Ma kakšne spuščaš jao...
Srečo, da maš capla, ki nima treh čistih v buči, da standard še nižje skladi.
Noben ni pisal o 2k€ za mladiča in jurja za starca, to so izjave, ki so pod nivojem šanke debate in če si tak hot-head pač niti ne bom več odgovorjal, ker meni je vseeno. Nekateri ste tako skregani z realnostjo, da imate plašnice v velikosti 747 krila in niste sposobni razmišljat trezno, kar se lepo vidi iz tvojega odgovora, ko začneš natepavat, kot da bi tipkovnico tolkel ob steno.
Tudi profesorca Slovenščine me je domala nadrla, ko sem enkrat to omenil kot problem JS, ampak ko sem ji razložil na kaj ciljam je bila konkretno tiho. Zakaj sem jo lahko hitro prepričal? Primer ima doma, ker hčerka uči isti predmet! In tega se niti ni zavedala, sem moral jaz omenit, če se ji zdi normalno, da hčerka dobi 50% njene plače, če sploh ima delo (nadomešča ob porodniški).
Primer spet iz šolstva. Učiš telovadbo...ni bolj sanjskega šihta v Slo, zato se pa tudi za 850€ prijavi 500 kandidatov iz vse Slovenije, kaj šele 1500+, ki jih dobi starejši telovadnik, ker....
....ker je slučajno učil nekega dijaka, ki se je profsionalno ukvarjal z nekim športom. Tudi če tega pri telovabi sploh ni bilo ali pa itak ni nič profitiral, ker je redno treniral v klubu, je ta profesor konkretno napredoval. Mlajši zagret kolega, ki še izven delovnega časa uči otroke smučat (za nekaj eur "nagrade" od staršev), organizira vse dejavnosti v šoli ipd. pa ne more več napredovat in ne bo napredoval še dolgo, stari pa pride v telovadnico in vrže žogo po random izbiri.
Kot sem že napisal. Črtal bi napredovanja, zdravnikom in še kakim, ki res z leti konkretno napredujejo, če se zavzamejo in specializirajo bi seveda pustil konkretne plače, mogoče še višje koz zdaj. Ostale bi pa resetiral na plačilne razrede, nikakor ne pomeni, da bi vsi dobili enako plačo ampak so tu že kot prvo plačilni razredi, pa še vedno bi bil kak fikus v JU preveč plačan brez dodatkov na 50letne korenine.
Plače bi s "privarčevanim" denarjem VSEM dvignil za nekaj % in pooblastil direktorje zavodov, da imajo neko moč in lahko izplačajo neke nagrade oz. stimulacije najbolj pridnim/inovativnim zaposlenim. Zakaj sploh imamo direktorje teh zavodov, če zaposlenega nadrejeni ne more niti malce nagradit? Jim ne zaupamo tega, da bi nagradili svoje podrejene? Kako jim potem lahko zaupamo podpisovanje več 10k€ vredne račune in vodenje nekaterih (preredkih) projektov?
Trenutno ni nobenih meril in tudi ne ve se kdo koliko dela, nikakor pa ta konkretna v preteklih letih kar avtomatska napredovanja ne pomenijo višjo kvaliteto dela. Kot je bilo že napisano, kako mi boš zagotovil, da se "splača" obdržat starca in ga plačevat 1500+ neto za poučevanje ŠVZ, če pa je 200 prijavljenih na delovno mesto, ki izpolnjujejo vse pogoje....ne samo to ampak so celo bili profesionalni športniki in se prijavljajo na delovno mesto, kjer vedo da bo plača 900 in ne 1500€, kot jo je imel profesor, katerega bo nadomestil.
PS. V dobi inf. tehnologij so starci s svojimi "izkušnjami" in nepripravljenostjo se naučiti kaj novega lahko celo velik minus, kaj šele plus. Ko probaš nadgraditi programsko opremo ustanovi in ženski odpravit ogromno ročnega pretipkavanja in dela, ona pa v joku grozi s tem, da bo odšla, da nemore več, da bi rada tako delala kot prej in štepala nadure in zahtevala dodatne ljudi, da bodo skupaj proizvajale papir in kofetkale.