DURS - novi predpisi

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
To je (še ena v vrsti neumnih) ideja obstoječega financ ministra. Kot (morda) veš, še nimamo nove vlade.

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Tale zakon pride v torek v veljavo a v medijih še nič zasledil o tem, slovenčki spet mirno požremo vse kar nam naložijo.
uf-1.gif

Finance so objavile šele 23.12.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
To je (še ena v vrsti neumnih) ideja obstoječega financ ministra. Kot (morda) veš, še nimamo nove vlade.

Še vedno se ni nič zmotil, tisto kar je napisal.
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.646
113
Marlbor
Glede na to, da je firma danes poslala naslednja navodila, je očitno da se lahko še naprej plačuje z osebnimi plačilnimi karticami

V skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku (Uradni list 101-2011 z dne 12.12.2011) so navodila v zvezi s plačevanjem potnih in drugih stroškov (npr. reprezentance) za vsa plačila od vključno danes, 27.12.2011 do nadaljnjega, dopolnjena takole:

1. Plačila v znesku nad 50,00 EUR se plačuje po računu dobavitelja. (To pomeni na naročilnico, ko prejmemo račun dobavitelja, ga plačamo direktno na TRR tega dobavitelja.)

2. V kolikor tega ni moč urediti, npr. v primeru plačila hotelskih sob ali obroka ob srečanju s poslovnim partnerjem, zaposleni plačilo izvede s svojo plačilno kartico (kreditno, debetno) in k predložitvi dokumentacije za povračilo stroškov (obračun potnega naloga, poročilo o poslovnem dogodku, ... v skladu s Pravilnikom o povračilu stroškov) pripne slip - potrdilo o plačilu s kartico.

V nasprotnem primeru vam stroškov ne bomo mogli povrniti.
Torej, če boste npr. račun v gostilni v znesku nad 50,00 EUR plačali z gotovino in nam ga predložili v povračilo stroškov (skupaj s poročilom o poslovnem dogodku), vam teh stroškov ne moremo povrniti.
Vsa (ostala) določila našega internega Pravilnika o povračilu stroškov v zvezi z delom in drugih stroškov in drugih internih aktov ostajajo v veljavi.

Gotovinska plačila nad 50,00 EUR so namreč žal ukinjena, kazni za nespoštovanje zakonskih in podzakonskih določil pa drastične. Slip je trenutno edini način, da zagotovimo sledljivost transakcije v skladu z 2. odstavkom 36. člena ZDavP-2. Zakonodajo in razlage najdete na spodaj naštetih povezavah.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

En praktični primer in praksa po novem:

S.P.
Po zakonodaji ni potrebno več polagat gotovine na poslovni TRR (npr. gostinska dejavnost)... Torej si lahko vse dobavnice in podobno do višine 420 eur plačeval s to gotovino. Po novem boš moral vse te dobavnice oz. račune plačevat s TRR-ja.
Praktično to pomeni, da je potrebno spet nosit gotovino na banko.

Kako je pa v primeru, ko npr. v tujini nabavljaš material in ni druge možnosti za plačilo računa - dobavnice, kot takoj z gotovino. A se lahko potem takšen račun sploh poknjiži, glede na to, da je bilo plačilo izvedeno gotovinsko?

In ja, neumnost brez primere je ta novi predpis....

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.511
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
In se ena traparija, ki sem jo dozivel danes, ko sem tudi izvedel za ta zakon oz. predpis ali karkoli ze to je ...

Grem na OMV, hocem kupiti letno vinjeto in strosek mi potem pvorne firma, ker imam precej sluzbenih poti z lastnim avtom... Hocem placati z BA kartico, pa gospodicna pravi, da ne bo slo... da mora biti kartica, ki je izdana na ime podetja... Potem sem rekel OK... bom placal z gotovino... pa je rekla, da tudi ne bo slo... da lahko racun z davcno stevilko izda samo do vrednosti 50€ ... Sem rekel OK...dajte mi potem predracun, pa bom nesel v firmo, da placajo in potem dvignem... Ne... tudi to ne gre, ker ne izdajajo predracunov... Enaka zgodba se je ponovila potem se na drugem OMV servisu, pa na Petrolu in v Mercatorju ... Potem sem poklical na dvacni urad... in vprasal rtam gospodicno, na kaksen nacin lahko po tem "kao" novem zakonu sploh kupim vinjeto, ki stane 95€ ... in je rekla, da sem danes ze stoti, ki je to vprasal... in da bo problem tudi s placilom goriva recimo v tujini... ce podjetje nima sluzbene kartice . . ...

Skratka... ena velika bedarija ... Sedaj bo potrebno palcevati se clanarino za poslovne kartice... ali pa provizijo na banki za placilo racuna preko racuna ...
bonk.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Jaz sem prepričan, da ta uredba ne bo dolgo živela... Ti in še stotine drugih so en lep dokaz, da tole, kar si je Križanič izmislil, v praksi ne bo izvedljivo.
Upam, da bo novi financ minister čimprej nastopil s službo in bo ukinil tole bedarijo.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Za tujino obvezno ukinit, ker ne moreš nekoga izsilit, če recimo dobavlja robo iz tujine in dobavitelj jemlje samo gotovino. Kaj naj podjetnik zapre firmo zaradi glupega predpisa? Uskladiti pa se tudi ne bodo mogli z drugimi državami, ker smo samo mi tako glupi, da sprejmemo tak zakon.

Enim drugo sploh ne preostane, kot da naprej poslujejo po starem in upajo, da se ta neumen zakon ukine. Ko bo par večjih neumnosti, se bodo mogoče celo mediji zganili in Križaniča povprašali kako mu je lahko taka neumnost uspela...

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Enim drugo sploh ne preostane, kot da naprej poslujejo po starem in upajo, da se ta neumen zakon ukine.
In daš dacarjem izjemno priložnost, da si ga zdr.kajo in ti nabijejo kazni in ostalega gor. Prekleti bedaki.

Heh, živel bananistan
nahrung002.gif
, potem sem pa raje nehal sploh razmišljat o njegovih budalaštinah. No, kolca se mi edino, ker vem, da me je v teh slabih treh letih mene osebno zadolžil za 4.000 EUR zato, da so si lahko prikoritniki podaljšali razdeljevanje za tri leta. Da m j... nekaj.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ok torej če prav razumem, imam podjetje in potnika ki mi robo okoli razvaža, veliko strank to blago plača takoj na blagajniški prejemek. Ok če sem prav razumel po novem ne bo potnik smel več kot 50€ pokasirat in bo moral stranko prisilit da gre račun plačat na pošto. Ok razumem. Torej kaj pa če potnik pokasira 3 prejemke po 45€? A to pa je ok?

Drugo vprašanje, imam gostinski lokal, pridejo fizične osebe na fešto, požrejo za 900€. Kako jih naj po novem pokasiram? Naj izstavim račun in pajacki gredo na pošto plačat račun, tačas pa si enega talca obdržim za jamstvo? Mislim wtf? Kaj, al naj izstavim 20 računov po 45€ in 20 prejemkov gotovine in tako pokasiram kaj je mojega?

Lp

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Pri drugem ni problem, ker se omejitev nanaša zgolj na b2b, tako da ne bo treba talcev jemat
smile-1.gif
.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Pri drugem ni problem, ker se omejitev nanaša zgolj na b2b, tako da ne bo treba talcev jemat
smile-1.gif
.

Tako je.

Za prvi primer pa:

- prenosni POS terminal
- cel kup blagajniških prejemkov po 49.9 EUR
- izključno avansno plačilo
- račun z 0 dnevno valuto

Vsekakor bo zaradi nove uredbe podjetništvo enostavnejše in bolj učinkovito, banke pa zaradi tega ne bodo imele dodatnega profita na račun podjetnikov.
smirk-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik mobifrik99 pravi:
Kaj če bo prišli na zaključek ali poslovno kosilo, verjetno bo hotel original račun.
wink-1.gif
Potem to NI ta primer, kateregaje navedel AvtoFun. Pač bo potegnil poslovno kartico ven... Aja, je nima. Jah, pol pa talca vzet za 2 dni, da je priliv na računu
evil.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:Vsekakor bo zaradi nove uredbe podjetništvo enostavnejše in bolj učinkovito, banke pa zaradi tega ne bodo imele dodatnega profita na račun podjetnikov.
smirk-1.gif
grin1.gif

Post meseca.
zmaga.gif

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.511
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

Vsekakor bo zaradi nove uredbe podjetništvo enostavnejše in bolj učinkovito, banke pa zaradi tega ne bodo imele dodatnega profita na račun podjetnikov.
smirk-1.gif

Seveda bodo banke profitirale... Od vsakega nakazila iz poslovnega na poslovni namrec poberejo neko provizijo...

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

smirk-1.gif

Seveda bodo banke profitirale... Od vsakega nakazila iz poslovnega na poslovni namrec poberejo neko provizijo...
Boš moral vključit detektor za sarkazem.
evil.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

smirk-1.gif

Odgovor meseca na post meseca...
tongue-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ok torej če prav razumem, imam podjetje in potnika ki mi robo okoli razvaža, veliko strank to blago plača takoj na blagajniški prejemek. Ok če sem prav razumel po novem ne bo potnik smel več kot 50€ pokasirat in bo moral stranko prisilit da gre račun plačat na pošto. Ok razumem. Torej kaj pa če potnik pokasira 3 prejemke po 45€? A to pa je ok?

Drugo vprašanje, imam gostinski lokal, pridejo fizične osebe na fešto, požrejo za 900€. Kako jih naj po novem pokasiram? Naj izstavim račun in pajacki gredo na pošto plačat račun, tačas pa si enega talca obdržim za jamstvo? Mislim wtf? Kaj, al naj izstavim 20 računov po 45€ in 20 prejemkov gotovine in tako pokasiram kaj je mojega?

Lp

Enostavno je, ti jim kar izdaj račun in pokasiraj keš, oni si ga pa ne bodo mogli poknjižiti, kar je njihov problem. Juhej naprej Slovenija.
Še bolje bo, če se zmenite za brez računa, pa ste vsi happy.