18 izolacije, južna stran pohorja. Aprila sem ene 5x mal kamin zakurblal, za občutek.S koliko izolacije? Ter lokacija (vsaj širše območje)?
Hvala mi pomaga za referenco... Pri nas je bojler 180l. Temp je pa nastavljena na 49*C. Se bojim, da če bi to znižal na npr 40*C, da bi bilo premalo tople vode za bano (ko npr zvečer kopava otroka), pa da lahko greva še pod tuš, čeprav poleti paše bolj hladna voda, tako da mogoče bi šlo...mi porabimo na mesec popvrečno cca 85 kwh za ogrevanje sanitarne vode (TČ). Smo 3je, grejem pa 2 x 200litrov na 43° (imam dve ločeni vodi), porabniki vode smo mali cca 6,5 m3 na mesec.
Če ti to kaj pomaga.
Jaz imam TČ preko modbus povezano v HA, tako da iz nje pobiram vse kar se da. Kolikor sem raziskoval na mojelektro, kuri kompresor za toplo vodo ~500W električne moči. Imam namreč še ločen kompresor za talno gretje (geosonda), tisti je pa variabilen 0,5-3kW in ga ne morem uporabljati za toplo vodo.Če lahko kdo deli z nami koliko kWh porabi za ogrevanje sanitarne vode s TČ bi bil res vesel.
Mi (4 članska družina) porabimo za sanitarano vodo cca 9kWh dnevno, torej okoli 270kWh mesečno.
Sumim, da k temu precej prispeva tudi obtočna črpalka ker stem, ko šiba vodo po hiši, se ta voda ohlaja in jo je potrebno pogosteje dogrevati, kot če bi samo stala v bojlerju (ki je del notranje enote TČ).
Na vseh 4 fazah TČ imam merilce porabe in na vseh ceveh TČ imam toplotne senzorje, ker me zanima če se da kaj zoptimizairati:
Glede na sliko ti priporočam da pumpo daš v "temperature control mode" in potem jo dalje izklapljaš preko HA. V teoriji bi potem na začetku delovala na 100%, potem pa bi vzdrževala nek pretok za ohranjanje temperature.Tnx za vse info...
Sem imel že pred časom idejo da bi programsko vklapljal obtočno črpalko ampak ker sem šele ta teden dodal temp sensorje na cevi TČ nisem mogel vedet, koliko časa naj obtočna deluje. Zdaj iz grafov vidim da rabi 10min da v ceveh hladno vodo zamenja s toplo...
Pa tudi moja obtočna črpalka je čisto prepametna za svoje dobro.
Namreč deluje tako, da spremlja porabo tople vode in poskuša v naprej predvideti kdaj naj deluje. V teoriji super.
V praksi pa deluje takole. Vsakič ko zmanjka elektrike pozabi ves "koledar" in posledično potem 14dni skupaj deluje neprenehoma. Po 14dneh, ko se je spet naučila ritualov, pa začne delati samo še zelo pogosto namesto ves čas... Ima še Temperature control mode, ki tudi dela praktično ves čas in in pa "100% mode" ki ga do zdaj še nisem testiral.
Ampak zdaj pa resno razmišljam da bom to pametno vtičnico, ki meri porabo črpalke uporabil še za vklapljanje in izklapljanje črpalke, glede na ure ki jih bom jaz definiral v HA.
Poglej priponko 56370
Mimosun? V kuhinji mi brez obtočne traja 2 minuti da priteče topla voda...obtočno imaš za kaj? to da ti takoj priteče topla kao?
mimosun, sploh stroškovni.
Fora obtočne je da šparaš z vodo, ker pač ne čakaš da priteče topla...obtočno imaš za kaj? to da ti takoj priteče topla kao?
mimosun, sploh stroškovni.
veš kaj to pomeni, problem osnovne konstrukcije in razvodov. Meni je sicer žena tudi med inštalacijo prestavla lokacijo kuhinje a vseeno je še vedno hitro priteče, cca 6-7 m dolžine, ..drugače pa vse vire vode imam direkt nad zalogvnikom in ni nekega problema.. šparanje vode...je dvorezen meč, odpreš z mrzlo si kakšne roke umiješ in potem čez par sekund ko topla priteče še faco, recimo. Drugače pa voda ne gre v nič, sej jo dalje v vrsti tudi rabijoMimosun? V kuhinji mi brez obtočne traja 2 minuti da priteče topla voda...
jp, to je sam fora.Fora obtočne je da šparaš z vodo, ker pač ne čakaš da priteče topla...
Mimosun? V kuhinji mi brez obtočne traja 2 minuti da priteče topla voda...
Iskreno, ko sem delal hišo sem imel toliko skrbi in enga dela na hiši in letanja naokoli, da ko je vodovodar predlagal obtočno sem rekel ok.jp, to je sam fora.
Si ziher da nimaš obtočne črpalke kje skrite...Kok je pa dolga cev? Pri meni je do kuhinje skoraj 20m pa verjetno sem v glavi se kaki ovinek posekala in sem zdele stopala. 31s, da pritece vroca, kot iz bojlerja.
Temp je pa nastavljena na 49*C. Se bojim, da če bi to znižal na npr 40*C, da bi bilo premalo tople vode za bano ..