Energetska preskrba gospodinjstev

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.920
4.632
113
Tebe to jebe:
- COP pri A +2 = cca. 4
- COP pri A -7 = cca. 2.85

Skratka pri -7 bo toplotna črpalka 40% manj toplote pridelala kot pri +2C, pri isti moči kompresorja oz. bo šla toliko višje z močjo da bo kompenzirala razliko v učinkovitosti. Ker so zahteve po ogrevanju pri -7 jasno tudi precej višje kot pri +2 se stvar še potencira. Sedaj odvisno koliko je "predimenzionirana" TČ glede na potrebe (izolacijo), ampak pri tebi je realno za razmere kot so v sloveniji čisto ok. Če ti pri -10C prižiga en grelec pomeni da ti pri povprečnih zimskih temperaturah deluje tam na 50% kar je nekako ideal. Če bi bolj predimenzioniral črpalko prideš pa v moduse neoptimalnega delovanja, ko je bolj toplo (kakor obrneš ne prihraniš nič).

Grelce lahko izkjučiš (TČ bo gonila na 100% in ne bo dosegala dovolj temperature da bi grela kakor želiš) lahko pa tudi ko je zelo mraz znišaš temperaturo "gretja" s tem se ti grelec ne bo vklapljal ... mimo fizike TČ pa žal ne moreš.

(tam v aplikaciji imaš še zavihek proizvedena energija, dej še tisto screenshotaj da vidimo koliko je bilo razlike v potrebah po energiji v času ko se grelci/grelec niso vklopili in ko so se)

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

raners

Guru
4. mar 2008
3.013
558
113
Mogoče malo off, ampak vprašal bi nekaj glede SolorEdge android aplikacije in dostopa do nje.. Tast ima problem, da lahko do aplikacije dostopa preko mobilnih podatkov, preko wifi pa ne, saj aplikacija obtiči na začetnem zaslonu in ne gre dalje, kot prikazuje slika:

IMG_20260109_082945.jpg

Če izklopi wifi in vklopi mobilne, se aplikacija dokaj hitro odpre. Verzija aplikacije:
IMG_20260109_082923.jpg

Gemini mi ne da nekega pametnega odgovora, v nastavitvah aplikacije pa ne najdem nobene neke nastavitve, ki bi npr.: onemogočala dostop do aplikacije preko lokalnega omrežja.. Naj še povem, da drugače wifi deluje vredu, le do SolarEdge aplikacije se ne more dostopat preko wifi..

Če slučajno ve kdo, kje je problem, bi res lepo prosil.. In hvala lepa že vnaprej.. ;)

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.767
2.288
113
Pomurje
Tebe to jebe:
- COP pri A +2 = cca. 4
- COP pri A -7 = cca. 2.85

Skratka pri -7 bo toplotna črpalka 40% manj toplote pridelala kot pri +2C, pri isti moči kompresorja oz. bo šla toliko višje z močjo da bo kompenzirala razliko v učinkovitosti. Ker so zahteve po ogrevanju pri -7 jasno tudi precej višje kot pri +2 se stvar še potencira. Sedaj odvisno koliko je "predimenzionirana" TČ glede na potrebe (izolacijo), ampak pri tebi je realno za razmere kot so v sloveniji čisto ok. Če ti pri -10C prižiga en grelec pomeni da ti pri povprečnih zimskih temperaturah deluje tam na 50% kar je nekako ideal. Če bi bolj predimenzioniral črpalko prideš pa v moduse neoptimalnega delovanja, ko je bolj toplo (kakor obrneš ne prihraniš nič).

Grelce lahko izkjučiš (TČ bo gonila na 100% in ne bo dosegala dovolj temperature da bi grela kakor želiš) lahko pa tudi ko je zelo mraz znišaš temperaturo "gretja" s tem se ti grelec ne bo vklapljal ... mimo fizike TČ pa žal ne moreš.

(tam v aplikaciji imaš še zavihek proizvedena energija, dej še tisto screenshotaj da vidimo koliko je bilo razlike v potrebah po energiji v času ko se grelci/grelec niso vklopili in ko so se)
Screenshot_20260109_092250_HomeCom.jpg
Screenshot_20260109_092239_HomeCom.jpg

erikson

Guru
25. avg 2007
24.774
8.271
113
Mogoče malo off, ampak vprašal bi nekaj glede SolorEdge android aplikacije in dostopa do nje.. Tast ima problem, da lahko do aplikacije dostopa preko mobilnih podatkov, preko wifi pa ne, saj aplikacija obtiči na začetnem zaslonu in ne gre dalje, kot prikazuje slika:
Kaj pa preko kakšnega drugega wifija? Ali ima vklopljeno filtriranje DNS zahtev (Varen splet in podobno) ali povezav na wifiju?

• Všeč mi je
Reactions: godfather

raners

Guru
4. mar 2008
3.013
558
113
Kaj pa preko kakšnega drugega wifija? Ali ima vklopljeno filtriranje DNS zahtev (Varen splet in podobno) ali povezav na wifiju?
Hmm, nebi vedel.. Doma imajo T-2 optiko.. In dvomim, da so vklapljali karkoli dodatnega.. Razen če imajo na T2 že privzeto vklopljene kakšne te stvari..

Preko drugega wifi nismo probali.. Lahko bi npr.: nastavil hotspot na mojem telefonu in bi bi telefon od tasta povezal, samo ne vem, če bo to isti test (da preko obstoječega wfi ne dela)..

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.200
5.266
113
Lahko poskusi nastaviti DNS na 8.8.8.8, 1.1.1.1 ali kaj podobnega od večjih znanih in poizkusi še enkrat.

nacek

Guru
13. okt 2012
3.176
768
113

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
565
98
28
širne planjave Dolenjske

Poglej priponko 103402

Če izklopi wifi in vklopi mobilne, se aplikacija dokaj hitro odpre. Verzija aplikacije:
Poglej priponko 103403

Gemini mi ne da nekega pametnega odgovora, v nastavitvah aplikacije pa ne najdem nobene neke nastavitve, ki bi npr.: onemogočala dostop do aplikacije preko lokalnega omrežja.. Naj še povem, da drugače wifi deluje vredu, le do SolarEdge aplikacije se ne more dostopat preko wifi..

Če slučajno ve kdo, kje je problem, bi res lepo prosil.. In hvala lepa že vnaprej.. ;)
Preveri, če nima slučajno vključeno kakšno storitev pri ISP (npr. na Telekomu imajo Varen splet), ki blokira to spletno stran od Solaredge. Jaz sem se tako hecal z banko Intesa, dokler se spomnil da je to možno (blokada) in jo dodal na dovoljeno stran (pa prijavil na helpdesk, da so uredili).

irwin

Guru
13. mar 2008
1.796
575
113
Je komu poznano ali je ponudnik elektricne energije dolzan po pogodbi " dostavljat" gospodinjstvu elektriko odjemalcu stalno napetost210-230V.?
Gre se zaradi okvar na elektricnih napravah zaradi prenizke napetosti v omrezju.
Ala ponudnik digitalnega omrezja v svojih stevilkah.

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.200
5.266
113
Če je napetost prenizka se namesti merilec, ki nekaj časa meri pogoje v omrežju. Če pogoji niso ustrezni se nato linijo obnovi. Ali s kablom večjega preseka ali z dislociranim trafom. Je pa vprasanje kako dolgo bo trajalo in na koga se najprej obrniti.

Naši sorodniki so imeli enak problem, dokler so še imeli ločene žice. Po meritvah so žice menjali s kablom.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.162
1.328
113
Je komu poznano ali je ponudnik elektricne energije dolzan po pogodbi " dostavljat" gospodinjstvu elektriko odjemalcu stalno napetost210-230V.?
Gre se zaradi okvar na elektricnih napravah zaradi prenizke napetosti v omrezju.
Ala ponudnik digitalnega omrezja v svojih stevilkah.
210-230V NI Razlog za reklamacijo

nakako tole pa je 230V-15% za 15 minutni interval... 195V za 15 minut​

Naj me popravijo tisti, ki natančneje od mene poznajo standard za dobavo....