Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.551
4.703
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.820
643
113
Sem zadnje dni kar nekaj materijala pogledal na netu. Ma je tega ,sploh pri starejsih modelih za hisno uporabo. Ze razlike ali ima bojler ali termoblok svoje dela. Pa sprememba rocke in razlicni filtri. Vsekakor zanimiva tema. Vsi hvalijo Gaggiao clasic model da se da hendlad zaradi lastnosti prostora in dostopa do "organov". To pimplanje sploh ni tako poceni v koncnem. Je pa hobi vsekakor.

Jaz sem začel z delonghi dedico in E.S.E. blazinicami. Nato sem odrezal ročko, da je bila bottom-less in zamenjal košarico iz pressurised na non-pressurized. Najprej z mleto kavo, razlika je bila kot noč in dan, potem sem nabavil še dober mlinček in je bil spet en korak naprej. Po nekaj časa sem pa presedlal na dual boiler mašino.
 
Jaz sem začel z delonghi dedico in E.S.E. blazinicami. Nato sem odrezal ročko, da je bila bottom-less in zamenjal košarico iz pressurised na non-pressurized. Najprej z mleto kavo, razlika je bila kot noč in dan, potem sem nabavil še dober mlinček in je bil spet en korak naprej. Po nekaj časa sem pa presedlal na dual boiler mašino.
lahko manufakotrja in model zadevšne? hvala
 
Sem zadnje dni kar nekaj materijala pogledal na netu. Ma je tega ,sploh pri starejsih modelih za hisno uporabo. Ze razlike ali ima bojler ali termoblok svoje dela. Pa sprememba rocke in razlicni filtri. Vsekakor zanimiva tema. Vsi hvalijo Gaggiao clasic model da se da hendlad zaradi lastnosti prostora in dostopa do "organov". To pimplanje sploh ni tako poceni v koncnem. Je pa hobi vsekakor.

to je eden boljših gagginih izdelkov, v bistvu je že na pol profi zadeva.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83
Hehe, imas dobro kilometrino na pimplanju da si to nabavil.
Jaz cakam old ECP 35.31 da se bom ucil.Rocka,filtri in pribor tudi pride posebaj. Ze zdaj naneslo skoraj kot masina...:cool:
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.046
853
113
Ker je Amazon zvišal ceno svojih kapsul za še 1x, iščem cenejšo alternativo za kavo z mlekom.

Poglej ce kaj najdes tukaj


zadeva spila kar se dostave tice.
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83
Citronsko kialino iz Spara. Zdaj bo jesen in jo bo v stacuni za male€.
Potrebno kolicino prej testiram v ketlu za vodo. V kolikor tam zlica zadostuje za poln ketl vode in popuca dno potem taista kolicina gre skozi espresso masino. Pa je mir za nekaj casa.
 
19. jul 2007
2.868
1.590
113
Ni stvar denarja, pravi Alterjevec ve, da DeLonghi drago prodaja mlečno kislino (pKa=3.86), in hoče narediti sam še malo bolje, (ter tudi ceneje), zato vzame za odtenek močnejšo (še vedno pa nežno do vseh kovinskih delov) kislino, ravno prava za te namene je citronska kislina (pKa=3.13).
Hkrati pa tudi ve, da nima smisla pacati naokoli s kisom (ocetna kislina, pKa=4.76), ker je kis prešibak, pa še smrdi (nikakor na gre zraven s Kopi luwak premium kavo).
 
  • Všeč mi je
Reactions: igi in jekleni

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.046
853
113
Testiral vodo pred vklopom aparata, vnese vrednost v aparat. To rundo uporabljam filtre za vodo, te menjam ko me opozori - “decalc” se mi posveti redko.. uporabljam nekaj iz merkurja - ni bilo drago (tud po merkur standardih ne)