Energetska preskrba gospodinjstev

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Tole mi je tudi enigma, letos sem gledal vsaj 20 etap Vuelte od 21 (Kolesarska dirka po Španiji kjer je obilo sonca) in videl vsega skupaj samo eno SE! To me je res presenetilo zakaj tako malo. Mogoče je bila samo trasa speljana tam kjer ni SE.
Španci imajo relativno slabo omrežje (ni kot pri nas, ko ima vsaka hiše 3x25, v Italiji je recimo podobno) in zato malo malih SE, plus ogromno vetrnic. Pri njih je razmerje v proizvodnji med vetrom in soncem cca 4:1. Jim pa zdaj, ko so baterijam že krepko padle cene, raste število malih SE.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.041
113
Je vazna posamicna ali sestevek? Ja vazna samo trenutno moc ali kWh?

Kaj pa EV od aprila do septembra npr, ki ga priklopis na polnilnico in direktno vse od SE pocuza, ne da bi slo karkoli v omrežje ali izven njega. To je takrat ko skncnice delajo drugace blazno stalo...

Sam prasam...

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113

Kaj pa EV od aprila do septembra npr, ki ga priklopis na polnilnico in direktno vse od SE pocuza, ne da bi slo karkoli v omrežje ali izven njega. To je takrat ko skncnice delajo drugace blazno stalo...

Sam prasam...
Odlično. Ti čestitam, da imaš možnost takrat doma filati avto. Večina ljudi je takrat v službi, ponavadi gredo tja z avtom.
Ampak ja, našla si še en primer, ki je praktično isti mojemu.
Evo, da ti bo lažje: če poleti sam vso elektriko, ki jo SE pridela, hkrati tudi sam porabiš (kakorkoli že, lahko tudi vibratorje polniš), je +. Če.
Bo v redu? Lahko pa še kakšnega takega napišeš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Španci imajo relativno slabo omrežje (ni kot pri nas, ko ima vsaka hiše 3x25, v Italiji je recimo podobno) in zato malo malih SE, plus ogromno vetrnic. Pri njih je razmerje v proizvodnji med vetrom in soncem cca 4:1. Jim pa zdaj, ko so baterijam že krepko padle cene, raste število malih SE.
Super. Boš recimo še podal število sončnih dni za Španijo in Slovenijo? Hvala.
Je pa res zanimivo, kako se opleta z nekimi primeri, ki pa žal niso realni pri nas. No, v alternativni resničnosti je vse možno. Tudi da bo januarja TČ laufala na SE na strehi in baterijo. Ob tem, da sem podal par odgovor prej, primer Kalifornije, kjer je to čisto legit rešitev. Samo Slovenija ni Kalifornija.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
A to se zdej že strinjamo, da so sončnice smeti v omrežju?

Kaj je večja "smet" v omrežju? Sončnica, ki proizvaja 7kW ali ti ki si navil booster na indukciji ko si dal kuhat vodo za makarone? BTW, elektrarne morajo stalno prilagajat proizvodnjo zaradi nenehnega nihanja porabe zato sončnice niso kak problem za el. omrežje.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa

Sam prasam...

Tehnično gledano je važna trenutna moč.

Večina avtomobilov je takrat ko sončnice proizvajajo na maksimumu nekje po službah in gre velika večine energije v omrežje.. Če ša ga filaš med deseto dopoldan in četrto popoldan, imaš pa prav. Seveda če imaš dovolj prazno baterijo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Kakšno je tvoje strokovno mnenje, koliko bodo še rastle po 1.1.2024, ko bo konec letnega netmeteringa?
SE? Še kup jih bo, ker je odobrenih na tisoče in tisoče vlog. In jih bo še oddanih do konca leta. To še vse pod net-metering pade.
Pri firmah se ne bo dosti spremenilo, ker itak niso bile na letnem net meteringu (kar, da bomo natančni, spremmeba je to, da se gre z letnega na mesečni net metering). Drugače pa imamo že veliko strank, ki ob SE vzamejo tudi baterijo kljub letnemu net meteringu. Subvencije so dobre in se splača. In subvencije bodo še kar nekaj časa.
Tako da skupna inštalirana moč SE bo še lepo rasla tudi v prihodnjih letih.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Elektro pred izdajo dovoljenja za SE preračuna vršne obremenitve. Potem ti v dovoljenje napiše, koliko je lahko tvoja max. moč, In vsi, ki so natem trafu, lahko kadarkoli potem hkrat tolčejo vsak svojo max. moč. Ne bo težav.
Pri odjemu je drugače.
O lepa hvala za info. :bonk:
Mislim, da sem ti že enkrat vrgel rokavico glede tvoje izobrazbe na elektro tematiko. ;)
#Dunning-Krugerjev efekt

Bo bolje, da se umaknem iz te teme. Že v svetem pismu piše: ne meči svinjam biserov.
Tudi sad (ki tudi ima znanje) predlagam enako.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Super. Boš recimo še podal število sončnih dni za Španijo in Slovenijo? Hvala.
Je pa res zanimivo, kako se opleta z nekimi primeri, ki pa žal niso realni pri nas. No, v alternativni resničnosti je vse možno. Tudi da bo januarja TČ laufala na SE na strehi in baterijo. Ob tem, da sem podal par odgovor prej, primer Kalifornije, kjer je to čisto legit rešitev. Samo Slovenija ni Kalifornija.
Zakaj bi primerjal s SLO? Komentar je bil na Španijo, pa sem napisal, kako je tam. Imajo veliko več vetrnih kot SE, in dosti malo malih SE, ker imajo bolj slabo omrežje (distribucijsko).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
O lepa hvala za info. :bonk:
Mislim, da sem ti že enkrat vrgel rokavico glede tvoje izobrazbe na elektro tematiko. ;)
#Dunning-Krugerjev efekt

Bo bolje, da se umaknem iz te teme. Že v svetem pismu piše: ne meči svinjam biserov.
Tudi sad (ki tudi ima znanje) predlagam enako.
Tipičen odgovor energetikov, ki živijo v svojem svetu in ne znajo ne poenostavit slike, da jo normalni ljudje razumejo, ne razmišljat malo izven svojega predalčka.
In ja, kar sem napisal drži: če so bila dovoljenja za SE na neki TP izdana pravilno, lahko vse te SE tolčejo v določenem hipu na polno (kolikor pač imajo napisano v soglasju, ne, kolikor bi morda v resnici zmogle), ne bo težav za to TP.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Ne razumeš, da buster ne nažgejo vsi v naselju hkrati.
Lahko bi ga pa.
Pri SE je dokaj jasno, kako bodo obremenjevale omrežje: vse naenkrat, v istem času, vse z max močjo, ki jo tisti hip zmorejo oz. smejo oddati (recimo temu, da je tukaj faktor sočasnosti 1). Zato je malo lažje zgorntat, koliko jih je lahko na določeni TP. Pri indukcijah pa se faktor sočasnosti določi po izkušnjah in se (zaradi tega, ker imamo podobne navade, ker je vedno več TČ, polnilnic in ker ni digitalizacije omrežja ki bi omogočala pametno upravljanje teh porabnikov, z izjemo par pilotskih projektov ta hip ter par večjih porabnikov), seveda giblje v nerodno smer (torej priti 1, kar pa za omrežje, kot je, ni vzdržno).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
A to se zdej že strinjamo, da so sončnice smeti v omrežju?
Se strinjam.
Smet v omrezju je tudi vsak porabnik. Ker vsakemu porabniku se mora nekje prilagajati proizvodnja.
Torej tudi ce nimamo niti ene soncnice, moramo proizvodnjo prilagajati porabi.
In danes je to najbrz bistveno lazje kot pred "100" leti.
Danes lahko v sekundi spremenimo nacin uporabe Ngenovih baterij iz polnjenja v praznjenje, v nekem doglednem času tudi Avče spustijo vodo po cevi ali pa zaprejo...
Proizvodnjo sonca se da precej tocno napovedati za vec kot eno uro vnaprej. Precej bolj tocno kot to, kdaj bo sosedova Pepca nasponala indukcijo ker bo cel popoldne marmelado ukuhavala.