Najprej, imaš prav, ne ti, ne jaz nisva kriva. Sem že napisal, krivi so butasti politiki, ki so podlegli neumni zeleni agendi in lobistom.
Sicer se pa motiš. Zakaj? So ti že opisali. Električno omrežje ni isto kot recimo jezero za jezom, kjer če je preveč vode, se pač spusti voda čez jez in to je to. Poraba in pridobivanje elektrike morata biti vedno ujeta (minimalno odstopanje). In ker sončnince ali veter ali katerikoli drugi nenadzorljiv vir ni 100% nadzorljiv, mora biti v ozadju v rezervi konvencionalni grdi, umazan vir, pa najsi bo to plinska, termo ali jederska energija. In vse to se mora ustrezno kurit/ugasnit, ko sončnice mrknejo/ali pa delajo na polno. Torej dejansko obremenjujejo elektro omrežje, ker je potrebno vse ostale vire prilagajati njim. Če pa si mislil strogo lokalno tistih par žic in trafo postajo, potem pa drži.
In sedaj še najboljša stvar pri teh eko virih: ker je potrebno z drugimi večjimi viri regulirati proizvodnjo, le ta deluje neoptimalno, recimo termo elektrarne. Kar pomeni višja proizvodna cena elektrike iz teh virov, dodatno še, ker jim sončnice, ko na polno delajo, odžirajo prihodek, še dodatno višja cena. Tako da, v povprečju se nam bo zgodil scenarij iz Nemčije, kjer imajo baje fuLL velik delež proizvodnje zelene elektrike, ki je draga kot hudič, hkrati pa na veliko uvažajo elektriko iz poljskih termoelekrarn, ko jim ta zelena elektrika mrkne.
Po mojem mnenju bi bile SE top v recimo Kaliforniji v kombinaciji z baterijo. Tam je stalno sonce, torej bi lahko z ustrezno dimenzionirano SE in baterijo bil samooskrben, v primeru izrednih dogodkov (npr. fešta, kjer pokuriš 3x količino elektrike) bi pač tisto elektriko potegnil iz omrežja. Pri nas je žal to utopija, ker ravno nekaj mesecev, ko se najbolj potrebuje elektriko (sploh, če imaš še TČ), je proizvodnja SE praktično nična. Bi pa recimo bilo smiselno postaviti sončno elektrarno dimenzionirano za poletno porabo z baterijo in bi tako vsaj poleti bil samooskrben. Ampak v tej situaciji, v kateri trenutno smo in če se bo tudi na cenah elektrike za končne potrošnike poznal ta presežek poleti, potem tudi to odpade, saj ni kalkulacije.