Energetska preskrba gospodinjstev

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Obtočne črpalke so večinoma 220V in porabljajo tam do 50W. Realno verjetno precej manj, tam 10-20W. Težava so edino zagonski tokovi, ki so lahko visoki in ti bodo lahko preveč za UPS. Če kupiš nek 750VA UPS ki zmore 500W bi skoraj moralo biti dovolj za zagon. Mora pa obvezno biti sinusni output.

Težava je potem edino avtonomija - mogoče če znižaš hitrost črpalke na minimum boš verjetno že dosti naredil glede avtonomije (v kolikor ima črpalka možnost regulacije pretoka).

Recimo jaz imam en APC UPS za server omaro, obremenjen je s cca. 100W in zdrži ~50 minut. Sta pa not 2x 12V 8Ah bateriji (192Wh teoretične kapacitete, realno vidiš da je pol manj).

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Uff, kako naj vem ali ima ok sinus... model je APC smart UPS, 1500 ali 2200. Še tisti stari model, ki je imel rdeče napise.

Bypass ni narejen, da bi šlo mimo. A se mi bolj splača v to smer investirati?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Uff, kako naj vem ali ima ok sinus... model je APC smart UPS, 1500 ali 2200. Še tisti stari model, ki je imel rdeče napise.

Jaz imam tudi ~15 let star APC Smart 750 in ima sinusni output. Velika verjetnost da ima ta tudi, ampak vseeno preveri - nekateri imajo modificiran sinusni output ki ni najbolj OK.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Jest bom vzel tole skupaj z AGM akumulatorjem 100Ah, tok da vsaj vplinjak pogori do konca in da je za nekaj časa za pumpe gnat. Ta je že tok napreden, da ima not regulator in lahko na njega priklopiš sončno celico in potem imaš vsaj za ogrevanje kar nekaj avtonomije brez agregata.

• Všeč mi je
Reactions: irwin

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Pozimi bo boljš švoh tisto napajanje sončnih celic :(.
Sem malo gledal te varijante zadnji mesec in je to oh in sploh, 200W sončna celica. Pa test poleti na direktnem soncu in da ven tam nekje 150W. Pa ne govorim za kitajske panele, kjer ko vidiš 100W, moraš deljit z najmanj 5, če ne kar 10 :).
Potem pa malo pogledaš še teste tistih, ki niso plačani, pa poleti output, če so samo majhni oblački čez sonce pade na 50W in manj, ko pa je oblačno si pa praktično na 0W.

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Gre v prvi vrsti za zaščito peči, da ne gre v prisilno zaustavitev, pa mal močnejše, da smo na varni strani. Sončna celica je bolj tko za zraven.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Vse jasno. Hočem ti samo povedat, da se ne zanašaj pozimi na sončne celice ;). Če bo dlje časa trajal blackout, bo treba kar generator zalaufat. Ali pa kakšen avtomobilski akumulator gor priklopit.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Pri avtomobilskih akumulatorjih računajte samo na 50% uporabne kapacitete. Torej če je 100Ah in 12V ima v teoriji 1,2kWh energije, ampak v praksi pa je pol manj.

Tako da ti bo neko 50W pumpo gnalo cca. 12 ur (realno verjetno manj).

• Všeč mi je
Reactions: sad

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
50W pumpo bo gnal vsak avtomobilski akumulator na polni kapaciteti. Problem je če obesiš 1000W gor, kar pomeni 1C praznjenje čemur pa klasični avtomobilski akumulatorji niso namenjeni (hitro počepne napetost in pride pod 10.5V kar je ponavadi meja za odklop razsmernika). AGM tegnologija je boljša oz. se dobi namenske akumulatorje, ki bolje držijo napetost kar potem pomeni večjo kaapciteto, še vedno pa večji tok pomeni manjšo uporabno napetost in je potrebno vedno računat da bolje vzet več rezerve ker so tudi izkoristki potem boljši.

Druga stvar je pa da klasična pumpa na kvazisinusu (modificiran sinus) odvisno od napake sinusnega signala porablja tudi do 2x več elektrike (gre v gretje). Zato je nujno da je sinus čimbolj "pravi" ker je izgub najmanj oz. v skrajnem primeru slaba sinusoida pomeni hitro okvaro pumpe. Se tudi slišno da ugotovit da sinus ni ok, ker je črpalka v takem primeru precej bolj glasna.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.941
579
113

1662374663491.png

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.854
684
113
Kako pa v praksi deluje tak bypass? Je "naravno" kroženje dovolj hitro da se peč ne pregreje? Načeloma bi moral biti pretok konkretno nižji kot pri pumpi, sicer nihče ne bi montiral pump :)

• Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
To itak za sodobne peči ne pride v poštev. To velja za stare peči na naravni vlek, ki pripirajo zrak in posledično pajsajo drva. Kot že rečeno, je rešitev nek (namenski) UPS za vsaj 6 ur, da peč na prisilni vlek normalno pogori. Sodobne frekvenčne pumpe pa dons nimajo več tako visokih zagonskih špic in v povprečju kurijo 10w, kar bi pa en UPS s 100 Ah AGM akumulatorjem moral gnat vsaj 12 ur, če ne več. Več kot toliko pa tud ob redukcijah ne bo izpada, če pa bo, potem bo pa mraz v hiši še najmanjši problem.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Kako pa v praksi deluje tak bypass? Je "naravno" kroženje dovolj hitro da se peč ne pregreje? Načeloma bi moral biti pretok konkretno nižji kot pri pumpi, sicer nihče ne bi montiral pump :)
Kaksna pec. Bolj ko je vroca voda, vecje ko imas preseke cevi, bolj bo voda krozila. V nobenem primeru pa ne dovolj hitro da se pec ne bi pregrevala.
Ce imas mesalni ventil pod crpalko, mlras se tistega odpreti na ful

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113

Če se češ iti bypass moraš imeti mnogo večji premer cevi iz peči na ven, ki se nato lahko počasi manjša.
V praksi je to pomenilo izhod iz peči okoli 5/4 cole (mogoče 6/4?), ter nato počasi na manj...v prvi štuk 3/4 ter morebitnega drugega 1/2 cole.

Najmanj kar je bi moral zamenjat del cevi od peči do izhoda v nadstropje (seveda vmes ne sme biti kak zalogovnik).

v 70ih je bila to stalna praksa, da si imel narejeno za obe opciji.

Ena slika za občutek: Naša star peč pred prenovo...bakrene navpične cevi so 1/2, rdečkaste pa premer, ki je omogočal termosifonsko pomikanje vode
1662448583071.png

In še del okoli črpalke: kjer si z ventili spremenil pot poti
1662448655631.png