Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.551
4.703
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 
Kila kofeta manj kot 10€?
Pa saj ceneje je samo se v hoferju in Lidlu (za eurospin se nisem gledal).
Pri nas na sihtu ga spijejo kilo/teden. Jaz zelo malo. Do nedavnega smo pili Loka, zdaj se je ne dobi vec.
Barcaffe je zanic iz philips avtomata. (Tako pravijo, mene šele navajajo na kavo obcasno). Jaz sem jim sedaj "nabavni" ker MV nima vec Loke.
odvisno kake kave. Julius meini zlat je bil recimo v šparu 10 € (500g) pri hanku pa 5 €, melitta je okrog 10 €

https://www.coffeehenk.com/melitta-bella-crema-la-crema meni je recimo ta top. Kremasta ne premočna pa okusna..ma pa hank eno sitno plat..poštnina. To vkalkuliraj v ceno kofeta.

če pijete goriziano javi lahk vržem en uč imajo svojo trgovino tu takoj čez mejo
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi
Jaz teh reči na ročko nebi. Raje bi nekaj preprostega, vsuješ pol kile kave, dodaš vodo in ven priteče... kava... Ok penilec mleka mislim da je tudi must have, ker sem bolj na strani kapucina kot expressa.
Bi pa nekaj kar dela, in ne nekaj kar bo čez leto začelo zafrkavat.
Zdaj imamo doma dolcegusto, in vsakokrat ko spijem imam grenak priokus, da s tisto plastično kapsulo brezveze onesnažujem okolje.
zadnje leto je ful popularen bean to coffee aparat. dela ga recimo beko, smeg, pa tud gorenje, čeprav relano gledano je verjetno en manufaktor potem pa samo različne broške gor




za pogledat
 

matej_

Guru
25. okt 2007
2.135
660
113
Kaj pa recimo Tchibo kave je kdo probal?
Zadnjič v Interšparu sem videl, da jih imajo. Da probam še kaj drugega.

Rad imam kremasto kavo, okusno ampak ne sme bit kisla.
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.523
853
113
Samo v razmislek : Vse te automatske mašine moraš spucat kavne pelete na 7-12 skuhanih kav. In ker Murphy deluje, se bo to zgodilo ravno zjutraj ko vstaneš in bi samo rad svežo kavo. In ne, ne moreš mimo, ker ti je ne pusti skuhat.
Spucat pomeni pretresti v bio smetnjak in vzame 0 časa (plus pot do smetnjaka in nazaj). No biggie.
Penilec mleka je še bolj občutljiv, če ga ne spucaš po vsaki uporabi.
True. Manj občutljiv, če uporabljaš kako sodobno "mleko", katerega še bakterije ne marajo. Sicer pa vemo, kaj se zgodi, če mleko pustiš izven hladilnika.
Pa mašino je tudi treba vsake toliko časa odpret, da jo spucaš od znotraj. Tam boš šele videl, kaj se vse nabere. In če to ne delaš pogosto, začne plesnit.
Po navodilih (Philips LatteGo 3xxx) vsak teden; realno jo čistim vsak 3. teden give or take, najbolj zato, ker se tista enota suši doolgo časa.

Kar je res "muka" je, da je potrebno vsake toliko časa (pol leta?) namazati dele te naprave. Tudi to ni hudo.

Po drugi strani tudi naprave na ročke niso brez čiščenja in vzdrževanja. Po mojih skromnih izkušnjah kvečjemu več svinjarije.
 

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Spucat pomeni pretresti v bio smetnjak in vzame 0 časa (plus pot do smetnjaka in nazaj). No biggie.

True. Manj občutljiv, če uporabljaš kako sodobno "mleko", katerega še bakterije ne marajo. Sicer pa vemo, kaj se zgodi, če mleko pustiš izven hladilnika.

Po navodilih (Philips LatteGo 3xxx) vsak teden; realno jo čistim vsak 3. teden give or take, najbolj zato, ker se tista enota suši doolgo časa.

Kar je res "muka" je, da je potrebno vsake toliko časa (pol leta?) namazati dele te naprave. Tudi to ni hudo.

Po drugi strani tudi naprave na ročke niso brez čiščenja in vzdrževanja. Po mojih skromnih izkušnjah kvečjemu več svinjarije.

Napisano za tiste, ki bodo prešli iz kapsul na avtomatiko - sicer pa seveda - vsak se sam odloči.
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.756
1.009
113
Sej drgac nimam nc proti. Sam vse te faze smo dal ze cez. Od une macje predelane kave, do afriskih, juznoameriskih... da na koncu dva aparata v firmi samevata, dela pa edino dzezva. Sam ze drugo leto ne pijem vec kave in hecno, ne pogresam ne, iskreno. Vam seveda zelim cimvec okusov, nacinov priprave... :nazdravje:
 
Jaz teh reči na ročko nebi. Raje bi nekaj preprostega, vsuješ pol kile kave, dodaš vodo in ven priteče... kava... Ok penilec mleka mislim da je tudi must have, ker sem bolj na strani kapucina kot expressa.
Bi pa nekaj kar dela, in ne nekaj kar bo čez leto začelo zafrkavat.
Zdaj imamo doma dolcegusto, in vsakokrat ko spijem imam grenak priokus, da s tisto plastično kapsulo brezveze onesnažujem okolje.

a mleko spenjeno s parno šobo ali s penilcem, ti to igra vlogo? če da je je parna ročka nuja, potem avtomat kot si napisal. Tu bi ti svetoval da pogledaš še ariete, ki je hčerisnka družba skupine Delonghi, majo diademo zgleda kr solidna pare pa tud niso prehude vsaj na ita amazonu ne



Če preživiš z električnim penilcem mleka (okus mleka s spenjen s parno šobo je drugačen kot tisti, ki ga speni električni penilnik) se ti splača polgedat za malimi avtomatki ki uporabljajo ESE kapsule in pa mleto kavo. Ni ravno avtomat, ni ravno ročka je nekje vmes. Ga imaš tudi na tistem linku od arieteta ki sem ti ga pripel. Ni pa to edini tak aparat , jih je še kar nekaj, cene pa tud niso bavbav
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83
Kaj pa recimo Tchibo kave je kdo probal?
Zadnjič v Interšparu sem videl, da jih imajo. Da probam še kaj drugega.

Rad imam kremasto kavo, okusno ampak ne sme bit kisla.
Meni laufajo te, najcenejsa kafe mashina Ker spadajo kapsule v ital caffe linijo- (standard kapsule) imas malo morje razlicnih kav ( iz tujine). Te konkretne kapsule Crema dobis v Sparu in zna bit pack po 23€ za 96kom.. . Pri sosedih v AT je pa izbor top v Tchibo trgovinah.
 

Priponke

  • Screenshot_20240912_103304_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240912_103304_Samsung Internet.jpg
    358 KB · Ogledi: 42

mislim švabom se je totalno odepljalo........
 
  • Wow
Reactions: aljoman

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83

mislim švabom se je totalno odepljalo........
Pac mojstri obracanja denarja https://skytec-group.com/
 

brlje

Pripravnik
24. jul 2011
321
6
18
Ljubljana
Pozdravljeni,

Če koga zanima moja izkušnja, sem 3...4 leta nazaj iskal kavni aparat in po nekaj časa sestavljanja teh lego kock, kaj hočem in kaj ne, sem se odločil za ta philipsov, kateri je stal... mislim da okoli 630€.


Meni je ta aparat super, je sicer komplet filter, majhna tuba masti, tabletke... cca 50€ vsake toliko ampak mislim da melje, kuha, greje mleko, pravi peno super... le preveč je glasen, to moram povedat.

Potem ko sem pripeljal domov, je pa začela druga faza raziskovanja in sicer katera kava mi bo, oz. nam bo ustrezala. Moram povedat da sem v času COVIDa se veliko potepal po vzhodni EU (HU, SK, CZ...) in imel nekaj stika z predelovalci kave kateri so iz IT kupovali in recimo v SK predelovali, pražili, pakirali prodajali... pa sem želel vedet razliko v kavi katera je najdražja in kakšna je pa tudi najcenejša, da povem da se mi zdi da ni konca.

V Ljubljani, pri Križankah je kavarna, katera sodeluje direkt z manjšimi kmeti iz vsega sveta kateri vzgajajo kavo, tudi to sem želel preizkusiti. Mislim da sem nekaj vrečk po 100 ali 200g pakiranja kupoval po 20€ kos, le iz firbca, da vidim razliko.

Nekje pri Vipavi, če se ne motim je tudi podjetje v eni vasi, katero je stopnik za Julius, pa sem tudi tam iskal da kupim najdražju kavo, da vidim razliko, sicer je 1kg bil okoli 30€.

Na koncu sem končal na kavi iz Lidla se mi zdi ali iz Hoferja, k kg stane okoli 7e, že več kot eno leto se mi zdi. Mogoče ni ročno prebrana, vidi se da ni prva klasa, da so zrna takšna in drugačna ampak nekako okus najbolj ustreza.

Mogoče sem veliko napisal pa nič povedal, če je tako, se vam opravičujem.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.551
4.703
113
Sam sem šel čez vse faze kavoljubcev, od domače zavrete, do kapsul, do avtomatske mašine, do res profi pol avtomatske mašine s kup ročnega dela, do...nazaj na kapsule kjer sem sedaj. Kljub temu, da sem načeloma zadovoljen, pogrešam včasih nekaj močnejšega, manj vodenega in razmišljam o mlinu + kafetieri. Nimam izkušenj s tem. Se s tem res da narediti dober, nevoden espresso? Kaj pa daljše kave? Ne predstavljam si v bistvu kakšen tip kave pade ven oz. kaj lahko narediš iz tega? Gre za dokaj cenovno ugodno zadevo, zato mi je zanimiva za testirat.