Dohodnina pri minimalni plači

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
J.ebote nepismena - to kar si pripopal velja za gastarbajterje (če sploh - zakon čem videti). In če je res, je država "popustila" Apačanom. IMHO na napačen način.
Čeprav po svoje pričakovano - namesto neke pametne rešitve spet neka muljaža.

Kje je zakon?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Zdoh2 samo omenja to, višino očitno določi vlada. Tako pa se mi ne fa iskati, da bi UL šel gledat
smile-1.gif

Je pa zanimivo, da so to naredili oz zakaj se slovenski sindikati ne zbunijo, da bi se tudi slovenclju zvišal prispevek za malico. Mogoče pa še ne vedo, to je staro le nekaj dni/tednov.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Saj - in jaz bi samo rad videl črno na belem uredbo, pravilnik - karkoli, kjer je zapisano, da gastarbajterji lahko uveljavljajo za 80% povečan znesek določen z uredbo (ta določa max. 6,12).
Klikam po PISu in ne najdem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nekje bi skoraj moralo biti, ker je moja to dobila zraven navodil za izpolnjevanje obrazcev.

Po drugi strani pa mogoče ni tako zgrešeno to. Ker če smo pošteni se vseeno Apačanom priznava le 80% davka plačanega v tujini in ne v celoti, to mi tudi ni jasno zakaj je tako, oz zakaj nihče ni tega dal pred sodišče, če so že vse ostalo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Od kod tebi info o samo 80% priznanih davkov plačanih v tujini?
17758-icon_confused.gif

Na koncu bom še moral Pepeju dati za prav, da vse na minimalc pa gotov, kar se davkov tiče.
shocked-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Spet govorim iz spomina, mogoče je cifra napačna, 80%, ampak moji niso priznali davka v celoti, na koncu sem se nehal ubadat s tem, ker je šlo že preveč energije.

Mogoče poiščem eno staro odločbo.

aja..finta bi naj bila neka taka, ker priznajo samo toliko davka, koliko bi ga pri nas plačala, in ne toliko kot ga je v AT, "ker tam so pač druga pravila", zdaj če so pa razliko kje drugje potem vkalkulirali pa ne vem, saj pravim, da se predal na koncu
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:Na koncu bom še moral Pepeju dati za prav, da vse na minimalc pa gotov, kar se davkov tiče.
Ja, lahko mi daš prav
nahrung002.gif
.
V osnovi sem jaz pisal o ljudeh, ki imajo raje, da jim med letom vlečejo več od plače in dobijo manjši neto. Da pač čez leto in pol ni doplačila. Take želje so obstajale že, ko je bil davčni sistem logičen za eno višino splošne olajšave. Ljudje ne prijavijo otrok, da jih lahko uveljavljalo čez eno leto in je vračilo dohodnine s strani države večje. To se nekaterim zdi celo način varčevanja. Univerzitetno izobraženim... Ob takih ostanem brez besed. Kako bi taki ljudje preživeli v svetu, kjer bi si moral sam organizirati zdravstveno zavarovanje, pokojnino in podobno? Pri nas še za dolgove delavca do tretjih oseb (npr. odplačilo kreditov) mora skrbeti delodajalec
bonk.gif
.
Svojo dohodnino znam zračunati, teh preskokov pri splošni olajšavi k sreči nimam. Dejstvo je, da večina ekonomistov, ki jih poznam, obvlada osnovne računske operacije. Očitno jih tisti, ki so v navezi s sindikati to uvedli, žal niso poznali. Zdravstvena reforma v pripravi ima podobne anomalije v samih genih.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tvoja je plačala razliko v dohodnini. Ker je v A nižja stopnja dohodnine kot pri nas po dohodninski lestvici je naš FURS seveda zahteval še razliko.
Seveda to Apačani ne dojamejo in vpijejo o dvojni obdavčitvi. Poleg tega ne paše še v nobeno kategorijo začasnih bivališč, ker ima stalno prijavljeno v Sloveniji, začasnega nima, torej je v vseh pogledih rezident Slovenije. Zato tem osebam FURS tudi upravičeno zahteva doplačilo dohodnine.
Ker, zakaj bi pa nekdo ki je v Sloveniji zaposlen moral plačevati dohodnino po slovenski zakonodaji in tarifah (pa pustimo ob strani tokrat da je to gnilo), nekdo ki je samo zaposlen v Avstriji pa ne.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Pri Apačanih bi se RS Slovenija edino morala dogovoriti z organi Avstrije, da mesečno dobiva podatke in ljudem vsak mesec FURS pošlje položnico za akontacijo dohodnine.
Še bolje pa bi bilo, da bi sčasoma tudi zaposleni v Sloveniji dobivali bruto na račun, FURS pa pošlje eno položnico za davke in prispevke. Prav je, da ljudje vedo vsak mesec, kaj je njihova dolžnost.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Marsikaj bi moralo biti pri nas drugače.

Ampak se AT davčna samo nasmihne, ko je govora o izmenjavi podatkov. Itak skrivajo denar od cele Evrope, kaj šele slovenskih davčnih utajalcev.
Je pa zdaj FURS začel zraven odločb prejemati izjave, kjer človek popiše, če je oddal davčno napoved v AT ali jo še misli. Tu se lahko še nekaj denarja na letni ravni prišpara, oz utaji.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.629
113
še v SLO - ampak komaj
Se moram žal ponoviti: j.ebote nepismena
tongue-1.gif

Za dohodnino 2016 velja 6,12, 80% povečanje (kje je objavljeno še nisem našel
rolleyes-1.gif
- tu pa je napisano "rdeče") pa za dohodnino 2017 (ki se bo uveljavaljo 2018).

edit: HVALA za link!
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tako pa je to, ko se vlaga dohodnina za tekoče leto v začetku leta, vsi ostali bote za 2017 šele leta 2018, eni pa se moramo že zdaj s tem ukvarjat
wink-1.gif

Seveda tisti pošteni, apačani izvzeti
wink-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ok. Zdaj sem zmedena... Je malica 11 evrov samo za tiste, ki delajo v tujini ali za vse?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Se pravi: ustavno sodišče je razveljavilo staro dodatno olajšavo, do katere so bili upravičeni samo dnevni migranti. Ker je davkoplačevalce postavljala v neenak položaj.

Sedaj so uvedli novo olajšavo, ki ponovno diskriminira davčne zavezance. Enako kot stara, razveljavljena.

Star slovenski pregovor pravi: še osel gre samo enkrat na led. V vladi očitno nimamo oslov...

Čeprav tudi mene zanima, kje je ta uredba objavljena? Ker našel nisem ničesar.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Tvoja je plačala razliko v dohodnini. Ker je v A nižja stopnja dohodnine kot pri nas po dohodninski lestvici je naš FURS seveda zahteval še razliko.
Seveda to Apačani ne dojamejo in vpijejo o dvojni obdavčitvi. Poleg tega ne paše še v nobeno kategorijo začasnih bivališč, ker ima stalno prijavljeno v Sloveniji, začasnega nima, torej je v vseh pogledih rezident Slovenije. Zato tem osebam FURS tudi upravičeno zahteva doplačilo dohodnine.
Ker, zakaj bi pa nekdo ki je v Sloveniji zaposlen moral plačevati dohodnino po slovenski zakonodaji in tarifah (pa pustimo ob strani tokrat da je to gnilo), nekdo ki je samo zaposlen v Avstriji pa ne.
OK. Meni ki delam v Italiji so letos fuxovci naracunali da bi moral dobiti vrnjeno dobrih 1000€. Sem drzavjan slovenije in rezident slovenije...toda ker delam v italiji ne bom dobil vrnjenega nic....torej naj si ustavo in enakost vseh drzavljanov vtaknejo v pm. Ce bi moral dodat bi moral placat ,toda ker bi moral dobit vrnjeno ne bom dobil.... Kot vse v sloveniji je tudi ustava majavo pijana in prilagojena sistemu znajdi se.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Mogoče zaradi tega, ker je hrana dražja v AT
wink-1.gif

Ne zdaj bit fauš zaradi 100 eur na mesečni ravni. Olajšave je bilo veliko več.