Eksplozija v Oslu

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Da jasno zapišem, ker vidim, da si moje pisanje eni razlagate malo po svoje: obsojam vsakršen ekstremizem in vsakršno zlorabo biločesa - tako oblasti kot tudi substanc, religije,... Konkretni napad je vreden ostre obsodbe. Kljub vsemu pa je preenostavno potegniti zaključek, da je vse, kar ima neko posredno zvezo s tem napadalcem (naj bo to krščanska ali muslimanska vera) sprevrženo.

Namesto tega, da se zdaj dela kupčkanje "vi ste z njim in ste neumni, mi smo ateisti in smo pametni", je bolj relevantno vprašanje, kaj je človek sploh želel pokazati s tem? Se mu je čez noč odpeljalo in je bil zgolj nerazsoden? Skoraj dvomim. Torej je celoten pokol izvršil pri polni zavesti, se pravi z nekim namenom, sporočilom. Katerim? Kaj je želel demonstrirati?

I

Izbrisan uporabnik #488

Glede na to kako se je pripravil, je to moral dolgo načrtovati. Me zanima kaj bo pokazala preiskava.

Po moje je v ozadju lahko ali duševna bolezen ali pa versko/ideološko navodilo. Skratka nekaj, kar mu je zmešalo glavo.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
S takšno primerjavo se ne bi strinjal.
Enačiti pravljico o "Rdeči kapici" s predpisi in medicinsko stroko, ni ravno na mestu. O tem lahko drugje debatiramo. Razmisli, ko boš šel v bolnico kdaj (tega ti seveda ne želim) ali medicina obstaja
smile-1.gif
Tako v džamijo/cerkev kot v bolnišnico bom šel z istim namenom - da tam dobim tisto, kar rabim, kar mi manjka. Če bom rabil tolažbo Rdeče kapice, bom šel v cerkev; če bom rabil flajšter, bom šel v bolnišnico. V obeh primerih upam, da bo tam nekdo z namenom, da mi pomaga, ne da me bo zlorabil v svoje lastne, zlobne namene. Seveda pa oba veva, da se ti v praksi niti Rdeča kapica niti zdravnik ne razdata 100% in so vmes še kolobocije, ki z samim namenom - torej nudenjem pomoči - nimajo nobene veze.

In tako kot obstajajo ljudje, ki do potankosti verjamejo besedam Rdeče kapice, so tudi ljudje, ki verjamejo, da je vse, kar pove zdravnik, 100% utemeljeno in merodajno. Nekateri gredo celo tako daleč, da bi te besede razširjali mečem in spreobračali prepričanja ljudi.
Osebno imam zadržke do obeh, če že ravno govoriva o tem - tako zdravniki kot Rdeča kapica so se že krepko zmotili. Pa vendar še vedno trdim, da sta lahko tako religija kot medicina v svojem bistvu dobri, čeprav nista popolni.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Glede na to kako se je pripravil, je to moral dolgo načrtovati. Me zanima kaj bo pokazala preiskava.

Po moje je v ozadju lahko ali duševna bolezen ali pa versko/ideološko navodilo. Skratka nekaj, kar mu je zmešalo glavo.
Ok, ampak vseeno je imel v glavi neko misel, nek moto - npr. vsi ste me zatirali celo življenje, zdaj imam dovolj; sovražim cel svet, ker me nihče ne razume; otroci so vir zla, ker verjamejo pravljicam grdega kapitalističnega sveta, zato bom to zlo pokončal...
To bi rad, da se ugotovi. Da tega ni storil z danes na jutri, bo menda tudi res.

I

Izbrisan uporabnik #488

Le ena velika razlika je.
Da ti "Rdeča kapica" laže in obljublja posmrtno življenje v nebesih v zameno za darove in vzorno življenje. Ti sicer greš potolažen in zadoščen iz stavbe, a tako je z vsakim ogoljufanim in nalaganim...

V bolnici pa te konkretno zdravijo, če si nogo zlomiš, ti jo naravnajo, da jo gips ipd. In ne gre za nobeno laž ali goljufijo, saj je kmalu viden rezultat.
Ima pa tudi medicina svoje šarlatane.

Rdeča kapica je že v osnovi laž in prevara, namen je slepitev ljudi in pridobivanje kapitala.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
... Torej je celoten pokol izvršil pri polni zavesti, se pravi z nekim namenom, sporočilom. Katerim? Kaj je želel demonstrirati?
Kaj so želeli demonstrirati v Šentjernejski noči, noči dolgih nožev, kristalni noči...
Znebiti so se hoteli svojih nasprotnikov.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
naceloma naj bi slo do mrznje do laburisticne politicne stranke, ki je prevec multikulturna in sproscena do priseljenih muslimanov. za tem se seveda skriva verska/rasisticna konotacija (krscanski konservativec, simpatizer neonacizma). v tem pogledu ni nic drugacen od islamskih fundamentalistov. suma sumarum, vbistvu je tip globoko v sebi strahopetec, ki ga je strah drugacnih.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Le ena velika razlika je.
Da ti "Rdeča kapica" laže in obljublja posmrtno življenje v nebesih v zameno za darove in vzorno življenje. Ti sicer greš potolažen in zadoščen iz stavbe, a tako je z vsakim ogoljufanim in nalaganim...
Tudi zdravnik mi govori, da če bom športal in ne bom pil in kadil, bom dolgo živel. In potem me rukne infarkt...

Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
V bolnici pa te konkretno zdravijo, če si nogo zlomiš, ti jo naravnajo, da jo gips ipd. In ne gre za nobeno laž ali goljufijo, saj je kmalu viden rezultat.
Ima pa tudi medicina svoje šarlatane.
Ali pa rečejo, da imaš gripo, v trebuhu pa je dejansko smrtno nevarno vnetje. Ne rabi biti šarlatan - pač se ti posveti 50-odstotno namesto 100.

Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Rdeča kapica je že v osnovi laž in prevara, namen je slepitev ljudi in pridobivanje kapitala.
Če gledaš Rdečo kapico skozi oči zlata v Vatikanu, potem glej tudi bolnišnico skozi oči dejstva, da je to podjetje, ki ima direktorja in ki skuša delati čimbolj uspešno.
Ne boš verjel - veliko ljudi se zaveda, da je Rdeča kapica pravljica, pa jo vseeno poslušajo, ker jo želijo slišati. V tem oziru bi prej od medicine, ki samo sebe razglaša za 100% znanost, pričakoval, da deluje 100% znanstveno in zanesljivo. Pa oba veva, koliko je ura...

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Kaj so želeli demonstrirati v Šentjernejski noči, noči dolgih nožev, kristalni noči...
Znebiti so se hoteli svojih nasprotnikov.
Otroci so mu torej bili grožnja, sovražniki, in se jih je šel znebiti, če te prav razumem?

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
naceloma naj bi slo do mrznje do laburisticne politicne stranke, ki je prevec multikulturna in sproscena do priseljenih muslimanov. za tem se seveda skriva verska/rasisticna konotacija (krscanski konservativec, simpatizer neonacizma). v tem pogledu ni nic drugacen od islamskih fundamentalistov. suma sumarum, vbistvu je tip globoko v sebi strahopetec, ki ga je strah drugacnih.
Tole se sliši bolj "logično". No, prva eksplozija. Torej nestrpnost in sovraštvo do drugih ras/ver.
Ampak kaj so pa otroci naredili, da bi pasali v ta njegov koncept?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.225
16.521
113
mogoče ni hotel da ti otroci prevzamejo razmišljanja odraslih in kasneje izvajajo tudi dejanja po teh načelih? glede na to da je bil to podmladek stranke, ki odobrava etično mešanje itd...?

edit - vidim da tudi alex podobno razmišlja.....

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
pa menjaj in naj te rdeca kapica pozdravi
In naj grem k zdravniku iskati uteho, da mi na lep, umirjen način pove, da bo vse ok, ker sem v osebni stiski ali ker mi je umrl nekdo bližnjih?
Se ti zdi, da je zdravnikov način, da te v taki situaciji "potolaži", da je pogrebni zavod kar za ovinkom, najustreznejši?
Svaka vam čast, da uspete vse vreči v isti koš...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:

Dejmo še kakšne humane objekte in kraje prilepit. Jaz tebi ti meni wtf.

Pa ne mešat svetovnih vojn z verskimi masakri prosim. Za samo vojno so take stvari skoraj razumljive, ker je do or die, tukaj in pri podobnih zadevah pa ni nič drugega kot vsiljevanje svojih verskih prepričanj. Sej če ver nebi bilo bi bilo pa kaj drugega mogoče on ima pa boljša jabolka kot jaz, ga bom njega in njemu podobne postrelil, da bom imel najboljša jabolka.

Vemo ne kako bi bilo je pa to nekaj česar še nismo sprobali in na žalost tudi nikoli ne bomo (sveta brez ver namreč).

Ali lahko najdeš link, kjer sem svinjarijo na Urhu kakorkoli zagovarjal? Ne moreš - lahko pa najdej kakšno besedilo, kjer sem to obsodil.

OK, ne bomo mešali svetovnih vojn z verkimi masakri?

Ali pobijanje Judov sodi med svetovne vojne ali verske masakre? So Stalinove čistke verski masakri? Kaj pa izstradanje Ukrajincev, je to tudi verski masaker? PopPotovo čiščenje Kambodže - je to verski masaker - ker sv. vojna zagotovo ni?
Kaj pa povojni(!) poboji v Sloveniji - so to torej tudi verski masakri?

Ali je šlo pri Barbara rovu torej za vsiljevanje verskih prepričanj? Kaj pa pri tistih dve vozovih dojenčkov, ki so jih v Teharjih pustili, da so se izsušili na juniskem soncu? Je šlo tam tudi za vsiljevanje verskih prepričanj?

Ni tako enostavno, kot želiš, da bi bilo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
sam se je oznacil za kristjana in konservativca. poleg tega ze nastaja njegov profil, na bbc in v norveskih medijih.

ne bom se spuščal v dejanskost, ampak če se nekdo ima za nekaj, še ne pomeni, da to tudi je.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
...
osebe, ki slepo verjamejo v imaginarne bozanske sile in pravljice o nebesih in ostale bedarije, ne morejo bit relevantni sogovorniki, saj to niso zdravorazumske osebe. kako naj tako osebo clovek jemlje resno in ji da kaj prav?

Ali se sploh zavedaš, da si s tem izključevalnim stališčem zelo blizu norveškega morilca?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.