Elektronika za elektricni vozicek

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Problem imam z elektricnim invalidskim vozickom, proizvajalca Invacare, model Storm 3, ki ima motorje True Track brez zobnikov (brushless motors) in te motorje krmili elektronka oz. power unit z oznako DX-GB-AS, proizvajalca Dynamic Controls.

Problem je, ker ima ta elektronika serijsko napako in jo je potrebno menjat v povprecju 1x na leto. Vcasih zdrzi malo dlje, vcasih malo manj, ponavadi pa ravno toliko, da ni vec v garanciji. Strosek menjave je precej bolan, preko 1100 eur. Skoraj ceneje bi bilo vzdrzevat S klaso.
smile-1.gif

Iscem pa kaksnega struckota, ki bi si vzel cajt in malo pregledal in potestiral kaj bi bilo lahko narobe. Nekaj sem sicer odpiral, vizuelno izgleda vse OK, nic skurjeno ali napihnjeno, res pa je, da pojma nimam o teh receh.

V osnovi poklekne pogon, luci in elektrika sedeza se vedno deluje.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.887
6.962
113
Šefe, a ne bi tule uveljavljal stvarne napake, katero lahko v času 2 leti od nakupa?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ne vem, ce lahko kaj pametnega naredim, ker so se elegantno ognil te problematiki in nehal proizvajat ta sistem motorjev + elektronike ze 2-3 leta nazaj. Se v tovarno ne posiljajo vec na rebuild, kjer bi bil mnogo manjsi strosek (med 200-400 eur).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.887
6.962
113
Kaj pa imaš na voljo, nov del, ki stane 1000 ali kaj?

PS, sliko malo zmanjšaš, zamakne celoten forum, ker je prevelika, ali pa daj manjši preview pa potem ko človek klikne gor odpre večjo sliko.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Tako ja. V bistvu uvoznika BK. Ponudijo opcijo menjave za 1137€ + delo in to je to, ker pa nimajo delov na zalogi, ponavad se cakas nekje 1 mesec na nov del.

Invacare EU je ta sistem za Evropo umaknil iz proizvodnje, Invacare USA gre pa vse bolj na te sisteme (ne iste, ampak podobne). Go figure.

Sem pa malo nerodno rekel "serijska napaka". Tehnicno ni, ker od ene 60 prodanih vozickov ene 3-je celo se delajo s prvo elektroniko, eni so jo v dobi 5 let menjal 7x, drugi 2x. Za proizvajalca je pa bojda bilo ceneje umaknit zadevo iz trga, kakor popravit.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.887
6.962
113
Hm no, tehnično gledano se mora 6 ali še več let nuditi servis in rezervne dele za zadevo, ki jo pač prodajaš.

Ziher se bo našel kak mojster, ki bo pregledal, če pa se ne bo dalo popraviti, pa bodi naslednjič pozoren, ne glede na to, če imaš garancijo za napravo ali ne, stvarna napaka se lahko uveljavlja v roku 2 let od prevzema naprave.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hec je tudi v tem. Vozicek stane nekje 12.000 EUR, od tega ZZZS - odvisno od tipa bolezni, prispeva toliko in toliko. V tem primeru so prispeval dobrih 5.000 EUR za nakup novega vozicka. 50% od tega priznanega zneska pripada pa za servise vozicka, se pravi cca dobre 2.500 EUR. Ce se ta znesek poveca, odpade njihov prispevek za nov vozicek v 5 letih in se poveca na 6-7-8 let. Upam, da sem razumljivo napisal.

In nimam racuna od power modula, ker ga je trenutno placala se vedno ZZZS. Budget (2500 EUR) za popravilo vozicka v roku 5 let, se je tako s to zadnjo menjavo (in prejsnje izredne servise) zmanjsal na nekje 500-600 EUR.

Kar hocem povedat je, da ne vem ce lahko v tem primeru lovim stvarno napako? Tudi ne vem, ce ZVCP isto velja za invalidsko opremo.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.887
6.962
113
Hm, banda, to pa možno ja, da v tem primeru ne velja, samo da lupijo ljudi, kot da je taki problem izdelati delujoč modul, zgleda je namerno pokvarjen, da "denar kroži".

Banda, še 1x.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Eh.. saj tudi racunajo 4-5 ur dela, dejansko ga je pa za pol ure. Ce imajo profite nizje na vozickih, pa s servisi prinesejo not.

Saj ponudijo iz socustvovanja brand new vozicek, ki teh problemov nima vec.
hysterical-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.889
630
113
Hja jaz bi si upal poiskat napako, ampak samo če ne gori voda, torej da ne rabiš popravljeno v roku npr. treh dni...

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ma nic se ne mudi, imel bi ga itak za backup, ker je precej nerodno, ko umre. Ostanes brez pogona aka brez nog
smile-1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Daj še malo opiši problem. Nekaj teh vozičkov sem že imel priliko videti itd in me zato zanima kaj se zgodi ko "umre". Praviš da luči, sedež itd funkcionirajo. Kako je pa s pogonom - ima kak zvok ali je tiho. Ali ob štartu kaj klikne ali ne (v bistvu me zanima ali je kaj klikal, dokler je delal ain kako je sedaj, ko ne dela).

Glede na napisano bi si skoraj upal trditi da so šli tranzistorji k vragu, kar načeloma ni problem dobit močnejšega ekvivalenta in jih zamenjat.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Pogon je tako. Ko na komandi pritisnes on/off knof, kliknejo motorji (magnetna zavora spusti) in se peljes. Ko se ustavis, zopet klikne magnetna zavora. Tukaj, ko crkne ta enota ni vec klika, da motor spusti zavoro. Kot, da bi bil odklopljen. Sedez, luci spilajo, samo pogon ne vec.

Ja? Mislis, da je to?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hm. Na sliki predvidevam da so kabli za motor na levi in desni, pogon je debelejši kabel, drobnejši pa je verjetno zavora.

A ti enota slučajno kaj javlja (z utripanjem naj bi javila kodo napake, vsaj tako sem našel v enih navodilih na netu).

Sicer je tako - če so hin tranzistorji se da hitro ugotoviti in poskusiti z menjavo. Če je hin kaj pred tem je pa vprašanje kaj in kje in je težje ugotovit ter popravit. Če bi imel več skurjenih enot bi se takoj javil da mi eno pošlješ in bi malo čaral
smile-1.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Hm. Na sliki predvidevam da so kabli za motor na levi in desni, pogon je debelejši kabel, drobnejši pa je verjetno zavora.

A ti enota slučajno kaj javlja (z utripanjem naj bi javila kodo napake, vsaj tako sem našel v enih navodilih na netu).

Sicer je tako - če so hin tranzistorji se da hitro ugotoviti in poskusiti z menjavo. Če je hin kaj pred tem je pa vprašanje kaj in kje in je težje ugotovit ter popravit. Če bi imel več skurjenih enot bi se takoj javil da mi eno pošlješ in bi malo čaral
smile-1.gif

Res je, levo in desno so kabli za motor, v sredini je kabel za aku.

Ja, utripa lucka na komandi, neskoncno.. Kar pomeni, power modul failure. Kaj bolj v detajle pa niti ne sporoci.

Z futuristicom se kaj vidita? Nekaj sva se menila, da bi se jutri srecali pa mu dam v inspekcijo in ker vec glav, vec ve...
grin1.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, praktično nobenega člana s foruma ne poznam osebno. Glej, naj Futuristic preveri če mu je kaj jasno, ko bo več razstavil lahko objavi tudi slike. Sam sem se s takšnimi problemi vedno rad ukvarjal, sem pa malo "out". Če lahko pomagam seveda bom, sem pa ravno zato napisal da v kolikor je takih modulov več oziroma gre v smeti, se splača reskirat. Če naredim dodatno škodo, potem se zadeve raje ne lotim. Smo na vezi, ni hudič da kaj ne pogruntamo!