Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
Sporočilo v temi 'Energetska preskrba gospodinjstev' https://www.alter.si/tema/energetska-preskrba-gospodinjstev.2675799/post-3302390

Ce je ta druga runda ze bila, se pa opravicujem...

Nisi ga narobe razumel, povsem pravilno si ga razumel. Vsi bi soncnice, vetrnice, ali pa bilo kaj tretjega. Samo ne na svojem ali blizu. In cim se pojavi prilika, da bi nekje drugje, so takoj za in se zacne diskreditirati vse pomisleke tistih, ki bodo plačevali najdrazjo ceno. V kvaliteti bivanja in ostalem. In edino pravilno, da se poda tudi pomisleke, ki dostikrat niso brez veze in sele takrat se zacne iskati resitve, kot bi ze v osnovi morale biti. Prvotno bi se pa samo haralo, kot je najceneje in kot da je "vse naše".

In tvoj prc je bil pac prc v tej smeri. Da je to kao zaradi mene in mene slicnih. Ce so slicni vsi z elektriko doma OK, torej ce si odklopljen od elektroomrezja prav, drugace pa nic narobe, ce si tiho. Ker serjes po omrezju tudi ti, doprineses pa nic.
Ne moj prc je bil, ker sem te narobe razumel, po tej razlagi se popolnoma strinjam s tabo. Pa še to je šlo zgolj za primerjavo z mobilnim telefonom in nikakor okoli sranja po omrežju.
Dejstvo je, da mora za te stvari poskrbet država z jasnimi pravili, ki temeljijo na študijah škodljivosti posameznih objektov, kot se je to recimo že leta nazaj poskrbelo za EMS. Ko bo to narejeno in bodo potem pri takih objektih izvedene meritve hrupa, bodo stvari jasne. Dokler pa teh pravil ni, je pač tako kot je.
V postu, ki si ga citirala, nisem rekel, da nimam fasade, ne bi pa škodlio še dodatno izolirat, ker je je po sodobnih standardih mal premalo, po standardih iz 80h let pa x2. So pa objekti v naši okolici iz 80tih let, ki še vedno nimajo niti centimetra izolacije, nikjer. Pri meni je recimo kapa izdatno izolirana, kar se kar pozna.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Hrup, hrup in še enkrat hrup + nizkofrekvenčne vibracije.

Zakaj se pri Marjetici bunijo, pri Sparkasse pa ne? Marjetica je na mirnem, ni drugega hrupa v neposredni bližini. Sparkasse pa je tik ob avtocesti in se njen hrup niti ne zazna.
Sem bil zelo blizu (pod) kupom vetrnic v tujini. Hrup tik pod njimi je ob močnejšem vetru podoben kot zvoju jadralnega letala, če leti tikj nad tabo. Drugače še tega praktično ni. Nizkofrekvenčne vibracije sodijo v kategorijo, o kateri teče debata o "znanju" influencerjev, če so vetrnice prav postavljene. Pa mrtvega ptiča tudi nobenega nisem našel.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.656
2.732
113
Sem bil zelo blizu (pod) kupom vetrnic v tujini. Hrup tik pod njimi je ob močnejšem vetru podoben kot zvoju jadralnega letala, če leti tikj nad tabo. Drugače še tega praktično ni. Nizkofrekvenčne vibracije sodijo v kategorijo, o kateri teče debata o "znanju" influencerjev, če so vetrnice prav postavljene. Pa mrtvega ptiča tudi nobenega nisem našel.
Tako kot ti manipuliraš lahko tudi jaz - stal sem na "plantaži" vetrnic, konkretno ob cesti pred Tarifo - pogovarjat se nisi mogel. Če se mi bo enkrat ljubilo bom poiskal posnetek s telefona.

In za tvoj konec še klasično nabijanje - nobenega ptiča še ni sklatila vetrnica. :bonk:

Mimogrede, slovenski vetrni potencial je za max 30-50 vetrnic, pa še ta je za en dr.ek. Toliko jih ima samo eno malo večje polje vetrnic v okolici Dunaja.

• Všeč mi je
Reactions: tony in sajkek
S temi nizkimi frekvencami bi se bilo za pozanimati kako daleč se širijo/so moteče. Verjetno se z razdaljo tudi jakost tega valovanja niža.

Sicer ne poznam a se mi zdi, da omenjajo 1,5 km oddaljenost od objektov? To bi moglo zadoščat tako glede hrupa, kot glede senčenja?

verjetno utegne biti nadležno če si na prostem, če imaš odprto okno, vrata, da "pride v stanovanje" in tako do tebe, drugače pa vprašanje kakšno energijo imajo, kako /oz skozi kaj lahko prodre. Verjento že malce boljša izolacijana na hiši te zadeve zaustavi. podobno velja za okna.

ps niso propelerji edini tak grešnik, tud bioplinarne, sežigalnice jim delajo družbo, samo severno od nas pa te zadeve nekak laufajo?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.656
2.732
113
Ne pozabite še nekaj: omenja se "pravilna" oddaljenost vetrnic od naselij, hiš,... zaradi slovenske razpršene poselitve težko najdeš lokacije, kjer bi bila vetrnica recimo en km oddaljena od vseh hiš.

Tudi če "fasada, okna,..." zadržijo hrup zunaj, ali je prav, da nekomu onemogočimo normalno rabo hiše?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.431
113
Kako izgleda država z 220 milijoni prebivalcev brez elektrike, se je te dni lahko videlo v Pakistanu (nisem sicer opazil, da bi pri nas kdo poročal).

22. jul 2007
13.562
1.748
113
124
Ne pozabite še nekaj: omenja se "pravilna" oddaljenost vetrnic od naselij, hiš,... zaradi slovenske razpršene poselitve težko najdeš lokacije, kjer bi bila vetrnica recimo en km oddaljena od vseh hiš.

Tudi če "fasada, okna,..." zadržijo hrup zunaj, ali je prav, da nekomu onemogočimo normalno rabo hiše?
Kaj ti rabi fasada in zaprta okna v poletnem večeru ob odprtih oknih.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
al pa ko kofetkaš zunaj na terasi.... zraven pa vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufvuf vuf vuf vuf vuf vuf vufv

• Všeč mi je
Reactions: tony in Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
pa verjetno ti znanci ne pridejo več na obisk, poznam enga, ki živi poleg prašičje farme.. Tja noben ne gre, ker pač ne moreš normalno na terasi spit piva ;) :evil:

• Všeč mi je
Reactions: tony in Samo Svoj

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Pri DW pravijo, da teorije o mrtvih ptičih načrtno širijo prodajalci fosilnih goriv.

Ptiči umirajo zaradi vetrnic, ta del sploh ni problem dokazati, imaš celo uradne statistike.

Vetrnica ima dva različna "vpliva" na ptiče in netopirje:
- direkten udarec: tukaj mislim da je zadeva jasna kaj je vzrok smrti
- bližnje srečanje: zaradi nenadnega padca v zračnem tlaku _lahko_ pride do poškodb pljuč in žival _lahko_ umre

Kaj je tukaj bolj zanimivo je naslednji podatek:
Estimates of up to a million or more birds a year are killed by turbines in the US but that is far exceeded by collisions with communications towers (6.5 million); power lines, (25 million); windows (up to 1 billion); and cats (1.3 to 4.0 billion)
Torej, okna in mačke potamanijo 1000x več ptičev kot vetrnice. Pa oken seveda ne bomo prepovedali in mačk tudi ne.

• Všeč mi je
Reactions: B81 in vincent

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Ptiči umirajo zaradi vetrnic, ta del sploh ni problem dokazati, imaš celo uradne statistike.

Vetrnica ima dva različna "vpliva" na ptiče in netopirje:
- direkten udarec: tukaj mislim da je zadeva jasna kaj je vzrok smrti
- bližnje srečanje: zaradi nenadnega padca v zračnem tlaku _lahko_ pride do poškodb pljuč in žival _lahko_ umre

Kaj je tukaj bolj zanimivo je naslednji podatek:

Torej, okna in mačke potamanijo 1000x več ptičev kot vetrnice. Pa oken seveda ne bomo prepovedali in mačk tudi ne.
In ker, priznam, sem v življenju videl mogoče 20 ptičev, ki so jih mačke, in 1 ali 2, ki sta jih fasala od okna, je jasno, da pri vetrnicah nisem imel statistično opazne šanse, da bi tam kakega videl. In ga nisem, pa tudi če eni (ne ti) trdijo, da bi moral po nih gazit do kolena.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.990
9.528
113
O tem skeptiki zelenega prehoda govorimo:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Ja dejstva, predvsem fizikalna, so nekaj nepotrebnega za ekofašiste. Razumejo šele ko jih udari po trdi buči.
Od proizvodnje oziroma pomanjkanja realnih virov (paneli in ventilatorji to niso) do daljnovodov in trafo postaj, vse je dimenzionirano na porabo brez avtomobilov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
O tem skeptiki zelenega prehoda govorimo:
Žalostno, da tale Muller "ne pozna načina, kako bi to delovalo", čeprav so takih načini znani in delujoči ...

• Haha
Reactions: Pepe