DURS - novi predpisi

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
torej. če k meni pride stranka in kupi za 80 € robe, mu lahko izdam račun na davčno ali ne?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.646
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik mario pravi:
torej. če k meni pride stranka in kupi za 80 € robe, mu lahko izdam račun na davčno ali ne?
Ne. Jaz sem dobil navodila, da naj ne plačujem računa nad 50€ z gotovino in prav tako naj ne izstavljam računa nad 50€, kjer je način plačila gotovina.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik mario pravi:

Saj ti pravimo, izdaš 2 računa, enega po 49€, enega pa za 31€ ali pa dva po 40€. Po želji... seveda če boš na licu mesta pokasiral gotovino, brez gotovine lahko izdaš račun za 24124321125412€.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
pazite, blagajniški prejemek nima veze! četudi izdaš 100 blagajniških prejemkov po 50€ za ENO fakturo (račun) si v prekršku!

na ENEM računu(fakturi) ki ga prejme pravni subjekt ali fizična oseba ki opravlja dejavnost je lahko znesek samo 50€ v kolikor je plačilo s gotovino. torej, če imaš stroj, napravo, storitev ki stane več kot 50€ (npr en malo boljši "flex) ga ne moreš kupiti s gotovino.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Logično da prejemek nima veze, izdaš 2 računa, 2 prejemka in je to to in ko pošlješ firmi račun od doma pač daš v kuverto 2 računa... Res je, če imaš napravo v enem kosu ne moreš plačat z gotovino
smile-1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Lahko gostilničar (s.p. ali doo) kasira zneske večje od 50 eur?
Bojda lahko, ampak a ni glih gostincu najlažje stornirat račun za 300 eur, denar pa v drug žep?

Kaj so sploh dosegli s tem zakonom če ne tega kar sem napisal v drugi vrstici....?

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Če so šli pisat zakona, da bi rešili ta problem, ki si ga napisal v drugi vrstici potem jim res ni pomoči...
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
najprej. spremenil se je samo pravilnik.namen je bil v bistvu da se začne denar nakazovat po TRR ne pa več keš na roke (in potem tisti, ki imajo izterjavo na dolžnikovih računih potegnejo takratko (recimo DURS. ne pomaga blokada če dela vse mimo, potem samo še pošlje nove fakture, se zmanjša dolg (zaradi poračuna DDV) pa je šmorn).

gostinec lahko vsakemu zaračuna tudi več kot 50€. račun, v kolikor se glasi na podjetje, pa je potrebno poravnan s plačilom na TRR ali s kartico, fizične osebe pa lahko plačajo s gotovino...

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Danes na 24ur celo prispevek na to temo.

Škoda, da so imeli iz obrtniške zbornice nekega kekca za gosta, ki ni znal ničesar pametnega povedat oziroma zagovarjat zakaj je ta pravilnik neumnost.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
ni res, pravilnik ni neumnost. samo gotovinske mahinacije prepričuje.
ti je že predhodnik povedal...
"spremenil se je samo pravilnik.namen je bil v bistvu da se začne denar nakazovat po TRR ne pa več keš na roke (in potem tisti, ki imajo izterjavo na dolžnikovih računih potegnejo takratko (recimo DURS. ne pomaga blokada če dela vse mimo, potem samo še pošlje nove fakture, se zmanjša dolg (zaradi poračuna DDV) pa je šmorn)."

sicer jst ne vem kako bodo prakično tole preverjali, ker če inšpektor v letu ali dveh po odprtju podjetja ne uspe pridt na obisk, sploh ne vem zakaj je tam. v tem času se opere denar, nategne nekaj delavcev za prispevke, državo za ddv,...

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
pazite, blagajniški prejemek nima veze! četudi izdaš 100 blagajniških prejemkov po 50€ za ENO fakturo (račun) si v prekršku!

na ENEM računu(fakturi) ki ga prejme pravni subjekt ali fizična oseba ki opravlja dejavnost je lahko znesek samo 50€ v kolikor je plačilo s gotovino. torej, če imaš stroj, napravo, storitev ki stane več kot 50€ (npr en malo boljši "flex) ga ne moreš kupiti s gotovino.

Kaj pa če mu prodam Flex za 50, kabel za 50, ročaj za 50, šrauf za 50, ploščo za 50?

Marko_K

Pripravnik
22. nov 2011
31
0
6
markokroflic.blogspot.com
Jaz pa podpiram to spremembo, saj bodo sedaj tisti, ki so delali vse mimo TRR, ki je bil blokiran, morali vsaj nekaj več delati preko TRR in bo tako država tudi od njih dobil, kar ji gre, ne samo od mene, ki ji vse moram plačati in to vsak mesec, na rok. In končno, da so se zmigali tudi na področju preverjanja nakazil v tujino (čeprav 10 let prepozno), da bo tisti, ki nakaže letno nekaj miljonov na druge račune v tujini, doma pa je v najnižjem razredu dohodnine, plačal državi, kar je njenega. Za rešitev teh problemov je kriza dobra, a škoda, ker bomo to plačevali tisti, ki delamo pošteno!

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.511
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Tisti, ki so sedaj goljufali, bodo tudi sdaj nasli nacin... Nasrkali pa bodo tisti, ki niso nic krivi za slabo pobrane davke... Tisti, ki goljufajo, itak goljufajo na veliko...
grims-1.gif

Tisti, ki so pa sedaj imeli ravno toliko, da so imeli za sproti... Bodo pac zaprli s.p.je ali podjetja... In bodo ziveli pa "puklu" davkoplacevalcev...
bonk.gif

Skratka.. Jaz ne vidim pozitivnega efekta v tem... Oz. Je vec negativnih stranskih posledic...

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Tisti, ki so sedaj goljufali, bodo tudi sdaj nasli nacin... Nasrkali pa bodo tisti, ki niso nic krivi za slabo pobrane davke... Tisti, ki goljufajo, itak goljufajo na veliko...
grims-1.gif

Tisti, ki so pa sedaj imeli ravno toliko, da so imeli za sproti... Bodo pac zaprli s.p.je ali podjetja... In bodo ziveli pa "puklu" davkoplacevalcev...
bonk.gif

Skratka.. Jaz ne vidim pozitivnega efekta v tem... Oz. Je vec negativnih stranskih posledic...

Se strinjam. Država spet rešuje težave po sistemu, da gleda samo eno stran tehnice.

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
a se lahko izstavi račun na davčno če oseba ni s.p. ali d.o.o. ?
Tako kot če bi jaz vzel na davčno račun kot fizična oseba.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.646
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik mario pravi:
a se lahko izstavi račun na davčno če oseba ni s.p. ali d.o.o. ?
Tako kot če bi jaz vzel na davčno račun kot fizična oseba.
Odvisno, kaj misliš z besedno zvezo "račun na davčno"?
confused-1.gif

Seveda lahko fizični osebi izstaviš račun, na katerem je ime, priimek, naslov in davčna številka stranke. Ampak ti podatki nimajo nobenega drugega pomena, kot identifikacija kupca.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Še noben genijalec, ki zagovarja ta predpis ni odgovoril na vprašanje, kaj naj naredi tisti, ki posluje v tujini s firmo, ki dela samo z gotovino? Enostavno zapre firmo?

A res mislite, da bodo več davkov pobrali? Naj jih iščejo pri tistih, ki nakazujejo miijone v tujino...kot pišejo današnji časopisi "Še več, kar 8,3 milijona evrov nakazil so izvedli zavezanci, za katere informativni izračun dohodnine sploh ni bil sestavljen, se pravi, da so uradno pod dohodkovnim pragom, je dejala."

Take je treba lovit, sam teh ne upajo...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Seveda lahko fizični osebi izstaviš račun, na katerem je ime, priimek, naslov in davčna številka stranke. Ampak ti podatki nimajo nobenega drugega pomena, kot identifikacija kupca.

Se mi zdi, da ga zanima, če lahko vzame fleksarco zase, na računu pa davčna kolega, ki ima obrt.

V tem primeru - ja, ampak do 50 EUR.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
tako je, če je na računu davčna številka podjetja potem je treba vse preko TRR (ok opcija trenutno je še nakazilo na pošti:) za malo iznajdljiv))

drugače pa ta predpis je butast. že prejšnji je bil... sedaj pa razen tega da služijo banke ter imajo nekateri zavistneži polna usta "no pa ste dubl svoje" čeprav nihče ne ve zakaj se sploh gre, konkretno ni koristi.

več se bo pač delalo na črno. več bo "mutenja". propadlo bo par firm ki jih trenutno malo jebejo kakšne blokade..