ekonomska fakulteta

Cooper

Pripravnik
27. jan 2009
498
0
16
Ljubljana
Ja kako pa si predstavljaš, da boš kot redni študent delal drugače, kot pa preko študentskega servisa? Predavanja in vaje so kadarkoli od jutra do večera, tako, da če hočeš obiskovat predavanja niti nimaš možnosti, da bi bil hkrati še redno zaposlen.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik Cooper pravi:
Ja kako pa si predstavljaš, da boš kot redni študent delal drugače, kot pa preko študentskega servisa? Predavanja in vaje so kadarkoli od jutra do večera, tako, da če hočeš obiskovat predavanja niti nimaš možnosti, da bi bil hkrati še redno zaposlen.

Res je.
Tisti delodajalec, ki se pa poživžga na študentske delovne izkušnje pa.. hvala lepa. Naj živi v svojem svetu še naprej.
Študent, ki je resen in dela na resnem delovnem mestu ima praktično identične naloge in odgovornosti kot redno zaposlen. Nima pa bonusov, plačanega dopusta, božičnic ipd., kot to imajo redno zaposleni. In nima možnosti uveljavitve lastnega imena v organizaciji v kateri deluje, saj se, en banalen priemr, na uradne/formalne dokumente ne sme podpisati (to stori redno zaposleni).

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Tako,da bi si po zaključenem dodiplomskem začel iskati službo, ne pa nadaljeval na magisteriju. Čez 2 leti bo toliko magistrov brez izkušenj, da joj. Me potem zanima kaj pa kako.

Cooper

Pripravnik
27. jan 2009
498
0
16
Ljubljana
EF vsako leto sproducira (po moje) okrog 1000 diplomantov. Koliko od njih jih lahko dobi službo v prvih mesecih po diplomi? Mislim, da zelo zelo malo. In zato se vpišejo na magisterij, saj si s tem vsaj za dve leti podaljšajo status, kar pomeni možnost koriščenja študentske prehrane, bivanja v študentskem domu, zavarovanja, možnost študentskega dela...
Tudi jaz bi se z veseljem zaposlil po diplomi, a čeprav imam za sabo več let delovnih izkušenj (pa ne prelaganje papirjev), službe ne dobim, zato je bila edina možnost da se vpišem na magisterij.
Tako, da prosim ne obtoževat študentov, da študiramo. Krivdo nosi predvsem država, ki dovoli tako veliko število podiplomskih študentov in pa ker ne stimulira podjetij k zaposlovanju mladih diplomantov.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Tako,da bi si po zaključenem dodiplomskem začel iskati službo, ne pa nadaljeval na magisteriju. Čez 2 leti bo toliko magistrov brez izkušenj, da joj. Me potem zanima kaj pa kako.

V bistvu lahko delaš že MED dodiplomskim študijem. Pa nima veze če prek študenta ali redno (v primeru, da gre za resno službo v stroki katero se učiš).
Ker preden v današnjem času dobiš službo za nedoločen čas boš še prej:
- delal prek študenta
- delal prek S.P. kot zunanji izvajalec
- ostal kot zunanji izvajalec, ker do tebe nimajo nobenih obveznosti
- morda kdaj dočakal zaposlitev v podjetju za določen čas
- postal zaposlen za nedoločen čas

Malo heca.. ampak ni dosti od resnice
smile-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
Citat:
Uporabnik Kasius pravi:
Stopnja izobrazbe ima zelo dosti moči, saj se za številna delovna mesta zahteva točno določena stopnja. Če hočejo 7. stopnjo, si lahko še tako sposoben, nihče te ne bo povohal, če imaš šesto, ker je dovolj tistih s 7.

In tukaj se seveda zelo motiš. Ker kot prvo ne živimo več v letu 1982, ko je papir vse, ampak v letu 2011, ko veljajo več izkušnje kot pa papir. Preden sem diplomiral sem že delal redno in pošiljal prošnje na oglase z zahtevano 7 stopnjo. Prišel sem na precej razgovorov. In tudi zdaj opažam da marsikdo dela z 5 ali 6 st izobrazbe, delo z zahtevano 7 stopnjo, ker so za to sposobni in veliko krat hkrati zato ker v takem primeru to delodajalca manj stane.
veliko krat se tudi zanalaš postavijo visoki kriteriji, da se ne prijavi 500 kandidatov

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Delodajalca stane tolikor, kolikor se zmenijo.

Misliš, da ima kak pipistrel ali pa akrapovič kako tabelo plačnih razredov.

No pustimo čistilke in varilce itd.

Nekje kjer sem delal je tehnik imel pod sabo 120 folka od tega ziher 10 unijev + kakšen magister še.... pa ni nobenga brigalo, da je tehnik.
- pač malo logike moraš imet
- veliko energije
- pa neverjetno željo, da folk za jajca skos držiš ( njegove besede)

Nazadnje urejeno:

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
veš kaj je razlika? tisti z 5,6 stopnjo so na realnih tleh, tisti z višjo pa živijo v oblakih, iluzijah in ko prilezejo direkt iz faksa, strelajo famozne stavke, kot so: pod jurja ne grem delat ipd
smirk-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
tisti s 5, so komaj komaj naredili tisto stopnjo. (tiste kar poznam, da so bili sošolci). Res, da sposobnost opravljanja enega dela ni ravno pogojena, da je sposoben obnovo Hlapca Jernega povedat, ali pa enačbo s tremi neznankami rešit. Samo pove dosti o sposobnostih človeka.

6 stopnja je pa še lažja kot 5, ker zgleda da se gre da samo denar šole pod kozolci kasirajo.

S 7 stopnjo se komaj vidi, da si bil sposoben skozi eno selekcijo it, čeprav je tudi tukaj vsako leto slabše. Pač po številu vpisov so plačani. Pa tudi verjetno po prepustnosti. Potem imaš pa razlike še med Ljubljano in Mariborjem, kakšen koper, gorico ali pa kranj pa še z veliko črko si ne zaslužijo, da bi jih pisal.

En kolega je rekel, da pri njih ko so začeli s temi šoli pod kozolcem, je rekel direktor Kovinoplastike Lož, prinesite mi papirje Fakulteta za Strojništvo v Ljubljani VSŠ ali Uni program, ostalo pa v smeti vržte.

Nazadnje urejeno:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Kot prvo, luksuz čisto vsakemu paše, kar nadaljevati študij na magisteriju vsekakor je. Služb ni dovolj že za 7. stopnjo, kaj šele za vse tiste, ki se bodo narisali z magisterijem.

Kakšne so pa bile tvoje zahteve, da bi imel službo? 1000+ EUR plus, pozicija za 7 stopnjo? Zakaj ne bi vzel položaja za 5 ali 6 stopnjo? To pa ne, zakaj sem pa potem študiral ane?

Kot drugo, za vpis na magisterij, bi se moralo smatrati za elitni študij. Najmanj 2 leti rednih delovnih izkušenj ter vsaj 4 priporočila (delodajalci ter ostali). Zato se pa sedaj študira in vleče bonitete, s tem, da bi moral biti magisterij plačljiv oz plačilo v naprej, potem pa za vsak narejen letnik dobiš povrnjeno šolnino plus inflacija. Da vas vidim potem magistre.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Kaj ti sedaj govoriš od diplomantov ali na splošno .....

ker od plače smo že v drugi temi ugotovil, da rabiš 1500€ za eno normalno življenje. (vsaj v ljubljan in da nisi vezan na starše)

Pa kaj od teh stopenj skos...

čistilka ima 600 z 0 stopnjo.
Inženir ima 850 z 7 stopnjo.

Kolk je potem vsaka stopnja
hysterical-1.gif

Bolj je fora kje delaš.... kakšen monopolist kot je HSE kjer imajo 3.2 k€ ali geoplin z 3k€ bruto povprečne plače. Ali pa kakšen Litostroj kjer imajo še zmeraj titota na vhodu, kjer ti dajo toliko, da preživiš. Potem je pa tudi varnost zaposlitve pri takih, da si za 50 let dober.

Nazadnje urejeno:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
V večjem delu mislim za diplomante ekonomije, ki so po zaključenem študiju prijeli najmanj boga za jajca. Tudi ostali diplomanti se lahko najdejo. Magisterij pa velja za vse ostale.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
veš kaj je razlika? tisti z 5,6 stopnjo so na realnih tleh, tisti z višjo pa živijo v oblakih, iluzijah in ko prilezejo direkt iz faksa, strelajo famozne stavke, kot so: pod jurja ne grem delat ipd
smirk-1.gif

pa grema stavit, da ne bom?
evil.gif

je pa res, da nisem z ekonomske

Cooper

Pripravnik
27. jan 2009
498
0
16
Ljubljana
Citat:
Kot prvo, luksuz čisto vsakemu paše, kar nadaljevati študij na magisteriju vsekakor je. Služb ni dovolj že za 7. stopnjo, kaj šele za vse tiste, ki se bodo narisali z magisterijem.

Bolonjski magisterij ti da 7. stopnjo izobrazbe. Po bolonjskem dodiplomskem imaš namreč stopnjo 6/2.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
In?

Loviš stopnjo ali izobrazbo? Čez pet let to ne bo imelo nikakršnega pomena, ker se bo sistem delodajalcev hočeš nočeš moral prilagoditi bolonjski reformi.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
Bolj kot stopnja izobrazbe magisterija se mi zdi pomembno to, da z dodatnimi 2 leti študija pridobiš veliko novih prijateljev, znancev - si zelo razširiš mrežo ljudi, kar ti lahko veliko bolj pomaga v življenju kot pa 5.,6. ali 7. stopnja. Je pa odvisno kako izkoristiš ta dodaten študij.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Razširiš mrežo, da, do neke mere. Kaj ti pomaga širjenje mreže, če se nahajaš med ljudmi, ki so v enaki situaciji kot ti ali celo slabši? Jaz osebno kotakte pridobivam drugje.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
Citat:
Razširiš mrežo, da, do neke mere. Kaj ti pomaga širjenje mreže, če se nahajaš med ljudmi, ki so v enaki situaciji kot ti ali celo slabši? Jaz osebno kotakte pridobivam drugje.

Se podpišem pod to.
Morda pridobiš uporabne kontakte če si vpisan izredno, pa še to ne nujno. Pri rednem študiju je pa
bonk.gif

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
Trenutno so vsi na istem ja, čez 10 let bo pa 10 komadov od 50ih že na kašnih lepših pozicijah.
Obenem se lahko vključuješ v razne projekte na faksu in skupaj z ostalimi ustvariš novo firmo.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Čez 10 let te bo redko kdo pogledal, če tudi sam iz sebe ne boš ustvaril nekaj, verjemi mi na besedo.