Energetska preskrba gospodinjstev

darwin

Majstr
17. avg 2007
622
401
63
Jaz vem, da sem sposoben urediti sistem na nivoju pametnih vtičnic, da zadeva štima. Bo pa to zahtevalo določene prilagoditve.
Saj jaz bom tudi uredil. Otrokom bom prepovedal jesti toaste, pa bomo prišparali 2 kW*4 min špico. :evil:
Generalno se mi pa to ne zdi ustrezna sistemska rešitev.

Moje mnenje je, da to, da si sankcioniran za prekršek, za katerega v tistem trenutku niti ne veš, da to je, ni skladno z našim pravom. Moj elektro te bo o današnjih prekrških obvestil šele jutri. Glede na to, kakšno raven razumevanja tehnike imajo naše sodnice, ne dvomim, da bodo, ko bodo same dobile račune za prve prekoračitve, hitro razsodile, da sistem ni ustrezen.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.153
113
jaz enostavno ne štekam, s čim ima dejansko/tehnično operater stroške, če se moč v omrežju poveča? s čim, s hlajenjem trafotov? kable zažiga ?...
Vse skupaj naj pretopijo v ceno elektrike po blokih pa je to to. Nobene znanosti.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Samo omrežje nikoli ni bilo zasnovano za to, kar bi zdaj radi naredili, to so kvazi eko električna vozila in ogrevanje na elektriko. Pojavljati so se začele špice, katere omrežje včasih težko zagotovi in izmislili so si, kar so si. V časih analognih števcev to ni bilo izvedljivo.

Še največji biser je pa sončna elektrarna, kar v omrežju predstavlja smeti, ker je zelo nepredvidljiva in s tem regulacija v omrežju precej zahtevna.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.343
2.429
113
Samo omrežje nikoli ni bilo zasnovano za to, kar bi zdaj radi naredili, to so kvazi eko električna vozila in ogrevanje na elektriko. Pojavljati so se začele špice, katere omrežje včasih težko zagotovi in izmislili so si, kar so si. V časih analognih števcev to ni bilo izvedljivo.

Še največji biser je pa sončna elektrarna, kar v omrežju predstavlja smeti, ker je zelo nepredvidljiva in s tem regulacija v omrežju precej zahtevna.
Če bi el. podjetja sledila trendu in bi namesto izplačevanja ogromnih dobičkov investirala le-tega tudi v posodobitve omrežja in ne samo (nujno) vzdrževanje, bi bilo sedaj precej drugače.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.765
113
Saj posodabljajo.
Ampak to traja. Da bi se vse naredilo na hitro, gredo potrebni zneski v miljarde

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.533
113
Pametne vtičnice na nivoju celega objekta? To je treba regulirati na nivoju omarice. Pri novogradnjah, ki so trenutno še na papirju, ok recimo, mogoče. Folk pa ima koče iz jugovine, kjer nekateri še žic nimajo v ceveh. Kakšno nadgradnjo inštalacije boš tam delal? Nasankali bodo spet tisti, ki že sadaj nimajo in ne znajo.

Jaz bi najraje na vhodu montiral en meter, ki bi me preko push notificationov obveščal o prekoračitvi, pa potem ročno izklopim tistega porabnika, za katerega vem, da v tistem trenutku ni poteben. V advanced stopnji pa po 5 minutah brez odziva začne sam zmanjševati porabo na prednastavljenih napravah. Ne morem mu pa že vnaprej povedati, naj zmanjša moč polnjenja avta, če vem, da grem čez pol ure na pot ali naj neha ogrevati SV, če sem ravno namenjen pod tuš. Tudi pralnega stroja ne more kar tako izklopiti, ker bela tehnika na splošno ni tako sprogramirana, da ji boš med delovanjem za 15 minut vzel elektriko, potem jo pa vklapljal nazaj. Je treba iti do stroja in še enkrat pritisniti start tipko (oz. končno bo wifi na pralnem stroju prišel do vsaj delnega smisla). Oz. bo pralni stroj vodo segrel že do 55°C, potem ga bo sistem ugasnil, po ponovnem zagonu jo bo segreval na novo. Ekološko, ni kaj.

Pa ajde, recimo, da bi sistem lahko funkcioniral, če se na nivoju EU dogovorimo, da bomo čez 7 let vsi imeli tak sistem. Tako se tudi proizvajalci naprav prilagodijo in ljudje ob naslednjem defektu kupimo nekaj, kar bo kompatibilno. Določimo neke standarde, da bodo plug&play. Da bomo za teh 850.000 gospodinjstev oz. 0,5% EU dobili konkurenčne sistemske rešitve, ki bodo znale upoštevati 5 blokov, bodo poznale slovenske praznike (kjer imamo tak sistem, da v petek popoldne na instagramu izvemo, da bo v ponedeljek praznik) pa močno dvomim.

Upam, da se bo v šparovček nakapljalo vsaj dovolj denarja, da bo energetski kralj lahko vsak konec tedna odletel na kakšen eksotičen oddih na drug konec sveta. Ali pa vsaj na Lošinj. Dokler ga kakšen taksist ne povozi.
Al pa če laufa na štrom sam tist ko mora, ostalo pa na ostale energente. Za to je bilo omrežje zgrajeno, za vaše utopije ga je treba pa še zgradit. Dej samo pretopi v wate navadno ročko ki poči v tank toliko in toliko dizla na minuto, to pomnoži z 10 in si predstavljaj eno bencinsko pumpo na poti proti morju.

• Všeč mi je
Reactions: sad in nemenabijat

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.533
113
Če bi sproti delali zadnjih 30 let, bi bilo danes vse tip-top!
Ker pa se je denar zagonil za nagrade in plače + 1000 drugih bedarij, pa sedaj jamrajo - čisto nič mi jih ni žal, naj se spravijo delat na teren.
A, delat naj se spravijo na teren? Elektro podjetja niso nobene perle, sam bodimo realni že enkrat. Kdo je 30 let računal, da se bo enmu čez noč odpeljalo in bo rekel, vsenaštrom? Sej veš, da so še nekaj let nazaj gradili plinovode, zdej se je pa EU praktično čez noč odpovedala vsem drugim energentom razen štromu (do krize v Ukrajini je eko zabloda v Nemčini laufala na pocen plin) in zdej bi vi radi nekajkratno povečanje zmogljivosti elektroenergetskega sistema in izgradnjo vsaj še dveh blokov JE čez noč. To pomeni razkopano Slovenijo križkraž. Čez eno povprečno življenjsko dobo avta naj bi opustil prodajo avtomobilov na notranje izgorevanje. Kje bi ti vzel štrom?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.343
2.429
113
Jst samo pravim in trdim, da so se šli overprovisioning na mrtvo, še bolj kot indijci na vlakih, kjer je overprovisioning 10x.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.343
2.429
113
Kje pa lahko to preverim, ker me res zanima, kje so v mojem okolišu delali kakšne nadgradnje. Videt namreč ni nič.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Rešitev je reforma energetske politike v EU v korist odjemalcev namesto energetskih podjetij in špekulantov. Pa uvedba smrtne kazni za špekulante in korupcijo.:evil:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj