Ebay naivčina?

SawyerX

Pripravnik
28. jan 2010
191
0
16
tesko si zapomnim nekaj kaj sploh nisem vedel. Napisi reje en nub guide how to buy phonees from ebay.
smile-1.gif

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@Fadil: zadeva zagotovo (če bom dobil original..) ima Declaration of Conformity.

V kolikor gre za ponarejeno zadevo / brez CE.. mi je vseeno če gre nazaj, ker se bom tako ali tako moral dogovarjat z prodajalcem / ebayjem.. V takem primeru bi to pač spadalo v "i haven't recieved the item" in je zaščiteno.

Nazadnje urejeno:

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.124
7.687
113
Sam sem kupil pred kratkim telefon na Kitajskem pri Chinavasion. Sicer mi je na koncu inšpektor uvoz sprostil, vendar sem imel kar precej težav. Kitajci so mi Declaration of Conformity poslali preko mail-a čez noč, vendar inšpektor ni bil ravno zadovoljen z njim. Malo je jamBral. Prosil sem ga, da je to darilo za hčerko in ne za šverc - komerc in na koncu je zadevo požegnal. Svaka mu čast. Sam kupujem precej na Kitajskem in na E-bayu, tako da zadevo kar malo poznam. Pri nakupu elektronike bom sam vedno pred nakupom pridobil potrebne dokumente. Zelo pomembno je da tudi napajalnik ustreza Evropskim zahtevam in ne samo naprava. Že samo zaradi jbg. napajalnika ti lahko zatežijo na inšpekciji. Sem že razmišljal, da bi našel kakšnega Hrvata, Srba ali Bosanca in, da bi mi robo poslali tja, saj kar sem prebral po različnih reviews, nima noben v Evropi takšnih težav, kot mi tukaj v SLO !

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@Fadil: ne razumi ne napak, ne želim "pametovat".. verjamem da zadevo dobro poznaš. Kolikor si opisal imaš precej več izkušenj,.. Sam sem večje nakupe opravljal le preko EU ebay strani.. Prej sem iz kitajske kupoval le "drobnarije". To je bil prvi t.i. "pol premišljeni kiks"
smile-1.gif

Sam sem omenjeni aparat že imel (oz. ga še vedno imam) in ti lahko iz prve roke povem da zadeva ima CE na škatli (spodnji del) in tudi dokumentirano v knjižici (ki je v škatli). Ali oni imajo pravico zadevo odpirat in "dobijo od tam svoje potrebne papirje"?

Kakšen je potem postopek,... če zadeva pride do sem (carina -> inšpekcija -> pošta?) ali ?

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.124
7.687
113
Kitajci včasih malo nategujejo in so za protiutež CE, naredili podobno CE, kar pa naj bi pri nih pomenilo China Export. Postopek uvoza izven EU pa je sledeč: Ko zadeva prispe v SLO ( carinska pošta v LJ ), te pisemsko obvestijo, da jim pošlješ račun ( lahko po mail-u ). Račun potrebujejo, da te oderejo za carino in DDV. Ker je zadeva telefon predajo oni to naprej tržni inšpekciji, ki naj bi na podlagi omenjenih dokumentov sprostila uvoz v EU. Če bo vse OK s tvoje strani , boš paket dobil po pošti. In, če se spomnim prav, sem poštarju plačal carino in PTT stroške pošiljanja iz Ljubljane do mojega doma. Poglej, nočem te strašiti. Jaz sem samo napisal svoje izkušnje. Želim ti, da boš ti prišel brez komplikacij skozi. Vseeno pa ti svetujem, da kontaktiraš prodajalca glede teh papirjev in naj ti jih pošlje v naprej, da si ne boš kasneje pulil lase... Lep pozdrav in čim manj problemov ti želim

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Lej... on ti hoče povedati, da je kupil "Google Nexus One".... in to je tak telefon, ki ima vse papirje in certifikate urejene (je pravi CE na škatli in ne nek china export) in bo normalno prišel čez carino. Če mu bo pa kitajec poslal nek ponaredek (brez CE potrdila), mu je pa vseeno, če ga uničijo, saj bo tako ali tako zahteval vračilo plačila.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Danes sem dobil "Important Message from eBay Loss Prevention Department"
smile-1.gif

V petek bom zadevo gotovo prijavil, čeprav mi prodajalec zatrjuje da bo danes poslal.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Zahtevaj od njega sliko vseh XY telefonov (kjer mora videti, da so originalni), ki jih še ima... zraven pa naj v roku drži listek, kjer je na roko napisano "Nexus One for undefined goes to Slovenia"
smile-1.gif
Če take slike ni zmožen narediti, lahko kar prijaviš...

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
@MadMitch: da je listing za oglas odstranjen, da ne priporočajo da se nakup opravi do konca,.. če pa se že je pa svetujejo kako postopati naprej..

@Mikrohard: haha
smile-1.gif
.. za slike sem mu rekel ja, bom videl če bo poslal kaj.

Zdajle mi je napisal, kakšno vrednost bi rad da napiše na invoice, da bo poslal kot darilo
smile-1.gif
.. upam da bo paypal hitro sprocesiral refund.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
Citat:
Uporabnik Fadil pravi: nima noben v Evropi takšnih težav, kot mi tukaj v SLO !
če pogledaš dobro ma večino oglasov napisano da ne pošilja v italijo zaradi carine
smile-1.gif

torej italjani še bol komplicirajo

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
@luka51; Hja v to sem tudi jaz verjel, vendar ne boš verjel da temu ni tako. Naročil sem različne stvari iz amerike za golf. ker pa ne pošiljajo v Slovenijo mi je bilo najbližje da pošljejo v ITA (naslednja destinacija je bila Nemčija). Vrednost je bila krepko cez 150 € in je paket skupaj z vsem obračunanim dajatvami prišel do naslovnika v 7!!! dneh, na carini je bil paket samo 1 dan. Med tem ko sem imel pri nas paket na carini skoraj 30 dni, pa je šlo za vrednost cca 50€...tako da je moje mnenje da so pri nas postopki najbolj zbirokratizirani (no da nebom nepošten imam s carino tudi 1 dobro izkušnjo). Ce je le možnost zadevo pošlji v Avstrijo - tam je ql, dejansko razumejo evropsko uredbo do 45 €. če je za privat potrebe, in poslano brezplačno od fizične osebe.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
carine mamo enake v EU in je odvisno od izdelka do izdelka, davek majo pa tudi 20%.

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
Danes sem dal dispute -> claim na PayPal in v 30ih dneh bo moral vedeti kaj bo.. Vmes pa baje par mailov med mano, PayPalom in prodajalcem. Upam da se hitro zrihta..

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
@luka51; Hja v to sem tudi jaz verjel, vendar ne boš verjel da temu ni tako. Naročil sem različne stvari iz amerike za golf. ker pa ne pošiljajo v Slovenijo mi je bilo najbližje da pošljejo v ITA (naslednja destinacija je bila Nemčija). Vrednost je bila krepko cez 150 € in je paket skupaj z vsem obračunanim dajatvami prišel do naslovnika v 7!!! dneh, na carini je bil paket samo 1 dan. Med tem ko sem imel pri nas paket na carini skoraj 30 dni, pa je šlo za vrednost cca 50€...tako da je moje mnenje da so pri nas postopki najbolj zbirokratizirani (no da nebom nepošten imam s carino tudi 1 dobro izkušnjo). Ce je le možnost zadevo pošlji v Avstrijo - tam je ql, dejansko razumejo evropsko uredbo do 45 €. če je za privat potrebe, in poslano brezplačno od fizične osebe.

Same shit tle. FedEx prepeljal robo iz ZDA do Slovenije v 36ih urah, potem se je pa 5 dni dogajalo carinjenje.
stupid-1.gif

undefined

Fizikalc
6. jan 2008
1.220
0
36
SawyerX: ne morem vedt ampak velika verjetnost je..

Danes mi sicer prodajalec trdi da je poslal in da dobim tracking številko, ko pride domov.. samo Bog ve kaj je v embalaži (če bo kdaj prišla do mene).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mislim, da si naredil neumnost, ker si dal tako hitro claim (najbrz se jim bo postevilo, da ne mores vedeti kaj se dogaja tako hitro po koncu drazbe, saj posiljka se ni mogla ne-priti do tebe ... razen seveda ce ze imas polno skatlo cokoladnih roladk od posiljatelja in si nam to pozabil omeniti).

Zdaj ni kaj, uporabi kot argument to, da je drazba bila odstranjena "by eBay" ker gre "obviously" za goljufijo. Morda bodo peki pri Paypalu to pogoltnili ... Zaenkrat namrec ni videti, da bi imel kakrsenkoli dokaz, da gre za nateg, torej je videti tako, kot da si ti ze vnaprej imel ti namen ogoljufati onega tipa - kupis eno ne najbolj poceni stvar, potem pa kmalu zacnes dispute, preden je mogoce dokazati kaj se je v resnici zgodilo. Tistih 45 dni ni tam za hec; ce posta potuje normalno en mesec in vzames se 25% rezerve, imas se vedno cel teden oddati prijavo.