Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.520
4.634
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.363
3.427
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
Ni važno, kakšna je kava. Brez nje ne gre. Avtomat bo naredil kavo dokaj sorazmerno vstavljenemu zrnju.
Oprosti,ampak, meni je važno kakšna je kava...
Kje jo kupiš, od kod je, koliko je stara, kako je pražena...
Za mene espesso, kratek, močen, brez vsega...
V ZDA (od ene do druge obale) sem se prvič krepko zaj*baval in iskal, da najdem Ialijane (delikatesa s kavo, hura!)...
Ti "opevani" avtomati zame ne naredijo nič.
Ta je moj in dela ko pesmica kake dve leti.Prejšnjega sem dal na vikend. Oba delata odlično kavo.

Vse kar sem napisal ne pomeni, da ostali nimajo prav in da ne vejo kako kavo pit .Vsak ima svoj okus...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.121
654
113
imam philips e2221 ali e2224 zdej en mesec in sem zelo zadovoljen z njim.
tudi na unmu testu zgoraj so ga zelo pohvalili.
ker ne pijemo mleka zraven kave ne pogresamo avtomatskega doziranja penilca mleka.
edino vroca voda bi lahko tekla tam ven ko kava ne pa iz penilca mleka (vem da bi lahko potem imela voda okus po kavi).

drugace nimam pripomb.

imam philips e2221 ali e2224 zdej en mesec in sem zelo zadovoljen z njim.
tudi na unmu testu zgoraj so ga zelo pohvalili.
ker ne pijemo mleka zraven kave ne pogresamo avtomatskega doziranja penilca mleka.
edino vroca voda bi lahko tekla tam ven ko kava ne pa iz penilca mleka (vem da bi lahko potem imela voda okus po kavi).

drugace nimam pripomb.

iz penilca vedno teče vroča voda, nikoli tam kjer teče kava, tudi dekalcinacija kavomata poteka po isti cevki (vsaj pri dedici)

SHTF

Fizikalc
6. jan 2017
371
49
28
Za devetimi gorami
www.binance.com
Phillips serija 4300, ugotovitve po dobrem mesecu:
- Lavazza crema e gusto espresso classico; okus ok v vseh različicah, lepo dela kavo
- Nanni Ethiopia washed sidamo gr.2: lepo dela kavo, okus v espressu mi ni všeč (ostal čuden okus v ustih še celo dopoldne), manj koncentrirane mešanice ok. Sicer piše, da je priporočeno 10g zrna na kavo. Sveže pražena iz pražarne, lepa zrna, suha.
- Nanni Brazil gusto antico: lepo dela kavo, všeč okus tudi v espressu, mešanice z mlekom v redu. Sveže pražena iz pražarne. Lepa zrna, suha
- Amaroy Roast master espresso: Temna, oljnata zrna. Avtomat naredi kavo, ampak mi ni všeč, zelo se čuti olje. Porabil bom, kar sem nasul v avtomat, nato zagnal čiščenje s tableto. Ostalo zrnje gre za v kafetjero. Kafetjera požre vse, to je ko stari tank. Bencin, dizel, nima veze, sipaj..
Naslednji mesec dobim 2 novi Nanni kavi za sprobat, vmes bom za avtomat nabavil drugo vrečo lavazze. Pišem dalje, ko sprobam.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.363
3.427
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
KSZ.

Jaz pa gledam, kje bi dobil Lazavva kapsule za Dolce Gusto... V našem CC je zaloga vedno nič
...
Recimo:

netko

Guru
25. jul 2007
6.935
2.247
113
Phillips serija 4300, ugotovitve po dobrem mesecu:
- Lavazza crema e gusto espresso classico; okus ok v vseh različicah, lepo dela kavo
- Nanni Ethiopia washed sidamo gr.2: lepo dela kavo, okus v espressu mi ni všeč (ostal čuden okus v ustih še celo dopoldne), manj koncentrirane mešanice ok. Sicer piše, da je priporočeno 10g zrna na kavo. Sveže pražena iz pražarne, lepa zrna, suha.
- Nanni Brazil gusto antico: lepo dela kavo, všeč okus tudi v espressu, mešanice z mlekom v redu. Sveže pražena iz pražarne. Lepa zrna, suha
- Amaroy Roast master espresso: Temna, oljnata zrna. Avtomat naredi kavo, ampak mi ni všeč, zelo se čuti olje. Porabil bom, kar sem nasul v avtomat, nato zagnal čiščenje s tableto. Ostalo zrnje gre za v kafetjero. Kafetjera požre vse, to je ko stari tank. Bencin, dizel, nima veze, sipaj..
Naslednji mesec dobim 2 novi Nanni kavi za sprobat, vmes bom za avtomat nabavil drugo vrečo lavazze. Pišem dalje, ko sprobam.
Ce bi probal delonghi kavo kontaktiraj privat

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
To vas lupijo s temi kapsulami k mačke.
Aparat seveda cenejši...vendar v kapsulah kava dražja od 5X naprej v primerjavi z NEzmleto v kilski vreči.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Enkrat boste dojeli da je škoda denarja za te cenene aparate na kapsule. Bolje dodat nekaj sto € in je aparat kot se šika.
Kdaj vam bo prebilo= NEZNANO.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Piše 190 E...vredno pa NI 20 €.
Posnetek zaslona 2023-11-19 110319.jpg