Dva problemčka pri mp3 komadih

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Na računalniku in mp3 predvajalniku imam precej pesmi v mp3 obliki. Gre mi na jetra, da je glasnost pri vseh ful različna, pri enih je v redu, pri drugih pa precej bolj potiho. Kako naj spravim glasnost pri vseh komadih na isti nivo?

Drugi problemček (ko bom spravil pri vseh komadih glasnost na isti nivo) pa je v tem, kadar priklopim mp3 predvajalnik na hi-fi ali pa na avtoradio, je glasnost precej nizka. To pomeni, da moram dati mp3 predvajalnik na max. glasnost (kar verjetno ni zdravilno za predvajalnik), prav tako moram tudi na hi-fiju dati glasnost precej navzgor. Izgled, da ima moj mp3 predvajanik nekakšen nizek output level. Kadar poslušaš s slušalkami je OK, kadar pa peljem signal kam drugam, je pa vse skupaj potiho.

Torej, najprej bi rad izenačil glasnost pri vseh pesmih, potem pa še nekako dvignil glasnost pri vseh. Se to da narediti?

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kot ti je napisal WWY - mp3gain

Instaliraj, vrži v njega vse pesmi, ki jih hočeš porihtat, pri t''arget normal volume'' napiši 95,0 (vpisanih 89,0 je po moje premalo) in klikni na gumb ''Track gain''.

PS: Spremembe se da povrnit nazaj brez izgube kvalitete.

----------

Glede glasnosti na avtoradiu - nekateri (oz. kar nekaj) avtoradiji imajo med nastavitvami možnost nastavljanja glasnosti vhoda (aux volume, aux gain, external volume...).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Instaliraj, vrži v njega vse pesmi, ki jih hočeš porihtat, pri t''arget normal volume'' napiši 95,0 (vpisanih 89,0 je po moje premalo) in klikni na gumb ''Track gain''.

Moja izkusnja je ravno nasprotna - vse, kar je preko cca. 93 dB, privede predvajalnik v clipping. Boljsa resitev je seveda, da je predvajanje brez clippinga in glasnost zvocnika (ojacevalnika) ustrezno visja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Clipping nastane pri starejših komadih (nekje do konca 80s), ko ni bila v uporabi tako močna kompresija kot danes.

Razen seveda pri jazz, klasični glasbi ipd., kjer seveda ni takšnih kompresij.

Sicer pa pri 95 dB tudi pri starejši glasbi clipping ni nek problem, ker gre v večini za par kratkih clipov za kakšno ms, ki ne vplivajo ravno na kvaliteto.

Ne razumem pa tega njihovega 95dB, bolj logično bi bilo 95%, v resnici je to nekje -0.5dB.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Sicer pa pri 95 dB tudi pri starejši glasbi clipping ni nek problem, ker gre v večini za par kratkih clipov za kakšno ms, ki ne vplivajo ravno na kvaliteto.

Jaz ne vidim v tem nobene prednosti, tako ali tako ima preostanek verige more toliko ojacanja, da nikoli nimam nastavitve do konca, ker zvocniki ne bi zdrzali, jaz pa tudi ne
smile-1.gif
Vsakemu svoje.