e-Avto bolje onesnažuje od dizla

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Ksz
Malo se ohladte vsi zagovorniki pretirano zelenih tehnologij.
CO2 se uporablja kot pospesevalec rasti vrtnin v rastlinjakih. Torej ni nekako skregano z logiko vse skupaj?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
ja brez co2 ni rastlin. Po drugi strani pa te co2 gladko ubije.
Torej kaj zdaj? je škodljiv al ni?

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.126
5.063
113
Nuku`Alofa
Brez vode ni življenja, če pa je je preveč, pa te gladko ubije. PREPOVEDAT VODO!

V atmosferi je 21% kisika, ki je nujen za življenje, ostali plini pa načeloma nimajo vpliva. Torej je (teoretično) za CO2 še ogromno prostora...

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
... da, zgleda, da bo 0.4% Co2 v atmosferi (tudi če je 10% od tega man-made) sesulo planet :valjamse: ... da o vodni pari/vlagi v atmosferi niti ne govorimo ... dobro so oprali folk s tem GW mitom :zavijazocmi: ... in nekateri so dobro zaslužili s trgovanjem s "Co2 kuponi" na borzah ...

• Všeč mi je
Reactions: Malecky

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Z lastnimi očmi lahko vidimo, da je tudi slovensko okolje bolj zeleno...zaraščamo se in to se mi zdi da je v vseh statistikah za vse evropske države pa tudi drugje po svetu je enako. Za rastlinjake se dodaja CO2 na cca. 1000ppm, ker takrat roba najbolje uspeva, verjetno ma kak lušt konkretne generatorje za svoje rastlinjake.

Kaj pa je vsa ta roba od fosilnih goriv? Spravljen CO2, posledica ogromno rastja, ko je zemlja imela 2000ppm, zdaj okoli 400. V preteklosti je CO2 že preveč padel na cca. 180ppm, pod cca. 150 ne spomnim se natančno pa zelenje začne odmirat! Kateri meji smo bližje še zdaj? Zanimivo, da lahko kar dober case postavimo za to, da bi morali proizvajat še več CO2, tako da so EVji boljši za ljudi na tem planetu, ker bo več hrane za vse. :p

PS. Kot že zgoraj omenjeno je njabolj sprevžena sama matematika tega zelenega fašizma. Enostavno nimamo takega vpliva na celoten sistem sploh pa ne z regulacijo man made CO2, da bi regulirali temperature na planetu. Potem pa... nek kalifornijsk folk z iphone, ipad, Teslo ipd. bo celemu svetu pametoval, da naj ne uporabljajo lokalnih poceni fosilnih goriv za pogon svojega zdravstva, industrije ipd. in se tako ne smejo razviti. Ugibam da je cca. 70% takih izpustov politično nemogoče regulirat.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
Spoznaš v detajle na poslovanje tesle, zaj si pa še botanik? Ali si pa preprosto prvi link na googlu odpr in je to to.
pozablaš pa na krčenje tropskih gozdov, ki so glavni porabniki co2-ja. Pozabljaš tudi na vedno toplejše podnebje manj rednih padavin in širjenje puščav. Širjenje urbanih okolij. Torej spet majn porabnikov co2-ja. itd.
Ni tak preprosto kot prebrat prvi (mogoče) še drugi link na googlu in bit stokovnjak.
In ja imamo vpiv. Ogromn vpliv. Ampak ne z amperami in priusi, ampak je največji vpliv krčenje gozdov.

• Všeč mi je
Reactions: Ginginova in ssokec

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ok velja... konkretno popravi kar sem napisal. Ne bo problem ker niso stvari ala toplejše podnebje, manj rednih padavin in širjenje puščav.

O krčenju gozdov si tudi out of date, jaz ti ne bom serviral linkov, se boš moral sam pozanimat, kar pa seveda ne boš, da boš ja kontra meni enemu osebku na forumu smeh. Uh, ko bi le lahko požrl manj materiala glede takih stvari, ki me vsake toliko časa zanimajo in bi ostalo pri enem google linku. :jok:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
:D saj to je problem pri tebi. Serviranje linkov in to je tvoj vir "znanja". Če si pa na tolko področjih strokovnjak z izkušnjami pa kapo dol.
No pa me updejtaj glede krčenja gozdov. Vedno se rad kaj novega naučim. Sploh iz področja biologije.
Res me zanima kako krčenje gozdov blagodejno vpliva na Zemljo. Glede na to, da ponavadi ostanjo zadaj "puščave". Gozdovi imajo pa svoji klimo glih zaradi gostega rastja, transpiracije itd.

Pa še to. kdo ti bo dajal kisik ko ne bo več gozda. Linde plini?

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: Ginginova

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nah mi je čisto ok če pri meni ostane kar prebrskam.

Saj pri gozdovih se strinjava. Če verjameš v to, da se da in je treba MM CO2 znižat, potem je saditev dreves delno viable opcija. Kalkulacije pa se žal s tem ne da rešit. Drevesa se konkretno sadijo že 20-30 let in tukaj so uspehi + to da zaradi več CO2 v ozračju iz katerega koli razloga svet bolj zeleni. USA, Kanada, EU, Afrika ipd. je vse konkretno bolj zaraščeno in gosteje zaraščeno kot je bilo 100 let nazaj. Konkretno skrčeno je samo še tropski goz v JA in mislim da indonezija zaradi sajenja palm ipd.

Potrebe po energiji rastejo z vetrom in soncem tega ne boš nikoli nadomestil. Fosilna goriva so...? 90% vseh energijskih potreb po svetu? Ne bom googlal. Se jim bomo odpovedali? Al Gore, Leonardo Di Caprio ipd. imajo po xyz hiš, jaht in zasebnih letal, pričajo pa o MM GW. Oh bitch please.

Glede suš, orkanov ipd. ti še uradni podatki ne pritrjujejo. Veš kakšni zneski se zapravljajo za EV baterije, vetrne elektrarne, sončne ipd. šaro? Verjetno lahko celo afriko nahraniš in urediš pitno vodo za vse, pa še drevesa posadiš BP.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
Pa glih tropski gozdovi v južni ameriki in ostalih tropskih delih so najbolj kritični, ker se hudo težko obnovijo, ko jih enkrat ni več. Tudi klima in vse se spremeni na tistem delu. Tropski gozd v bistvu sam poskrbi za padavine na tistem območju, ko ga ni pozabi na dež vsak dan.

Kako je lahko vse konkretno bolj zaraščeno povsod po svetu, če je vedno več ljudi, vedno vec industrije in rudnikov, vedno večja mesta in vedno večje površine za kmetijstvo. Več gozdov je edino na severnih delih, kjer je bil pred 100 leti še permafrost.
Zdaj pa zaradi bolj ugodnih temperatur uspevajo drevesa.

glede suš si pa malo poglej kako so zginjala jezera in reke in nastajale puščave po sveu. Recimo Aralsko jezero. Tak da ne o tem kako ljudje nimajo vpliva. Malo namakanja tu in tam in je gotovo.

Narava zmore marsikaj "preživet" to kaj se pa zadnjih 50 let dogaja in ko se dela totalno neodgovorno na vseh področjih, ker vsi vidijo samo denar bo pa pustilo hude posledice.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.100
3.158
113
Ne, to je znan podatek. Obstoječe celice ne proizvedejo dovolj energije, kot se je potroši za proizvodnjo. Bo pa se v neki točki, ko bo izdelanih dovolj celic to obrnilo. Seveda ob predpostavki, da se proizvodnja ne povečuje in ostaja konstantna. Ampak saj pravim, če danes proizvodnjo prekinemo, bodo celice delale še vsaj 20 let.

To ti na pamet Al s starimi podatki ker jaz sem bral študijo ki tole precej ovrže pa jo prilepim če jo najdem še enkrat.

Tole je članek iz 2015 ampak je novejša študija iz 2017.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.126
5.063
113
Nuku`Alofa
Spoznaš v detajle na poslovanje tesle, zaj si pa še botanik? Ali si pa preprosto prvi link na googlu odpr in je to to.
pozablaš pa na krčenje tropskih gozdov, ki so glavni porabniki co2-ja. Pozabljaš tudi na vedno toplejše podnebje manj rednih padavin in širjenje puščav. Širjenje urbanih okolij. Torej spet majn porabnikov co2-ja. itd.
Ni tak preprosto kot prebrat prvi (mogoče) še drugi link na googlu in bit stokovnjak.
In ja imamo vpiv. Ogromn vpliv. Ampak ne z amperami in priusi, ampak je največji vpliv krčenje gozdov.

Ja krcenje gozdov je velik problem. Eden od razlogov pa je ekofasizem - oljne palme za biodizel... pa urbanizacija z ogromno betonskih in asfaltnih povrsin. Vpliv pa imajo veliki - 15 velikih ladij proizvede toliko CO2 kot vsi osebni avti...

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
IMHO, pravi problem je naše industrijsko onesnaževanje zadnjih 100 let (voda, zemlja, morja, zrak) ... in največji čistilec Co2 in proizvajalec/uravnovalec kisika so zelene morske mikro alge in ne drevesa ... :zavijazocmi:

• Všeč mi je
Reactions: Ginginova

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.682
113
Niso samo zelene morske mikro alge ampak fitoplankton. Ker fitoplankton sestavljajo tudi ostali organizmi ne samo alge.
pa tudi fitoplankton ni vsemogoč, rabi svoje pogoje za življenje. Kar lahko hitro porast ali padec temperature poruši.

Če bomo še dolgo tako delali z zemljo bojo velike pizdarije. Eni si bote še naprej zatiskali oči eni se bote pa sekirali. Spremenili pa itak nebomo nič. Ker je treba trošit na polno. Vsak dan nekaj novega kupit, popravit itak nemoreš več, ker se za večino stvari sploh delov ne dobi. itd.
Pa zanimivo kak eni avte drgnejo vsak dan da ja nebi bil umazan, živa meja pred bajto v nuo porezana, boknedaj da je kak listek na dvorišču. A za Zemljo se jim pa jebe.