Energetska preskrba gospodinjstev

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.658
381
83
Kras
www.mtl.si
Edina varnost pred tem je - zmanjsanje potrebe po njih.
:cool:
To pa drži. Je pa potem pri izbiri energenta še kakšna druga zadeva morda pomembna, ne le stroški. Recimo meni je, da nimam potem več veliko dela z ogrevanjem. Ker recimo pri KOEL moraš filat, pa čistit cisterno, pa peč, itd. Pri peletih imaš še več dela.
Ja vem, vse skupaj ni ravno za dol past, ampak recimo pri TČ pritisneš na gumb na začetku sezone in koncu sezone in če je vse prav nastavljeno, je to to.
Pa listje in ostalo svinjarijo moraš recimo očistit, če se kaj nabere na zunanji enoti.

PS, zate: Ravno dobil račun za plačati 900 EUR za preklop iz 6kW na trifazni tok 17kW. Kam po tvoje to obesim? Na TČ ali SE? :p Ali pa, da bom v gostilni lahko prej bil car in se hvalil, kako šparam, kar v luft. Plačaš in pozabiš.:valjamse:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.120
6.688
113
Nič ni dela s TČ. Ali dela ali pa ne dela, drucga ni... pa vse na gumbe. Je bila pa to že 2013 poleg vsega najcenejša investicija (poleg elektrogrelca, ki je še trajnejši, pa ga nisem smela), totalen nobrainer. nič ni dela niti z zunanjo enoto, razen če vztrajaš, da si ga narediš. pri nas je nobeden ni obrajtal že leta.

• Ljubezen
Reactions: mtl

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.658
381
83
Kras
www.mtl.si
Nič ni dela s TČ. Ali dela ali pa ne dela, drucga ni... pa vse na gumbe. Je bila pa to že 2013 poleg vsega najcenejša investicija (poleg elektrogrelca, ki je še trajnejši, pa ga nisem smela), totalen nobrainer. nič ni dela niti z zunanjo enoto, razen če vztrajaš, da si ga narediš. pri nas je nobeden ni obrajtal že leta.
Upam, da bo res tako. Samo pri meni je hudičevo dosti listja jeseni, tako da bom nekaj verjetno moral počistiti ;).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.922
6.832
113
pri taščici
voda v zalogovniku ni nikoli 8 st, ker je noter še vedno voda zvišjo temp. Ker pri 30 st. nehaš tankat vodo iz pip, ostane noter in se zmeša s tisto, ki ima 8 st. Ne začne pa je ogrevat prej, kot imaš naslavljeno po urniku (če imaš).
Aja ne dela usput ne, ker takrat ko greje vodo, to uro ne greje bajte, zato pa dela to ponoči.
V vsakem primeru moras ti nekje segret vodo iz vodovoda ki ima pozimi lahko manj kot 5C.
Kwh se bodo porabili in z necim jih bos moral.prinesti v hiso

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.584
991
113
voda v zalogovniku ni nikoli 8 st, ker je noter še vedno voda zvišjo temp. Ker pri 30 st. nehaš tankat vodo iz pip, ostane noter in se zmeša s tisto, ki ima 8 st. Ne začne pa je ogrevat prej, kot imaš naslavljeno po urniku (če imaš).
Aja ne dela usput ne, ker takrat ko greje vodo, to uro ne greje bajte, zato pa dela to ponoči.

DIY cena verjetno ranga 100€ z robo iz Alija... Pod 50 pa zelo težko
Hanzi... Ne more biti vse zastojn...
Rabiš termostat, SSD rele in PWM regulator...

Maš pa potem moč od 0-100% prosti po izbiri,. Vzameš še WIFI termostat, in imaš vse na appu na telefonu (nič extra ne stane). Ne sprotna nastavitev temperature, histereze in urnike... Vse na appu...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.922
6.832
113
pri taščici
Hanzi... Ne more biti vse zastojn...
Rabiš termostat, SSD rele in PWM regulator...

Maš pa potem moč od 0-100% prosti po izbiri,. Vzameš še WIFI termostat, in imaš vse na appu na telefonu (nič extra ne stane). Ne sprotna nastavitev temperature, histereze in urnike... Vse na appu...
Saj nisem rekel da mora biti zastonj, samp ceno bo rad vedel da vidim ce pije vodo al ne.
Ne pije..

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.395
2.622
113
Gledam sedaj račun za samooskrbo in ugotavljam, da sploh nimam določenih/dogovorjenih moči v ČB, ampak mi lepo vzamejo max. prevzeto moč v mesecu za posamezen blok.
Ima še kdo tako?

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
To je druga matematika, ki njemu glede na stroške, ki jih piše kar šiba. Govorim o splošnem prepričanju da SV ne stane nič, ker se greje usput s hišo. To misli marsikdo ne glede na energent.
Neizolirana bajta, kar moja ni, po možnosti v kombinaciji s slabim izkoristkom bilokerega energenta je pa vedno jama brez dna. Moja investicija, če to ciljaš, bo notri prej kot v petih letih. Če bi šlo za daljše obdobje se za to ne bi odločil.
Ni res, da ne stane nič in tega nisem nikjer napisal. Napisal sem v smislu, da stane zanemarljivo napram ogrevanju hiše.

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
514
72
28
širne planjave Dolenjske
Sem pred časom že sliko dal - nič ni določeno/dogovorjeno so pa zaračunane max. dosežene špice v prejšnjem mesecu po ČB.
V ponedeljek grem na Elektro MB po info.

Bi pa res prosil, da mi pogledate kako imate drugi
Jaz imam takole.
Mesec oktober:
1733419088223.png

Mesec november:
1733419124053.png

Na Moj elektro pa takole:
1733419226714.png

Tako da meni tudi ni jasna slika. Je pa razlika računa okt. vs. nov. 56,12 EUR.

Ko boš šel po informacije, jih prosim potem deli tu, sem na istem čolnu s tabo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.395
2.622
113
Daj še prosim poglej na moj elektro tam ko so obračunski podatki in potem lupo meritve, če so ti pokasirali max. špice?

B81

22. jul 2007
37.234
10.630
113
Sem pred časom že sliko dal - nič ni določeno/dogovorjeno so pa zaračunane max. dosežene špice v prejšnjem mesecu po ČB.
V ponedeljek grem na Elektro MB po info.

Bi pa res prosil, da mi pogledate kako imate drugi
Delali so tri meritve za vsak blok, se vidi na mojelektro in vzeli povprečje teh treh eriteh za mejo bloka

1733419635542.png

lej točno, niti se nisem zavzel...kar vse so naredili po prvem, ki je 13,6...drugi ne morejo bit nižji kot je prvi.

1733419870257.png