Nehaj se zafrkavati, to je spletni forum, tle smo resni ljudje...verjetno čistejše kt pa TEŠ
Nehaj se zafrkavati, to je spletni forum, tle smo resni ljudje...verjetno čistejše kt pa TEŠ
Sicer tudi tvoj prispevek zgolj opisuje mojega in ne dodaja nobenega argumenta, tako da...Čestitam za šolski primer relativiziranja in whataboutisma. Po šolsko je treba tudi reči, da je namen obojega uničiti možnost vsake argumentirane debate. Drugače: tako se ne da debatirati.
Tukaj si si prav lepo že sam odgovoril.nekateri
6A varovalko(pancerko) v stanovanje in srecno. Ce bo se vpil, pa 2ASaj njega je že dolgo nazaj srečala pamet, problem je, ker ima zblaznele zelene eko teroriste v vladi, ti pa so še prejšnji teden trobili najn najn najn
Kuhat ne mores na krušni peči. Lahko v njej(pečeš ali nekaj kuhas "brez mesanja")Tist ki je.kuril v neizoljrani hiši s krusno pecjo je sam pripravil drva. Kuhal in vodo grel na tej peči.verjetno tudi spal pozimi.
Če to ni najbolj eko ?
Sploh takrat ko bo v celem mesecu nekaj ur sonca v nekaj dneh.Če so drva suha ni nobenega problema. Sproščene toplogredne pline ponovno vežejo rastoča drevesa. Če se gremo eko terorizma, pa smo praktično morilci narave in moramo počakati na ruski plin ali na kaloriferje poganjane izključno med 8 in 16 uro popoldan na sončno elektriko.
Jaz bom probal, pa me bo sigurno kdo popravil...Dej a mi lahko nekdo laicno razlozi razliko med elektricnim radiatorjem / konvektorjem / kaloriferjem / ir panelom
V bistvu tele “kategorije”
Električna ogrevala - okolju prijazna in cenovno dostopna | Merkur - Merkur.si
Električna ogrevala so okolju sodobna oblika ogrevanja vašega doma. V Merkurjevi ponudbi najdete veliko različnih modelov, vse od električnih radiatorjev pa do sodobnih IR panel.www.merkur.si
Gledam kubaturo ogrevanja - oba imata recimo 65m3, radiator je 130€, konvektor je pol manj
kaj od tega je “best buy” za dogrevanje? Strosek elektrike ni problem.
Konvektorji tudi pihajo. Imam enegaJaz bom probal, pa me bo sigurno kdo popravil...
Električni radiator je grelno telo, ki pretvarja el energijo direkt v toploto tako, da tok pač teče čez nek "upor", ki se posledično segreje in oddaja toploto v prostor.
V kopalnicah so običajno te lojtre, ki imajo noter olje ali vodo, ki jo el grelec segreje imaš pa tudi stenske radiatorje, ki delajo na isti princip.
Zagreje se torej celotno telo radiatorja in toploto oddaja v vse smeri.
Konvektorski radator je votel in ima grelec spodaj; Torej topel zrak se dvigne in gre gor, spodaj pa zajema hladen zrak. Tako zrak v prostoru kroži in se hitreje segreje cel prostor.
Kalorifer ima grelno žico, ki se močno segreje in ventilator, ki piha čez to žarečo žico.
Ir panel seva IR energijo podobno kot sonce. Če stojiš pred njim ti je vroče, če stopiš korak stran te zebe...
Sem imel možnost ogrevanja z vsemi temi načini in bi rekel tole.
IR panel, ne hvala, ker če nisi v liniji z njim te zebe sicer ti je pa vroče... Pa tudi to da je zrak hladen je mal beden filing.
Kalorifer je fajn za na hitro segret prostor, ker prisilno šiba zrak po sobi. Zna pa bit nadležen zaradi hrupa. Fajn je npr v kopalnici, ker ko ga prižgeš je čez 1min toplo.
Konvekcijske radiatorje bi dal pa v hišo, če nebi imel talnega gretja. Tako da to se mi zdi še najbolj opcija za obnovo hiše...
No no..ti malo čez palec. Neizolirana garsonjera ima višji strošek ogrevanja kot izolirana hiša od 200 kvadratov. In stanovalec v garsonjeri ima lahko krepko višjo porabo energije na prebivalca kakor prebivalec v hiši, tako da tu sploh ne moreš povlečt nobene uporabne primerjave.
To kar ti govoriš gre za energetsko potratnost posameznika.
Tudi ta primerjava..krušna peč v neizolirani hiši...in moderna peč na drva v izolirani hiši...ni na mestu.
Si kdaj spal prek zime v neizolirani hiši s krušnno pečjo brez drugega ogrevanja? Če si, potem veš da je v spalnicah temperatura lahko padla tudi na 5 stopinj ( ali vse do nule ob res hudi zimi)..zdaj če ti je to OK..pol go for it. A sem siguren da če že primerjaš neprimerljivo..boš z enako količino drv segrel celo izolirano hišo enakomerno (200 do 300 kvadratov) medtem ko bo v neizolirani hiši toplo samo v dnevni sobi kjer je krušna peč in pogojno v prostorih, ki se je tikajo z vrati..vse ostalo je ledeno mraz.
Je Jabe lepo napisala...izoliran objekt ima cca 5 x (do 8 x) manjše izgube kot primerljiv neizoliran objekt..torej je tudi strošek 5 x nižji...in če bo energent šel konkretno gor te bo v izolirani hiši razlika na koncu mnogo manj bolela.
Tisti, ki da 300 eur na zimo za ogrevanje..napram onemu z 1.500 eur..če grejo energenti za 100 % gor, bo prvi plačal 600 eur , drugi pa 3.000. Razlika med njima bo narasla od 1.200 na 2.400 eur...kar več ni hec.
Tole me zanima, se dejansko izplača 3 slojna namesto 2? Nekaj sem bral na to temo in je pisalo, da se takšna po večini izplačajo pasivnim/nizkoenergetskim hišam, sicer pa kao ne.Po menjavi oken (3 slojna)
Če bi jaz menjal, bi šel na 4 slojna... Ja,cena je, se pa pozna...Tole me zanima, se dejansko izplača 3 slojna namesto 2? Nekaj sem bral na to temo in je pisalo, da se takšna po večini izplačajo pasivnim/nizkoenergetskim hišam, sicer pa kao ne.
Ker je šlo za bolj hi-end okna alu-les, po večini še dvodelna (visoka cena okvirja), je razlika med 2 ali 3 slojnimi minimalna oz. mislim da serija kot se je vzela niti ni obstajala v 2 slojni obliki. SEveda če govorimo o PVC low-budget varianti so razlike v steklu lahko velike oz. ne upravičijo prihranka. Sploh pri starih hišah kjer so steklene površine majhne.Tole me zanima, se dejansko izplača 3 slojna namesto 2? Nekaj sem bral na to temo in je pisalo, da se takšna po večini izplačajo pasivnim/nizkoenergetskim hišam, sicer pa kao ne.
V osnovi konvektorski ne potrebujejo ventilatorja, lahko ga pa seveda proizvajalec doda. Sam imam en mini 500W konvektorski (brez ventilatorja) v garaži, da mi ne zmrzne voda v pipi. Kontroliram ga preko HomeAssistant in se je letošnjo zimo minimalno vklapljal (60 Kwh je pokuril vse skupaj).Konvektorji tudi pihajo. Imam enega
Troslojna so bolje izolirana, glavna prednost pa je da se na njih občutno manj kondenza nabira, saj se tam steklo ne ohladi tako zelo kot pri 2-slojnih.Tole me zanima, se dejansko izplača 3 slojna namesto 2? Nekaj sem bral na to temo in je pisalo, da se takšna po večini izplačajo pasivnim/nizkoenergetskim hišam, sicer pa kao ne.
Tud zvocna izolacija je pomoje boljsa.. so pa troslojna krila tezja - hitreje se kje kaj “povesi”Troslojna so bolje izolirana, glavna prednost pa je da se na njih občutno manj kondenza nabira, saj se tam steklo ne ohladi tako zelo kot pri 2-slojnih.
To je kot pri starih dizlih.ki so.kadil saje in novih eko dizlih. In glej ga so.ugotovl da so novi izpusti bolj strupeni."Eko znotraj", kaj pa eko zunaj dimnika?