna propanka prišla skoraj tisočaka ceneje, ampak ne upam tvegat z novo tehnologijo. Sem raje na toplem ob malo večji porabi, kot pa, da šparam in zmrzujem nekajkrat na sezono. Pa verjetno bi mi enofazna navadna TČ (ne T-Cap) tudi zadostovala, sicer z nekaj večjo porabo, ampak glede na to, da grem na trifazni tok zaradi SE, bom pač požrl to razliko.
9kW ZV TČ so dejansko konkretno cenejše. Panasonic je zelo dobra, sam izgled je pa, ne zameri, najcenejše so lepše.
Se strinjam, zunanja enota je res grda kot hudič :( :eek:, pa še velika. Da ne govorim o tem, da je tišja varijanta še večja.:obesise:
Mi pa pri takih zadevah več pomenita kvaliteta in zanesljivost, kot pa izgled. Tako da, sem to grdoto požrl.;) Pa še zadaj za hišo bo, tako da je ne bom ravno vsak dan gledal.
Vsak evro za wifi modul pri TCjki
Tukaj se pa osebno ne strinjam. Rad imam pregled nad stvarmi, tako da wifi modul bo zraven. Pač spet zavestno vržen denar noter, zato da bo kaprica zadovoljena.
Pa čeprav bom upam enkrat nastavil in potem pozabil. Hočem pa vseeno imeti nadzor in vpogled.

Večinoma izbiram racionalno, ampak nekatere stvari pa so zraven tudi zaradi kapric. In pa predvsem se vedno bolj držim reka, da kdor kupi poceni, kupi dvakrat. Pa čeprav sem za nekatere potem morda neracionalen. Ni vse v excelu ;).

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
Vprašanje....
Imam 1500l zalogovnik na katerega je vezana peč na drva. Je smiselno TČ vezati mimo in direkt na vejo ogrevanja ali na zalogovnik- v zgornjo del?

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.811
130
63
Če imaš TČ večje moči, je zalogovnik priporočljiv. Jaz imam TČ vezano na zgornjo tretjino 1000 litrskega.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.566
113
To je pa zato, ker imaš predimenzionirano in preplačano TČ. :evil:

Aja, pa zgoraj sem pozabil zapisati, da je dejstvo, da se mi grelec ne bo niti enkrat vključil v 10ih letih, vredno vsaj tisočaka v gostilni leta 2034.
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse: :valjamse:

sej veš kk je... put your money where your mouth is...
sem edina po moje, ki se ti je do zdaj oglasil, da ima TČ polnih 10 let.
polnih 10 let --> poraba za ogrevanje hiše 23124kWh, od tega 7213kWh grelca, da je počel, karkoli pač je že in za to plačala 746,33€. razliko bi lahko torej naredila pri kWh za grelec in sicer bi plačala zgolj tretjino tega v najboljšem primeru, pa sem fejst preterala --> torej 248€ evrov. TC je bila točno 2k€ več, da bi bila dimenzionirana po tvoje in kot pač se to počne pri nas, ker monterji projektirajo s svojo agendo --> 2000-cca500=1500€.

1500€ iz leta 2014. Se v 2024 je to kar nekaj pira...

p.s.
znamka je v obeh primerih ista in je srednja žalost oziroma price/performance. Izberi termin, ki ti je ljubši.
p.s.s.
skozi leta je šlo brez doplačil tipa dodatnih zalogovnikov, notranjih termostatov ipd, da bi kompenzirali, da je zadeva premočna.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Valhalla

B81

22. jul 2007
37.000
10.531
113
Ampak ti imaš hišo, ki je zgleda dobro izolirana in z veliko okni, ki vpijajo toploto? To je itak posebno nizna poraba za toliko veliko hišo, ponavadi so bajte pol manjše, kolikor berem. Fino je, če se primerja primerljivo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.951
6.566
113
Moja okna gledajo v večini na V zarotirano še malo proti S (nikakor ne na jug). Ampak njegova je tudi dobro izolirana. Njegova je manjša - 255 vs 140. Ne vem, od kod je, ampak se mi zdi da lokacija ne igra silne vloge pri tej primerjavi. in zdaj še... moja je 5Kw, njegova pa 9kW.

Vse to je pa čez prst, zastonj se lahko pozabava in izračuna, kot sem mu že predlagala, koliko hiša potrebuje. Potem pa dimenzionira po balkansko - tok kot je treba, da se nikdar grelec ne vklopi in za ziher še eno številko čez in seveda vse to plača. Kasneje dela urnike zaradi prevelike minimalne moči, dela urnike zaradi novih blokov in dokupuje zalogovnike, ker preveč na na telefon gleda zaradi wifija in ga skrbi, kaj se tokrat prižiga in ugaša. Ali pa se loti kot malo bolj hladen preračunljiv severnjak - do 75% pokriva TČ sama, naprej pa grelec. kaj to pomeni v praksi - od teh 7123kWh, ki jih je porabil grelec, jih je zgolj 409 v vseh 10 letih zato, ker TČ ne bi zmogla. nobenega taktiranja. nobenih jajc...

Pri nas je tako računal svoj cajt samo Kronoterm, pa se mi zdi, da je zadnja leta opustil, ker je izgubljal stranke na račun tega, da je grelce "prodajal". Kolikor so že precenili te svoje hladilnike, jih razumem. Težko se dolgo časa upiraš temu trendu, če izgubljap stranke na račun, da jim želiš poceniti vse skupaj. Si mislijo, klinc te gleda, pa plačaj...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.149
113
Jaz ogrevam NEH 130m2 s 5kW (toplotne moči pri -7°) TČ brez grelcev in mi nad 5° taktizira. Pod +5° pa celo modulira proti polni moči in 5x na noč defrosta. Zmore pogreti na 60°, nastavljena je na max 30° krivuljo po zunanji temp. Sonca pri meni nič, hrib na jugu. Dodana na spec pelete na vrh zalogovnika.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.149
113
Vprašanje....
Imam 1500l zalogovnik na katerega je vezana peč na drva. Je smiselno TČ vezati mimo in direkt na vejo ogrevanja ali na zalogovnik- v zgornjo del?

Tale kombinacija je nevarna, ker v TČ ne sme priti prav veliko čez 60, 70°, kar bo mimogrede pri kurjenju na drva. Posvetuj se z inštalaterjem, alumplast vezava do izmenjevalca pomojem odpade, ne glede na to ali imaš toplovodno ali plinsko TČ.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.577
10.789
113
meni laufa LT 7 let, na grelce je v tem času slo 765 kWh. to je danes zame cca 150 EUR. grelec ina vsaka ce prav razumem in spada k normalnemu delovanju .
Mtl, ti kar naredi po svoje,saj boš sam plačal. jaz sem ti samo povedal izkušnjo. grafe sem gledal prvo sezono. popolnoma stran vržen bi bil denar za kakšen dodaten modul .