Energetska preskrba gospodinjstev

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Kaj bluziš o obremenjevanju omrežja.
11 kilovatov porabi prvih 10 hiš okolk tebe, ti elektrončki niti ne pridejo do trafo postaje. Če pa je v enem območju preveč SEjk, pa se naj elektro žali samemu sebi.

A tisto pa ni omrežje? Če je ena na trafo postajo, tvoja teorija drži. Če pa so tri ali štiri pa še zdaleč ne. Elektro namreč zavrača priklope, ko nazivna vršna moč sončnic doseže moč transformatorja, česar ob normalni porabi skoraj ni mogoče doseči. Ob SE ša zlahka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
A tisto pa ni omrežje? Če je ena na trafo postajo, tvoja teorija drži. Če pa so tri ali štiri pa še zdaleč ne. Elektro namreč zavrača priklope, ko nazivna vršna moč sončnic doseže moč transformatorja, česar ob normalni porabi skoraj ni mogoče doseči. Ob SE ša zlahka.
Nobena SE ne doseže svoje nazivne moči. Potem imajo bajte še lastno porabo, in poraba sosednjih hiš, tako da v teoriji tvoja reditev drži v praksi nikakor.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Nobena SE ne doseže svoje nazivne moči. Potem imajo bajte še lastno porabo, in poraba sosednjih hiš, tako da v teoriji tvoja reditev drži v praksi nikakor.
Tako je. Zato je zgoraj tabela, ki prikazuje, da je elektrika v času največje moči sončnic izjemno poceni ali celo zastonj oz. nekateri baje še prejemajo plačila, da takrat porabijo elektriko, navaden MSM konstrukt, laž.
Bi pa bilo fajn, če bi nekateri pogledali izven svoje situacije in pogledali na zadevo s strani celotnega elektro omrežja. Samo predlog.
Sicer pa, jaz sem že izgubil voljo. Pač, najboljši ste in sončničarjem smo lahko hvaležni, da sploh še imamo elektriko. Pa fuLL je pucen zaradi njih, ker je zastonj.

• Haha
Reactions: jonny77

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Tako je. Zato je zgoraj tabela, ki prikazuje, da je elektrika v času največje moči sončnic izjemno poceni ali celo zastonj oz. nekateri baje še prejemajo plačila, da takrat porabijo elektriko, navaden MSM konstrukt, laž.
Bi pa bilo fajn, če bi nekateri pogledali izven svoje situacije in pogledali na zadevo s strani celotnega elektro omrežja. Samo predlog.
Sicer pa, jaz sem že izgubil voljo. Pač, najboljši ste in sončničarjem smo lahko hvaležni, da sploh še imamo elektriko. Pa fuLL je pucen zaradi njih, ker je zastonj.
Glej sad... nisma ne jaz ne ti kriva... Seveda je poleti najcenejša elektrika, ko je seveda ta množično na voljo preko SE. Trdim samo, da SE ne obremenjuje omrežja, kot ga eni prikazujete, še več, manj je izgub na daljnovodih. Da pa je problem neenakomerne proizvodnje in porabe pa je vsem jasno.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.256
740
113
Če prav razumem stvar je to potem tako da če ima sosed v ulici SE potem tudi (večinoma poleti) koristimo to el. energijo in s tem razbremenjujemo transformator. Seveda je ni za vse dovolj vedar nekaj pa je le je. Popravite me če se motim.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Glej sad... nisma ne jaz ne ti kriva... Seveda je poleti najcenejša elektrika, ko je seveda ta množično na voljo preko SE. Trdim samo, da SE ne obremenjuje omrežja, kot ga eni prikazujete, še več, manj je izgub na daljnovodih. Da pa je problem neenakomerne proizvodnje in porabe pa je vsem jasno.
Najprej, imaš prav, ne ti, ne jaz nisva kriva. Sem že napisal, krivi so butasti politiki, ki so podlegli neumni zeleni agendi in lobistom.
Sicer se pa motiš. Zakaj? So ti že opisali. Električno omrežje ni isto kot recimo jezero za jezom, kjer če je preveč vode, se pač spusti voda čez jez in to je to. Poraba in pridobivanje elektrike morata biti vedno ujeta (minimalno odstopanje). In ker sončnince ali veter ali katerikoli drugi nenadzorljiv vir ni 100% nadzorljiv, mora biti v ozadju v rezervi konvencionalni grdi, umazan vir, pa najsi bo to plinska, termo ali jederska energija. In vse to se mora ustrezno kurit/ugasnit, ko sončnice mrknejo/ali pa delajo na polno. Torej dejansko obremenjujejo elektro omrežje, ker je potrebno vse ostale vire prilagajati njim. Če pa si mislil strogo lokalno tistih par žic in trafo postajo, potem pa drži.
In sedaj še najboljša stvar pri teh eko virih: ker je potrebno z drugimi večjimi viri regulirati proizvodnjo, le ta deluje neoptimalno, recimo termo elektrarne. Kar pomeni višja proizvodna cena elektrike iz teh virov, dodatno še, ker jim sončnice, ko na polno delajo, odžirajo prihodek, še dodatno višja cena. Tako da, v povprečju se nam bo zgodil scenarij iz Nemčije, kjer imajo baje fuLL velik delež proizvodnje zelene elektrike, ki je draga kot hudič, hkrati pa na veliko uvažajo elektriko iz poljskih termoelekrarn, ko jim ta zelena elektrika mrkne.

Po mojem mnenju bi bile SE top v recimo Kaliforniji v kombinaciji z baterijo. Tam je stalno sonce, torej bi lahko z ustrezno dimenzionirano SE in baterijo bil samooskrben, v primeru izrednih dogodkov (npr. fešta, kjer pokuriš 3x količino elektrike) bi pač tisto elektriko potegnil iz omrežja. Pri nas je žal to utopija, ker ravno nekaj mesecev, ko se najbolj potrebuje elektriko (sploh, če imaš še TČ), je proizvodnja SE praktično nična. Bi pa recimo bilo smiselno postaviti sončno elektrarno dimenzionirano za poletno porabo z baterijo in bi tako vsaj poleti bil samooskrben. Ampak v tej situaciji, v kateri trenutno smo in če se bo tudi na cenah elektrike za končne potrošnike poznal ta presežek poleti, potem tudi to odpade, saj ni kalkulacije.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.256
740
113
Tole mi je tudi enigma, letos sem gledal vsaj 20 etap Vuelte od 21 (Kolesarska dirka po Španiji kjer je obilo sonca) in videl vsega skupaj samo eno SE! To me je res presenetilo zakaj tako malo. Mogoče je bila samo trasa speljana tam kjer ni SE.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Poskusi uporabljati internet neprestano do maksimalne hitrosti, Naj sosed tudi, še naslednji...
Si dojel?
Dokler si "normalni" uporabnik so druga pričakovanja glede izbrabe, kot če boš imel streaming server.
Elektro pred izdajo dovoljenja za SE preračuna vršne obremenitve. Potem ti v dovoljenje napiše, koliko je lahko tvoja max. moč, In vsi, ki so natem trafu, lahko kadarkoli potem hkrat tolčejo vsak svojo max. moč. Ne bo težav.
Pri odjemu je drugače.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Do tell more.
Resno me zanima katera rešitev to je. Kako zahtevna je montaža (v omarici ali rabiš tudi pametne vtičnice), čez palec cena montaže rešitve in ali so zadaj še kakšni stroški naročnine.
Recimo da imam že SE, TČ, polnilco ... ta oprema ostane ali jo je treba menjati?
Tole: https://www.vrhunskaemobilnost.si/e-upravljanje/?group=consumer
Z enim kabkom se priklopi na števec (zato mora montirat poobl. monter, ki od elektra pridobi tudi token za branje podatkov iz števca), pa na rač. omrežje vežeš v objektu, seveda isto, na katerem je tudi SE, baterija, polnilnica, kontroler od pametnega doma, TČ ...
Cene montaže ne vem na pamet, preverim in napišem. Naročnina bo, ja. Par € na mesec za napredne funkcije (varianta kave/piva na mesec).
Se pa optiMOON poveže na katerokoli napravo, ki jo imaš, in se jo da krmilit ali preko modbusa (TCP) ali preko OCPP. Če tvoje naprave to podpirajo, potem bo delovalo.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Najprej, imaš prav, ne ti, ne jaz nisva kriva. Sem že napisal, krivi so butasti politiki, ki so podlegli neumni zeleni agendi in lobistom.
Sicer se pa motiš. Zakaj? So ti že opisali. Električno omrežje ni isto kot recimo jezero za jezom, kjer če je preveč vode, se pač spusti voda čez jez in to je to. Poraba in pridobivanje elektrike morata biti vedno ujeta (minimalno odstopanje). In ker sončnince ali veter ali katerikoli drugi nenadzorljiv vir ni 100% nadzorljiv, mora biti v ozadju v rezervi konvencionalni grdi, umazan vir, pa najsi bo to plinska, termo ali jederska energija. In vse to se mora ustrezno kurit/ugasnit, ko sončnice mrknejo/ali pa delajo na polno. Torej dejansko obremenjujejo elektro omrežje, ker je potrebno vse ostale vire prilagajati njim. Če pa si mislil strogo lokalno tistih par žic in trafo postajo, potem pa drži.
In sedaj še najboljša stvar pri teh eko virih: ker je potrebno z drugimi večjimi viri regulirati proizvodnjo, le ta deluje neoptimalno, recimo termo elektrarne. Kar pomeni višja proizvodna cena elektrike iz teh virov, dodatno še, ker jim sončnice, ko na polno delajo, odžirajo prihodek, še dodatno višja cena. Tako da, v povprečju se nam bo zgodil scenarij iz Nemčije, kjer imajo baje fuLL velik delež proizvodnje zelene elektrike, ki je draga kot hudič, hkrati pa na veliko uvažajo elektriko iz poljskih termoelekrarn, ko jim ta zelena elektrika mrkne.

Po mojem mnenju bi bile SE top v recimo Kaliforniji v kombinaciji z baterijo. Tam je stalno sonce, torej bi lahko z ustrezno dimenzionirano SE in baterijo bil samooskrben, v primeru izrednih dogodkov (npr. fešta, kjer pokuriš 3x količino elektrike) bi pač tisto elektriko potegnil iz omrežja. Pri nas je žal to utopija, ker ravno nekaj mesecev, ko se najbolj potrebuje elektriko (sploh, če imaš še TČ), je proizvodnja SE praktično nična. Bi pa recimo bilo smiselno postaviti sončno elektrarno dimenzionirano za poletno porabo z baterijo in bi tako vsaj poleti bil samooskrben. Ampak v tej situaciji, v kateri trenutno smo in če se bo tudi na cenah elektrike za končne potrošnike poznal ta presežek poleti, potem tudi to odpade, saj ni kalkulacije.
A to se zdej že strinjamo, da so sončnice smeti v omrežju?

• Haha
Reactions: jonny77

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Sosed jo je postavil za njega sam pa imam zaradi padca napetosti kakšen Volt višjo napetost ker je njegova SE bližje meni kot pa transformator.
Tole je zanimiv argument ki pa ne drži povsem.

Napetosti na inverterjih in napetost trafota oz. odjemnega mesta so poravnane oz. morajo bit. V praksi imajo vsi trafoti izhodno napetost tam okoli 255V, potem se do uporabnikov z razdaljo in obremenitvijo niža. Ampak ko smo pri elektriki z inverterjev je treba vedet da je kvaliteta sinusa (zveznost ) pri inverterjih ki se jih vgrajuje dokaj slaba in se sinusoido načeloma popravlja z omrežja. Če se nekje celo naselje futra iz sončnic je tole v teoriji in praksi dokaj "slaba elektrika". Malo je govora o tem ampak t.i. jalova moč se v lokalnih omrežjih kjer so prisotne sončnice kar precej poveča.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Mimo si falila, ne skrbijo mene lačni, govorim pač o tem kaj ni in kaj bi bilo prav. Osnovne življenjske dobrine bi pač morale biti nedotakljive in razni podobni heci kot so EV-ji, jih ne bi smeli ogrožati. Glede mase pa se strinjam. Kje ste zdaj peciklisti?
Vsaj toliko kot EV ogrožajo tudi TČ. A to, da imaš pozimi doma (poceni) toplo, pa ni osnovna življenjska dobrina?