Energetska preskrba gospodinjstev

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.708
1.062
113
Bloki se določijo po defaultu sami glede na letno povprečje. Jih pa lahko spremeniš. (Mojelektro - izbrano merilno mesto -> Dogovorjena/obračunska moč
)

Vprašanje še veedno ostaja kaj se zgodi če presežeš moč/porabo za določen blok. Ena opcija je da ti števec odklopi pa moraš it pritisnit tipko, druga opcija je da dobiš nek "nenormalen" penal zaradi katerega boš raje za ziher plačeval višjo vrednost bloka. Sam tudi ne presegam min. moči ki jo lahko sploh določim na blok, to je 3.8kW (priključno moč imam 14kW oz. 3x20A).
Mi smo še vedno 2 x Analogni... Elektro Črnuče...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Bloki se določijo po defaultu sami glede na letno povprečje. Jih pa lahko spremeniš. (Mojelektro - izbrano merilno mesto -> Dogovorjena/obračunska moč
)

Vprašanje še veedno ostaja kaj se zgodi če presežeš moč/porabo za določen blok. Ena opcija je da ti števec odklopi pa moraš it pritisnit tipko, druga opcija je da dobiš nek "nenormalen" penal zaradi katerega boš raje za ziher plačeval višjo vrednost bloka. Sam tudi ne presegam min. moči ki jo lahko sploh določim na blok, to je 3.8kW (priključno moč imam 14kW oz. 3x20A).
Jaz imam še vse prazno, bom počakal da mi oni nafilajo z nekim defaultom :)

Odklop se sigurno ne bo izvajal glede na te dogovorjene moči, to bi potem masovno ven metalo vsem. Odklop bo verjetno še naprej "rezerviran" za prekoračitev dejanske priključne moči (glede na glavne varovalke).

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Jaz imam še vse prazno, bom počakal da mi oni nafilajo z nekim defaultom :)

Odklop se sigurno ne bo izvajal glede na te dogovorjene moči, to bi potem masovno ven metalo vsem. Odklop bo verjetno še naprej "rezerviran" za prekoračitev dejanske priključne moči (glede na glavne varovalke).
Poglej na zadnjo položnico, ki si jo dobil. Jaz imam na njej napisane nove dogovorjene moči.
Pri meni je takole:
1693988415012.png

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.947
113
pri taščici
No pretiravat pa tudi ni treba... Ta je tvoja prognoza bi pomenila, da poleti pridelaš 75x več kot pozimi. (40kWh vs 3000kWh)

Moj primer je verjetno najslabši možen. Hiša je zelo blizu jezera in je posledično v jeseni in pozimi megla do 12ih...
Pa imam razmerje med poletno vs zimsko pridelavo cca 4,5:1. Torej poleti je v povprečju okoli 45kWh/dan pozimi pa okoli 10kWh/dan...
Ne vem ce.pretiravam
Ti si vzel zimsko povprecje in ti verjamem . Problem je v tem da snezen, meglen zimski teden ne bos pridelal 10kwh, soncen teden pa z lahkoto najbrz 200. In ko to das na celo zimo imas tvoje povprecje.
Elektriko rabiš tudi takrat ko je sneg in megla ;)
In je en teden slabega vremen lahko se malo.
Evo en primer na hitro 13.6kw SE
Predzadnji teden januarja 24kwh, dva tedna kasneje 300kwh

Priponke

• Screenshot_2023-09-06-10-28-38-361_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-09-06-10-28-38-361_com.android.chrome.jpg
    244,6 KB · Ogledi: 53
  • Screenshot_2023-09-06-10-29-26-121_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-09-06-10-29-26-121_com.android.chrome.jpg
    253,7 KB · Ogledi: 55

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.467
113
Pripravlja se nov zakon, ki uvaja novosti tudi glede ogrevanja na plin (elektriko prepoveduje že veljavni Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113
Tisti obračun presežne obračunske moči na blok vse zanima kako bo zgledal. Ker meni po trenutno določenih pride na leto 200 eur več stroška če moč ostane kot je določena, če jo takoj znižam pa bi jo presegel (glede na dosedajšnje letno poročilo) natanko 3x v enem letu. Če mi 3x letno pribijejo 10 eur bom še vedno na cenejšem kot celo leto plačevat to kar elektro pavšalno določi (očitno vzame navečje 15 min odjemke v intervalu leta in jih potem nekako po svoje povpreči in spravi v nek kW).

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Tukaj piše malo več o presežni moči:

Je pa tako, glede na to da bodo začeli zaračunavati presežno moč šele 1.1.2026, kaj ovira nekoga ga spremeni dogovorjeno moč na npr 1kW in tako dve leti špara na omrežnini...

EDIT:
"Končnim odjemalcem s priključno močjo manjšo ali enako 43 kW (gospodinski in mali poslovni odjemalci) se do konca leta 2025 presežna moč ne bo obračunavala, če dogovorjene obračunske moči, ki jo predlaga distribucijski operater v tem obdobju ne bodo spreminjali."

Tle je keč. Če pustiš pri miru, boš imel zastonj prekoračitve do 1.1.2026, če pa zmanjšaš ti bodo pa prekoračitve zaračunavali že s 1.3.2024.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: philips

Irbis

Pripravnik
18. feb 2022
45
30
18
Tukaj piše malo več o presežni moči:

Je pa tako, glede na to da bodo začeli zaračunavati presežno moč šele 1.1.2016, kaj ovira nekoga ga spremeni dogovorjeno moč na npr 1kW in tako dve leti špara na omrežnini...
Kolikor sem ujel, se v primeru, da spremeniš dogovorjeno moč, zaračunavanje presežne moči začne že takoj in ne šele 2016.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.012
113
Tisti obračun presežne obračunske moči na blok vse zanima kako bo zgledal. Ker meni po trenutno določenih pride na leto 200 eur več stroška če moč ostane kot je določena, če jo takoj znižam pa bi jo presegel (glede na dosedajšnje letno poročilo) natanko 3x v enem letu. Če mi 3x letno pribijejo 10 eur bom še vedno na cenejšem kot celo leto plačevat to kar elektro pavšalno določi (očitno vzame navečje 15 min odjemke v intervalu leta in jih potem nekako po svoje povpreči in spravi v nek kW).

Prvo leto se je ne niza, ker pise, da ce pustis dogovorjeno, se presezki ne bodo zaracunavali. Se pa bodo, ce bos dogovorjeno nizal, potem pa sel cez. Kao prehodno, da se folk nauči novega sistema. Pa najbrz, da ga oni soloh do konca zgruntajo.

Ali bodo zraven podali se izracun, kako bi bilo, ce bi jih racunali, pa ne vem. Fino bi bilo. V duhu razlage, o cem sploh gre in o cem se pogovarjamo.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.918
661
113
Prvo leto se je ne niza, ker pise, da ce pustis dogovorjeno, se presezki ne bodo zaracunavali. Se pa bodo, ce bos dogovorjeno nizal, potem pa sel cez. Kao prehodno, da se folk nauči novega sistema. Pa najbrz, da ga oni soloh do konca zgruntajo.

Ali bodo zraven podali se izracun, kako bi bilo, ce bi jih racunali, pa ne vem. Fino bi bilo. V duhu razlage, o cem sploh gre in o cem se pogovarjamo.
Pravijo da bodo:
"Bodo pa ti odjemalci vsak mesec obveščeni o prekoračitvah in stroških, ki bi jim lahko nastali."

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.148
113
a ne bi bilo bolj enostavno, če bi vsakega decembra posvečeni veljaki enostvano rekli kolk še rabijo za pokritje svojih izdatkov (avti, jahte, hiše, kur.be in podobno) in bi državljan pridno plačal, tisti ki bi pa težje pa bi dobil na 12 obrokov. To bi zelo poenostavilo in pocenilo sistem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.155
4.132
113

Sej ni problem računanje presežkov. Problem je ker ti bodo obračunavali dražji pavšal, če pustiš njim logiko, ker oni očitno vzamejo en in edini 15 min blok, ki ima v zadnjem letu največjo porabo in ti to nabijejo kot osnovo. Torej če imaš 99.9% časa porabo pod 3kW (na 15 min) v bloku 1, 1x si pa 15 minutno povprečje šel na 5kW v zadnjem letu ti bodo prijazno celo leto pavšalno računali 5kW vsak mesec (kar te bo stalo 50% več na omrežnini) pa prijazno ti ne bodo računali penalov če greš čez to. Dejansko je pa najbrž boljše da sam daš vrednost nižje in paziš da ne prideš v "rdeče" oz. tudi če prideš nekajkrat letno bo to ceneje kot pa dražje osnovno obračunavanje.

Sicer dokler ne bodo dal končnih cenikov in metodologij obračuna na mizo, lahko samo špekuliramo kako bo. Malo pa dvomim da bodo šli nam delat usluge, prej sebi.

disc

Guru
4. feb 2011
2.449
570
113
Vprašanje za tiste, ki se ogrevate s peleti. Ste že naredili zalogo, kako je kaj s cenami? Malce sem preletel večje ponudnike in se mi zfijo cene že kar ok. Me zanima, kako je z lokalnimi ponudniki?