Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.054
113
res je... za ta dnar je to to. zraven pokrije še ostal štrom v bajti. položnica je še vedno 10€/mesec za vso energijo, ki jo porabimo. Ajde, jaz moram dizel zaenkrat še plačevati... zaenkrat...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.048
6.235
113
Pa 20 tavžnt za investicijo...pa bo crknilo...pa bo toča sesula---omrežnina bo specialiteta
Pa 19 stopinj je čist dost...
Saj noben nobenega v nič ne sili. Jaz pravim, da vsi ki imate danes kakršnokoli alternativo elektriki ste zmagovalci. Počasi ugotavljamo da ni elektrika vsemogočna. Sploh v ruralnem okolju, kjer je biomase na pretek je norost silit v elektriko.

• Všeč mi je
Reactions: sad, Hanzi in roCkY

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.048
6.235
113
Sam enim grelce vklaplja in panično iščejo načine da jih ne bi, čeprav je to nekaj normalnega. Ogrevanje neizolirane hiše stane več ko pritisne mraz.
Ja na 270m2 praktično neizolirano hiši, naj bodo veseli da imajo električne grelce, da pomagajo kompresorju. Saj zato so tam notri, da nekaj delajo. To je njihov namen. Bojo že stisnili teh nekaj dni. Nebo jih vrag vzel za nekaj kW.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.054
113
Sam enim grelce vklaplja in panično iščejo načine da jih ne bi, čeprav je to nekaj normalnega. Ogrevanje neizolirane hiše stane več ko pritisne mraz.

Nanasalo je na tole. Sploh zadnji stavek. Kako naj ga razumem, da bo prav?

Drugace pa sledim bistveno bolje kot marsikdo, ki tudi ne, vkup s sosednjo temo o TČ, na katero se nanaša... . Enega s TČ panika stane pretežno v zivcih, one, ki se naslajajo pa v evrih. Vodi lud zbunjenog...

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.026
9.560
113
Nanasalo je na tole. Sploh zadnji stavek. Kako naj ga razumem, da bo prav?

Drugace pa sledim bistveno bolje kot marsikdo, ki tudi ne, vkup s sosednjo temo o TČ, na katero se nanaša... . Enega s TČ panika stane pretežno v zivcih, one, ki se naslajajo pa v evrih. Vodi lud zbunjenog...
Tako da se ne najdeš v tem za začetek.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.054
113
Ja, sam pri neizolirani ogrevani s tč ne gre linearno s tvojo, ampak eksponentno. Zato TČ ne sodi v neizolirane hiše. Sam tebi je to izredno težko dopovedat.

Njegova se obnasa tocno tako kot moja. Ker je bivalentno izbrana. Gre za princip in ne absolutne stevilke. Ko ne gre vec, prizge grelec. Moja krivulja ni premosorazmerna. In ne gre eksponentno. Premica se na bivalentni tocki lomi in gre se zmeraj premosorazmeno naprej, samo "k" je drug.

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Zato pa za tako hišo ni TČ, žal. Že za našo z 12 cm izolacije bi blo na meji.
No, z 12 cm izolacije in talnim gretjem bi šlo brez težav že s cenejšo zračno toplotno. Moj 5 kW LG brez težav in brez grelcev ogreva brunarico z razmeroma skromno (za današnje visoke standarde) izolacijo. Bi rekel, da ima moj LG še veliko rezerve in ga temperature okoli -10 °C niti malo ne upehajo.

• Všeč mi je
Reactions: Jabe

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.026
9.560
113
Njegova se obnasa tocno tako kot moja. Ker je bivalentno izbrana. Gre za princip in ne absolutne stevilke. Ko ne gre vec, prizge grelec. Moja krivulja ni premosorazmerna. In ne gre eksponentno. Premica se na bivalentni tocki lomi in gre se zmeraj premosorazmeno naprej, samo "k" je drug.
Ne bluzi....

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Primer za sponzorirane bluzatorje ;
16 janurja je tip za ogrevanje s peleti ponucal en žakel peletov dnevno...ni bilo mrzlo.
20 januarja je pa pri minus 18°C ponucal spet en žakel peletov. To da je ta dan še dogreval z električnim grelcem da ni zmrznilo vse skupaj pa itak nobenga ne briga...ker je bistvo pri bluzatorjih da je vsak dan ponucal samo en žakel peletov.

• Haha
Reactions: brane_new