Pametne vtičnice na nivoju celega objekta? To je treba regulirati na nivoju omarice. Pri novogradnjah, ki so trenutno še na papirju, ok recimo, mogoče. Folk pa ima koče iz jugovine, kjer nekateri še žic nimajo v ceveh. Kakšno nadgradnjo inštalacije boš tam delal? Nasankali bodo spet tisti, ki že sadaj nimajo in ne znajo.
Jaz bi najraje na vhodu montiral en meter, ki bi me preko push notificationov obveščal o prekoračitvi, pa potem ročno izklopim tistega porabnika, za katerega vem, da v tistem trenutku ni poteben. V advanced stopnji pa po 5 minutah brez odziva začne sam zmanjševati porabo na prednastavljenih napravah. Ne morem mu pa že vnaprej povedati, naj zmanjša moč polnjenja avta, če vem, da grem čez pol ure na pot ali naj neha ogrevati SV, če sem ravno namenjen pod tuš. Tudi pralnega stroja ne more kar tako izklopiti, ker bela tehnika na splošno ni tako sprogramirana, da ji boš med delovanjem za 15 minut vzel elektriko, potem jo pa vklapljal nazaj. Je treba iti do stroja in še enkrat pritisniti start tipko (oz. končno bo wifi na pralnem stroju prišel do vsaj delnega smisla). Oz. bo pralni stroj vodo segrel že do 55°C, potem ga bo sistem ugasnil, po ponovnem zagonu jo bo segreval na novo. Ekološko, ni kaj.
Pa ajde, recimo, da bi sistem lahko funkcioniral, če se na nivoju EU dogovorimo, da bomo čez 7 let vsi imeli tak sistem. Tako se tudi proizvajalci naprav prilagodijo in ljudje ob naslednjem defektu kupimo nekaj, kar bo kompatibilno. Določimo neke standarde, da bodo plug&play. Da bomo za teh 850.000 gospodinjstev oz. 0,5% EU dobili konkurenčne sistemske rešitve, ki bodo znale upoštevati 5 blokov, bodo poznale slovenske praznike (kjer imamo tak sistem, da v petek popoldne na instagramu izvemo, da bo v ponedeljek praznik) pa močno dvomim.
Upam, da se bo v šparovček nakapljalo vsaj dovolj denarja, da bo energetski kralj lahko vsak konec tedna odletel na kakšen eksotičen oddih na drug konec sveta. Ali pa vsaj na Lošinj. Dokler ga kakšen taksist ne povozi.