Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.499
4.619
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.592
1.378
113
Emona / Carnium
"Imam kafetjero za na plin in ostalo je samo nateg."
Nje no...Navadna kafetiera ne dela na indukciji. Imajo ali imeli so dve seriji za indukcijo (ki delata tudi v jami na ognju): Venus oz. Kitty (ne vem točno)...oz. sem pogledal in točno vem...Glejte sličice:
1727083540527.png

1727083559284.png

1727083571555.png

1727083585272.png
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.507
840
113
močno odsvetujem...

Sam imam Delongie basic model, tole smo kupili staršem... par razredov slabše, cel cajt nekaj za pucat, slabša kava....
Kava je, kakršna je. Nastavitev ni veliko. Idealno je, če lahko pred nakupom poskusiš isto kavo iz različnih avtomatov - bo pa težko.

Točno tak model imamo v službi kot stroj B, polnjen z brezkofeinsko kavo. Po penjenju mleka je potrebno očistiti ročko - temu se bo težko ogniti. Posodica za uporabljene kolute je majhna, po ne vem 5-8 kavah jo je potrebno izprazniti (vzame par sekund) - zraven še odliješ vodo. Sicer zbiralnik vode zdrži dlje, ampak mašina si čisti šobi za kavo na začetku in koncu in če delaš po eno kavo na par ur, gre veliko vode v čiščenje; če jih narediš par v času, ko ostane pržgana, manj.
Sicer je po navodilih potrebno splakniti varilni del vsak teden. Se ne zgodi zlepa, a mašina kar dela.

Doma imam stopničko višji model, ki pa je mehansko bolj ali manj tak, le par programov več ima. Žena uporablja kavo in jaz espresso, kar bi ravno pokrila tudi tale mašina. Splaknem varilni del na dva meseca, če, in namažen na leto, leto in pol. Nobenih težav.

Spet, kava je, kakršna je, nastavitev ni. Idealno je, če jo lahko poskusiš. Midva sva zadovoljna. Absolutno gledano 300€ za kavni aparat ni malo - džezva je opazno cenejša - ampak cenejših aparatov ne bo veliko.

V službi je stroj A neka Jura. Ta pa je bitch za čiščenje (jo pa tudi nekaj 10 ljudi uporablja skozi dan). Se čisti sama, ampak joka pa vsako jutro ("samo 45 minut"), kar ignoriramo. Ker še vedno zahteva, da narediš to in ono. Ko hoče čiščenje del z mlekom, pač tajnica streže stroji, kot ji veleva. Latte macchiato iz mojega Philipsa mi je bolj všeč, kot ta od Jure.

je pa res, da kavo pijem, ker čaja ne smem. Vsak črni in vsak zeleni čaj je boljši od katerekoli kave.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.026
4.016
113
Deluje navadna kafetjera na indukciji. Sam podstavek rabiš.

Skrivnost kave v kafetjeri je da se kava segreva skupaj z vodo in ko doseže voda vrelišče ima kava dokaj podobno temperaturo, kar poviša temperaturo ekstrakcije (eden od parametrov ki določa okus/aromo). To je možno samo z "indirektnimi" viri segrevanja (štedilnik, plin, plata ...) in materialom ki ima visoko toplotno prevodnost (aluminij). Indukcija pa inox kafetjere so čisto nasprotje tega, je podstavek za indukcijo precej boljša rešitev samo mora bit večji kot je dno kafetjere.

BTW če hočeš iz kafetjere kavo podobno espresso (bolj kremasto) potem obstajajo "ventili" ki povišajo tlak ekstrakcije. Uradno je še Bialetti imel to kot opcijo, samo če si res purist se dobi neoriginalne ki gredo na nekaj barov. Menjat oz. blindirat je treba tudi varnostni ventil.
 
  • Všeč mi je
Reactions: mistique

matej_

Guru
25. okt 2007
2.098
636
113
močno odsvetujem...

Sam imam Delongie basic model, tole smo kupili staršem... par razredov slabše, cel cajt nekaj za pucat, slabša kava....
mam takega oz. mislim da je 2224 in mi je super. naredi pa cc- 6-8kav na dan.

odvisno kaj piješ. mi2 z ženo ne pijema kave z mlekom, tako, da se mleka ne peni in ne uporablja penilca mleka.
če bi želel recimo kapučino ali kaj z mlekom, potem ta stroj ni zate, ker ne dela avtomatsko kapučina in late makiato.

glede čiščenja, sprazniš odvečno vodo, sprazniš kaseto z odvečno kavo, naliješ novo vodo, filter menjaš ko ti javi, namastim vsake tolk, ko se spomenm, kuhalnik sperem 1x na mesec, potem, ko dam tableto za čiščenje kavnega olja.

kava je pa odvisna kakšno kavo kupiš. malo pripomore stroj ampak pomojem je najbolj pomembno, da kupiš oz. anjdeš kavna zrna katera tebi ustrezajo.
recimo sem pil esspreso iz krups-a z illy kavo pa mi ni bil všeč okus.
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.592
1.378
113
Emona / Carnium
Po mojem okusu sta ti dve Lavazzi:
1727097863773.png
1727097873093.png


Nikakor pa mi niso pasale:
1727097972537.png
1727097983226.png
1727098007598.png
1727098373256.png


Ne vem kaj bi bilo, če se šel tuning, kot nekateri tukaj...ampak, mi je bolj enostavno poiskati ustrezno kavo, kot prilagajati nastavitve mašine :zavijazocmi: Sem pa probal tudi iz Kafetina par variant, ki so mi bile prej super, ko sem kavo kuhal v kafetieri, pa mi iz avtomata nekako niso potegnile več.