Baterije nima nihče. Torej?Ne. Če recimo imaš baterijo in s SE polniš le to in potem to elektriko sam porabiš, so SE dejansko + za omrežje, saj ga dejansko razberemenijo.
Baterije nima nihče. Torej?Ne. Če recimo imaš baterijo in s SE polniš le to in potem to elektriko sam porabiš, so SE dejansko + za omrežje, saj ga dejansko razberemenijo.
Španci imajo relativno slabo omrežje (ni kot pri nas, ko ima vsaka hiše 3x25, v Italiji je recimo podobno) in zato malo malih SE, plus ogromno vetrnic. Pri njih je razmerje v proizvodnji med vetrom in soncem cca 4:1. Jim pa zdaj, ko so baterijam že krepko padle cene, raste število malih SE.Tole mi je tudi enigma, letos sem gledal vsaj 20 etap Vuelte od 21 (Kolesarska dirka po Španiji kjer je obilo sonca) in videl vsega skupaj samo eno SE! To me je res presenetilo zakaj tako malo. Mogoče je bila samo trasa speljana tam kjer ni SE.
Baterij ni malo in jih je vedno več. Rastejo s podobnim tempom z ničle, kot so pred par leti SE.Baterije nima nihče. Torej?
Kakšno je tvoje strokovno mnenje, koliko bodo še rastle po 1.1.2024, ko bo konec letnega netmeteringa?Baterij ni malo in jih je vedno več. Rastejo s podobnim tempom z ničle, kot so pred par leti SE.
Odlično. Ti čestitam, da imaš možnost takrat doma filati avto. Večina ljudi je takrat v službi, ponavadi gredo tja z avtom.Je vazna posamicna ali sestevek? Ja vazna samo trenutno moc ali kWh?
Kaj pa EV od aprila do septembra npr, ki ga priklopis na polnilnico in direktno vse od SE pocuza, ne da bi slo karkoli v omrežje ali izven njega. To je takrat ko skncnice delajo drugace blazno stalo...
Sam prasam...
Ob predpostavki, da ni baterije, kar je trenutno v 99% ?Baterij ni malo in jih je vedno več. Rastejo s podobnim tempom z ničle, kot so pred par leti SE.
Super. Boš recimo še podal število sončnih dni za Španijo in Slovenijo? Hvala.Španci imajo relativno slabo omrežje (ni kot pri nas, ko ima vsaka hiše 3x25, v Italiji je recimo podobno) in zato malo malih SE, plus ogromno vetrnic. Pri njih je razmerje v proizvodnji med vetrom in soncem cca 4:1. Jim pa zdaj, ko so baterijam že krepko padle cene, raste število malih SE.
A to se zdej že strinjamo, da so sončnice smeti v omrežju?
Je vazna posamicna ali sestevek? Ja vazna samo trenutno moc ali kWh?
Kaj pa EV od aprila do septembra npr, ki ga priklopis na polnilnico in direktno vse od SE pocuza, ne da bi slo karkoli v omrežje ali izven njega. To je takrat ko skncnice delajo drugace blazno stalo...
Sam prasam...
SE? Še kup jih bo, ker je odobrenih na tisoče in tisoče vlog. In jih bo še oddanih do konca leta. To še vse pod net-metering pade.Kakšno je tvoje strokovno mnenje, koliko bodo še rastle po 1.1.2024, ko bo konec letnega netmeteringa?
Kaj ima to s tem, kar sem napisal?Ob predpostavki, da ni baterije, kar je trenutno v 99% ?
O lepa hvala za info.Elektro pred izdajo dovoljenja za SE preračuna vršne obremenitve. Potem ti v dovoljenje napiše, koliko je lahko tvoja max. moč, In vsi, ki so natem trafu, lahko kadarkoli potem hkrat tolčejo vsak svojo max. moč. Ne bo težav.
Pri odjemu je drugače.
Zakaj bi primerjal s SLO? Komentar je bil na Španijo, pa sem napisal, kako je tam. Imajo veliko več vetrnih kot SE, in dosti malo malih SE, ker imajo bolj slabo omrežje (distribucijsko).Super. Boš recimo še podal število sončnih dni za Španijo in Slovenijo? Hvala.
Je pa res zanimivo, kako se opleta z nekimi primeri, ki pa žal niso realni pri nas. No, v alternativni resničnosti je vse možno. Tudi da bo januarja TČ laufala na SE na strehi in baterijo. Ob tem, da sem podal par odgovor prej, primer Kalifornije, kjer je to čisto legit rešitev. Samo Slovenija ni Kalifornija.
Ne razumeš, da buster ne nažgejo vsi v naselju hkrati.Kaj je večja "smet" v omrežju? Sončnica, ki proizvaja 7kW ali ti ki si navil booster na indukciji ko si dal kuhat vodo za makarone? BTW, elektrarne morajo stalno prilagajat proizvodnjo zaradi nenehnega nihanja porabe zato sončnice niso kak problem za el. omrežje.
Tipičen odgovor energetikov, ki živijo v svojem svetu in ne znajo ne poenostavit slike, da jo normalni ljudje razumejo, ne razmišljat malo izven svojega predalčka.O lepa hvala za info.
Mislim, da sem ti že enkrat vrgel rokavico glede tvoje izobrazbe na elektro tematiko.
#Dunning-Krugerjev efekt
Bo bolje, da se umaknem iz te teme. Že v svetem pismu piše: ne meči svinjam biserov.
Tudi sad (ki tudi ima znanje) predlagam enako.
Lahko bi ga pa.Ne razumeš, da buster ne nažgejo vsi v naselju hkrati.
Se strinjam.A to se zdej že strinjamo, da so sončnice smeti v omrežju?