Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.754
7.221
113
Ja, sam pri neizolirani ogrevani s tč ne gre linearno s tvojo, ampak eksponentno. Zato TČ ne sodi v neizolirane hiše. Sam tebi je to izredno težko dopovedat.

o prosim, razloži razliko med mojo in njegovo, če imava obadva bivalentno izbrano TČ, ki na koncu vklopi grelce. In kje na celotni ogrevalni krivulji je karkoli eksponentnega.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.608
1.194
113
Tem Šolincu pa dogaja :D
Ah, kakšen naivnež bo že padel na to foro. Nihanja so vedno bila in vedno bodo. Tudi pri elektriki. Kotlovnice ne predeluješ kar tako, ko se eden sprdne.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.935
113
Očitno so sloboĐani novo taktiko vzeli....dj zdj spodbujajo biomaso.
To je za zapisati v dimnik s črno kredo...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.825
1.129
113
Tem Šolincu pa dogaja :D
Šolincu trenutno močno dogaja Ogrevanje Tosame, kjer je njegova žena ena od direktoric...
Nameravajo napraviti 240 vrtin za ogrevanj in hlajenje...

Za denar se že lahko domneva da ne bo od Tosame, pač pa Ekoskald & subvencije...

Kako to vem... No pri enem mojem znancu/kolegu so naročili projekt.... To kdo stoji za tem (Šolinc) sem mu pa jaz povedal...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.684
7.286
113
pri taščici
Šolincu trenutno močno dogaja Ogrevanje Tosame, kjer je njegova žena ena od direktoric...
Nameravajo napraviti 240 vrtin za ogrevanj in hlajenje...

Za denar se že lahko domneva da ne bo od Tosame, pač pa Ekoskald & subvencije...

Kako to vem... No pri enem mojem znancu/kolegu so naročili projekt.... To kdo stoji za tem (Šolinc) sem mu pa jaz povedal...
A iz podrecja bodo pa se en 110kV daljnovod vlekli na Vir?

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.449
2.661
113
Nič več ogrevanja s plinom!
Kaj, a pol gremo na Hrvaško oz Italijo v gradnjo plinskega terminala?

erikson

Guru
25. avg 2007
23.005
6.781
113
V Velenju prvi energetski protesti.

V Velenju poteka protest zaradi visokih cen položnic za električno energijo za mesec december. Predstavnica Ljudske iniciative Velenje Sara Bajec je v nagovoru dejala, da je absurdno, da meščani v letu 2024 stradajo na račun ogrevanja. Med drugim zahtevajo preklic položnic za lanski december in začasno zaustavitev izdajanja novih položnic, dokler ne najdejo rešitve za znižanje cen toplotne energije.

Na Titovem trgu v Velenju so se popoldne na pobudo Ljudske iniciative zbrali protestniki, ki so znova opozarjali na vrtoglavo visoke položnice za električno energijo za mesec december.

• Haha
Reactions: vincent in trance0

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.511
891
113
Skozi pretekla leta so jih razvadili s precej nisko ceno ogrevanja in sedaj se je zgodilo kar se je. Nihče ni varčeval z energijo za ogrevanje ker ni bilo potrebe. Je pa problem te šaleške doline to da če nisi navajen smrdljivega zraka je res kar problem......

• Všeč mi je
Reactions: sad

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.350
1.962
113
V Velenju prvi energetski protesti.

V Velenju poteka protest zaradi visokih cen položnic za električno energijo za mesec december. Predstavnica Ljudske iniciative Velenje Sara Bajec je v nagovoru dejala, da je absurdno, da meščani v letu 2024 stradajo na račun ogrevanja. Med drugim zahtevajo preklic položnic za lanski december in začasno zaustavitev izdajanja novih položnic, dokler ne najdejo rešitve za znižanje cen toplotne energije.

Na Titovem trgu v Velenju so se popoldne na pobudo Ljudske iniciative zbrali protestniki, ki so znova opozarjali na vrtoglavo visoke položnice za električno energijo za mesec december.
Pobudnica 'protestov' naj pove koliko sredstev so zbrali do zdaj v rezervnem skladu za energetsko sanacije stavbe v kateri živi (sem siguren da je nimajo (še) izolirane).

Potem naj se pozanima koliko je cena MWh drugje in potem zganja proteste.

Ne pa da 'zahteva' nižjo ceno, ker je češ ta toplota odpadna toplota elektrarne in bo mogla biti zastonj...drži, da je ta toplota stranski produkt pridobivanja el. energije a to ne pomeni, da mora biti zastonj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.684
7.286
113
pri taščici
Nekje sem ujel da je cena toplote po 7c/kwh.
Zdaj ce nimajo svinjske "obracunske moci" potem je to primerljivo s TC in je ena izmed ugodnejših variant ogrevanja.
Ce ne verjamejo,naj si kupijo plinsko peč in pred blok postavijo plinohram.
Da se jih postavi pred dejstvo da se bo pocasi zapiralo okna in radiatorje nastavilo na 2-3.
V TES bomo slovenci dali 2mrd za pokrivanje izgube v naslednjem desetletju.
Oni bi imeli pa zastonj ogrevanje. Se ekektriko jim dajmo zastonj.
"Rudarjem" (v pisarni) pa dohtarske plače in beneficiran staz. To ze imajo

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.825
1.129
113
Pobudnica 'protestov' naj pove koliko sredstev so zbrali do zdaj v rezervnem skladu za energetsko sanacije stavbe v kateri živi (sem siguren da je nimajo (še) izolirane).

Potem naj se pozanima koliko je cena MWh drugje in potem zganja proteste.

Ne pa da 'zahteva' nižjo ceno, ker je češ ta toplota odpadna toplota elektrarne in bo mogla biti zastonj...drži, da je ta toplota stranski produkt pridobivanja el. energije a to ne pomeni, da mora biti zastonj.
Naj takoj napišem...

Toplota, s katero TEŠ6 ogreva Velenje in Šoštanj... NI odpadna toplota... S to toploto bi se lahko proizvedlo elektriko (pa se jo odvzame iz turbine pred koncem ekspanije)... Odpadna toplota se začne v TEŠu šele pri temperaturah pod cca 35°C

• Všeč mi je
Reactions: brane_new in Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.684
7.286
113
pri taščici
Se pravi toploto dobivajo ceneje kot se prodaja ekektrika.
No, letos so cene elektrike ze pod 10c in drzava počasi ne bo vec jamcila najvisje cene odjemalcem, ampak najnižjo prodajalcem