Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
2.528
2.876
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

smukec

Fizikalc
15. mar 2010
340
174
43
Berem, da na forumu hvalite Magnifica Evo ECAM290.61.SB. Kakšne pa ima prednosti napram ECAM 22.110B (primerjalnik na delonghi strani ne dela vredu)?
Kaj dobim več, če dam tistih slabih 100 eur in vzamem Evo ECAM290.61.SB ?

1642152779051.png
 

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.600
112
63
290ka je "svež" model, občutna razlika je vizualna-novi display in da ima 290ka dozirnik mleka (posodo za mlek) in ti res naredi avtomatsko capuccino da samo gledaš.

Če kdo rab kako kodo za popust na DeLonghiju pošlte PM. Č eni v akciji zrihtamo popust pr "rumenih iz Naklega"
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
15.559
992
113
Eno vprašanje za uporabnike de'longhija, magnifica s, na koliko časa morate opravljati odstranjevanje vodnega kamna? Hvala za odgovor

Moj tazadnji DeLonghi Magnifica je sedaj star 4 leta. Nastavitve enake od prvega dneva. Ne beležim da bi bila potrošnja kav kaj bistveno bistveno večja, trdota vode pa je sedaj celo nižja (saj ne da bi avtomat imel notri kak senzor za "naložen" vodni kamen) kot prej, odkar smo na novi lokaciji, nastavitve so še vedno enake od prej, se pa mi dozdeva da zadnje leto aparat "gnjavi" precej bolj pogosto za decalc kot je to počel v času ko je bil nov. Morda celo znižam trdoto vode za stopnjo ker smo na zgornji meji mehke vode in sicer 7 nemških stopinj.
 
Tale je vredu kavomat?
okej izbira...mam dedico, laufa stonauro
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
2.528
2.876
113
Janez40 , še uporabljaš ECAM 22.110.B? Kako se obnese po parih letih?
Uporabljam, čeprav se zadnje čase izobražujem in navdušujem nad ročnimi espresso mašinami.

Mašina še vedno super, brez okvar, mlin je še ok. V bistvu nimam pripomb. Še najbolj me matra, da sem dobil v dar 1kg Dinzel kave direktno iz pražarne, ki mi je bila blazno všeč, sedaj je pa nimam več in mi je vse ostalo bolj povprečno :)
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
15.559
992
113
Sicer pa jaz sem leta uporabljal kavo od Cremcaffeja in sicer linijo Exclusive dokler niso Avstrijski prasci kupili znamke, sprva gor dali svoj logotip nato pa jo ugasnili. No tista kava je bila fantastika in še do danes nisem našel kave ki bi nam tako ustrezala. Je pa imela kava rahlo kiselkast okus.
 

Priponke

  • 0010_102315_Cremcaffe-Exclusive.png
    0010_102315_Cremcaffe-Exclusive.png
    265,9 KB · Ogledi: 9

Seba81

Fizikalc
25. avg 2009
1.947
81
48
Doma
Sicer pa jaz sem leta uporabljal kavo od Cremcaffeja in sicer linijo Exclusive dokler niso Avstrijski prasci kupili znamke, sprva gor dali svoj logotip nato pa jo ugasnili. No tista kava je bila fantastika in še do danes nisem našel kave ki bi nam tako ustrezala. Je pa imela kava rahlo kiselkast okus.
Podobno embalažo ima julius meinle, videl ta teden v lokalu, je dostavil potnik...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
15.559
992
113
Seveda jo ima preberi kaj sem napisal, da so znamko Cremcaffe kupili Avstrijci (Julius Meinl), na embalažo dali gor svoj logotip, kavo prodajali še kakšno leto po prevzemu, pobrali trg ter znamko uničili in z znamko tudi to linijo, na žalost. Sem tudi hodil v dva lokala na kavo ki sta uporabljala to mešanico in sedaj imajo Juliusa in nihče ni zadovoljen. Kljub temu da so obdržali višjo linijo od Juliusa, kava niti približno ni tako dobra kot je bila. Sem pa to kavo nazadnje (predlani) kupoval po 25€/kg. Čeprav ravnokar gledam da Cremcaffe še obstaja in da se še vedno neke nove X linije tržijo. To je pač štorija ki mi jo je potenik povedal.