Energetska preskrba gospodinjstev

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.916
659
113
Moj primer... Ogrevanje hiše s TČ:
Poglej priponko 71497

Novembra in decembra smo porabili cca 1MWh več energije kot smo jo pridelali.
Realno bi rabil cca 3MWh baterijo če bi hotel it povsem offgrid...
20kWh baterija je cca 13,000€ torej bi bil strošek offgrida okoli 2MIO € ... :aplauz: :bonk:
V bistvu bi bilo ceneje če bi namesto 9,5kW dal na streho 50kW SE in bi potem moral z baterijo premostiti samo par res oblačnih dni...

19. jul 2007
2.893
1.609
113
Danes, pod Šmarno goro, bomo spremljali post-analize

1693829642560.png

• Wow
Reactions: sajkek

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.011
113
Daj to v uno temo. S soncnimi elektrarnami. Z zanimanjem bom prebrala, v cem je bila tezava, zaenkrat se ni bilo nic napisanega. Oziroma jaz nisem nasla...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zaenkrat res ne omenjajo, da bi bola kriva sončna elektrarna.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
V bistvu bi bilo ceneje če bi namesto 9,5kW dal na streho 50kW SE in bi potem moral z baterijo premostiti samo par res oblačnih dni...

50 kW ne spraviš na streho pa vseeno bi moral prej še eno ničlo zraven napisat ker če je megla ali pa dež se pač proizvodnja meriv W in ne kW. Še vedno pa je to neprimerljivo manj kot pa tak baterijski zalogovnik. V bistvu je še bolje podreti bajto in narediti nič energijsko z 50 kW elektrarno ker je še vedno ceneje kot pa biti samozadosten z baterijo :evil:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.916
659
113
50 kW ne spraviš na streho pa vseeno bi moral prej še eno ničlo zraven napisat ker če je megla ali pa dež se pač proizvodnja meriv W in ne kW. Še vedno pa je to neprimerljivo manj kot pa tak baterijski zalogovnik. V bistvu je še bolje podreti bajto in narediti nič energijsko z 50 kW elektrarno ker je še vedno ceneje kot pa biti samozadosten z baterijo :evil:
Sem za hec naredil precej realno projekcijo, ker imam dnevne podatke za eno leto nazaj. Skupna pridelava, import, export, self consumption.
S 9,5kW SE bi rabil dobrih 3MWh baterije, da bi prišel čez zimo.
Če bi SE bila 4x večja torej 38kW, bi pa rabil "samo" 760kWh baterijo za offgrid...

• Všeč mi je
Reactions: Floki in Samo Svoj

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Sej pravim da te nič energijska bajta če jo na novo postaviš pride manj kot pa te stane baterija oziroma razlika v njeni ceni glede na prihranek energije v obstoječi ali novi hiši. Zato pa so vse te "zelene rešitve" samo metanje denarja naokol. Za enkrat sicer še kaže da mogoče bomo imel kaj od tega ampak vse se lahko kaj hitro spremeni. Na dolgi rok bomo pa itak preko davkov plačali toliko da ne bo nobenemu nič jasno.
Danes so bili v sloveniji ameriški senatorji, ki so prišli lobirat, za Westinghouse kaj pa drugega, najdražjo jedrsko elektrarno na trgu. Naši jim pa riti ližejo. Saj ne da so francozi kaj boljši, zadnjič sem bral en intervju z njjihovim predstavnikom in so ga vprašali kako mislijo delati naprej glede na vse zaostanke, napake in podražitve ki so enormni. Pa je bil odgovor, ja da nekaj smo se naučili nam bo šlo naslednjič bolje (ko bi naš Kolektor poslušal pri gradbenih projektih, da naslednjič pa mogočre ne bo več aneksa :evil: )

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.943
113
pri taščici
Sem za hec naredil precej realno projekcijo, ker imam dnevne podatke za eno leto nazaj. Skupna pridelava, import, export, self consumption.
S 9,5kW SE bi rabil dobrih 3MWh baterije, da bi prišel čez zimo.
Če bi SE bila 4x večja torej 38kW, bi pa rabil "samo" 760kWh baterijo za offgrid...
Za jurja kupis toplovodni stedilnik/kamin in za 500 evrov drva pa bos pozimi porabo ekektrike prepolovil najbrz.
Potem pa manjko pokrijes z nekaj kantami nafte za agregat pa si off grid.
Koliko ti TC v tem obdobju porabi elektrike

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
tole z baterijo te očitno ne reši zimskih stroškov s TČ niti s polnjenjem nekega EV stroja?!?!?. in si na amortizaciji v rangu 20 let???

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.022
11.147
113
ja ampak zdaj zlikovci reklamirajo baterijo kot nekaj najlepšega po prvi nevihtni streli. 500 let BC