Energetska preskrba gospodinjstev

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.917
660
113
Baterija bos lep nacin za zlorabo omrezja v kombinaciji z netmeringom .
Baterija bo uporabna že zdaj, ko bo 5 tarif in ne bo več net meteringa.
Posledično boš lahko baterijo filal s SE in/ali, ko bo poceni štrom. Iz nje boš pa jemal energijo, ko bo tarifa najdražja.
In na tak način boš prišparal tako na energiji kot tudi na omrežnini...

Zna bit, da se bo baterija splačala tudi tistim, ki sploh ne bodo imeli SE na strehi, ravno zato da se izognejo dragim tarifam.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Baterija bos lep nacin za zlorabo omrezja v kombinaciji z netmeringom .

Edin ne vem kako bodo pisali s povrnivijo investicije kot sedaj pišejo z SE. Bo treba počakat na
Posledično boš lahko baterijo filal s SE in/ali, ko bo poceni štrom. Iz nje boš pa jemal energijo, ko bo tarifa najdražja.

Zna bit, da se bo baterija splačala tudi tistim, ki sploh ne bodo imeli SE na strehi, ravno zato da se izognejo dragim tarifam.

Zelo zanimivo bi bilo izračunat kdaj se ti investicija vrne. Če ne bodo neke hude cene za prva dva tarifna razreda dvomim da v času življenske dobe baterije.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113

Še zmer me zanima kako boš z baterijo gonil TČ ali pa štedilnik..... Kmal bomo prišli do tega, da je tole vsenaštrom utopija in bomo lepo kombiniral energente, kot do sedaj.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
Še zmer me zanima kako boš z baterijo gonil TČ ali pa štedilnik..... Kmal bomo prišli do tega, da je tole vsenaštrom utopija in bomo lepo kombiniral energente, kot do sedaj.
Z 10+ kw haterijo stedilnik komot.
Ogrevanje na elektriko in zanasanje na sonce ali (in) baterijo pa se nekaj casa ne bo smiselno. Tudi ce bo COP TC 7.
Jaz si optimalno predstavljam toplovodni stedilnik in kombiniran bojler vsaj 100l.
Ce pa si privoscis 500 kombiniran zalogovnik pa bi zimo marsikatera hisa prezivela off gridd s "100" litri nafte za agregat.
Ali pa nekaj 100 kw sosedu "ukrades z vticnice" na podaljšek.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113

Pred časom sem računal, da če imaš samo baterijo in jo koristiš v višji tarifi in polniš ob nižji tarifi... se ekonomsko ne izide.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.707
1.062
113

Vzemi v obzir, da ima polnjenje in praznjenje baterije izkoristek med 70 in 80%... Torej 20-30% energije stran vržeš... Oz. z njo ogrevaš okolico...

• Všeč mi je
Reactions: trance0

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.747
113
EU
Pred časom sem računal, da če imaš samo baterijo in jo koristiš v višji tarifi in polniš ob nižji tarifi... se ekonomsko ne izide.

V času stare Juge je bilo podobno, ko smo imeli termoakumulacijsko peč. Polnili po noči po nižji, greli se po dnevi po višji tarifi. Že takrat smo bili napredni. :evil:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.917
660
113
Ja verjamem ker je tako majhna razlika med visoko in nizko tarifo.
Če bo razlika med 1 in 3 ozr 2 in 4 tarifo večkratnik, potem pa mogoče vseeno gre čez...

Če karikiram, da je 1 tarifa 40c, 3 tarifa pa 10c.

Npr tale reč je vse v enem:

5kWh za 2500€. Kakem manjšem gospodinjstvu bi 5kWh verjetno pokrilo dražjo tarifo.

Če bi vsak dan porabili celo baterijo v dragi tarifi in jo v poceni tarifi napolnili, potem bi na dan privarčevali 5*0,30€=1,5€
Investicija bi se torej povrnila v 1667 dneh ozr v 4 letih in pol...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: philips

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Z 10+ kw haterijo stedilnik komot.
Ogrevanje na elektriko in zanasanje na sonce ali (in) baterijo pa se nekaj casa ne bo smiselno. Tudi ce bo COP TC 7.
Jaz si optimalno predstavljam toplovodni stedilnik in kombiniran bojler vsaj 100l.
Ce pa si privoscis 500 kombiniran zalogovnik pa bi zimo marsikatera hisa prezivela off gridd s "100" litri nafte za agregat.
Ali pa nekaj 100 kw sosedu "ukrades z vticnice" na podaljšek.
Štedilnik, pa pralni stroj, pa... Sanjači še vedno ne seštevajo dobrih starih watov. Tko k se zdej neki grejo v avtodome dajat nevem kakšne baterije in sončne celice, da bi si gonil hladilnik, če pa obstaja enostavna rešitev, da pelješ s sabo energijo za hladilnik gonit skor cel mesec. Sam na plin ni več moderno.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Štedilnik, pa pralni stroj, pa... Sanjači še vedno ne seštevajo dobrih starih watov. Tko k se zdej neki grejo v avtodome dajat nevem kakšne baterije in sončne celice, da bi si gonil hladilnik, če pa obstaja enostavna rešitev, da pelješ s sabo energijo za hladilnik gonit skor cel mesec. Sam na plin ni več moderno.
Po mojih izkušnjah, pralni stroj ni velik porabnik.

Konkretno... jaz imam na pralnem stroju merilec porabe in na mesečni ravni pokurim ~20kWh in peremo kar veliko, in sicer ~25 pranj na mesec. Imam 2-letno statistiko porabe in posebej štejem tudi število pranj na HomeAssistant-u, tako da podatki niso izmišljeni ;)

Se pa večino pere na 40 stopinj, seveda.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.534
113
Po mojih izkušnjah, pralni stroj ni velik porabnik.

Konkretno... jaz imam na pralnem stroju merilec porabe in na mesečni ravni pokurim ~20kWh in peremo kar veliko, in sicer ~25 pranj na mesec. Imam 2-letno statistiko porabe in posebej štejem tudi število pranj na HomeAssistant-u, tako da podatki niso izmišljeni ;)

Se pa večino pere na 40 stopinj, seveda.
Ni, samo ko imaš dve indukciji vžgani in ti ravno takrat stroj vklopi grelec pa tud če za 10 minut, zna bit za baterijo zanimivo to pognat. Pol se ti vmes še grelci za defrost na TČ vklopijo pa se amperov nabere in baterija počepne...

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Gavran

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Edin ne vem kako bodo pisali s povrnivijo investicije kot sedaj pišejo z SE. Bo treba počakat na

Zelo zanimivo bi bilo izračunat kdaj se ti investicija vrne. Če ne bodo neke hude cene za prva dva tarifna razreda dvomim da v času življenske dobe baterije.
No, pri firmah s priključki nad 43 kW je kalkulacija ugodna.
S to subencijo, ki je zdaj pa za vsakega. Dodaš 2K investiciji in imaš baterijo, ki zlahka premosti tavišji dve omrežninski tarifi čez dan (če malo paziš, da glih ne žgeš vsega na polno takrat). Kar poemni, da lahko obračunsko moč za ti dve daš koraj na nulo. Šibkeše tri tarife bodo pa tako poceni, da je skoraj vseeno, kaj imaš.