Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.524
4.636
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
uporabljam zadeve, ki so temu namenjene in ko me na to opozori stroj.. po koncu čiščenja splaknem enoto in spustim ene 2-3 vode v prazno

pri vsem sranju ki ga dnevno vdihnemo, popijemo&pojemo je to še najmanj nevarno
 
  • Všeč mi je
Reactions: matofill in kajpace

Mark

Pripravnik
17. avg 2007
850
5
18
S citronsko nimam izkušenj in nebi upal čistit s tem. Do sedaj sem uporabljal predpisane tablete za čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna. Kar pa se kave tiče pa sem imel dobre izkušnje s kavo Movenpick. Solidna cena in pitna.
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Zanimiv, je za vse še en test, kava brez vsega .... že tako pijem brez sladkorja, no danes pa mi je zmanjkalo mleka, nisem mogel verjeti, kako slabo kislo kavo pijem ko ena kozlavina kisla ..., sem že menjal kavo, ko vidiš , da je OK, je pa z mlekom TOP......
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.136
3.880
113
Zanimiv, je za vse še en test, kava brez vsega .... že tako pijem brez sladkorja, no danes pa mi je zmanjkalo mleka, nisem mogel verjeti, kako slabo kislo kavo pijem ko ena kozlavina kisla ..., sem že menjal kavo, ko vidiš , da je OK, je pa z mlekom TOP......

Ne rabiš si kvarit vtisa in se mučit, še čik si zraven nažgeš in potem je res vseeno če mašino kar z brefom pucaš, namesto kave pa nekaj cenejšega, samo da je kolikortoliko rjave barve.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Da ne boste delali znanosti iz teh kislin, mislim da je večina kalkerjev za te avtomate ravno na bazi citronske kisline, novejši sploh DeLonghi pa pač preferira mlečno, če ne drugače pač zato ker za to mlečno kislino ni dost kalkerjev na trgu. Kalker na bazi citronske pa vsi prodajajo. Pač biznis. Osebno na avtomatu za katerega je svetovana mlečna kislina uporabljam že od štarta kalker z citronsko. Pa bo avtomat počasi za odpis.
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo
19. jul 2007
2.838
1.562
113
Da ne boste delali znanosti iz teh kislin, mislim da je večina kalkerjev za te avtomate ravno na bazi citronske kisline, novejši sploh DeLonghi pa pač preferira mlečno, če ne drugače pač zato ker za to mlečno kislino ni dost kalkerjev na trgu. Kalker na bazi citronske pa vsi prodajajo. Pač biznis. Osebno na avtomatu za katerega je svetovana mlečna kislina uporabljam že od štarta kalker z citronsko. Pa bo avtomat počasi za odpis.
Citronska kislina je za odtenek bolj močna od mlečne, ne pa kaj zelo bistveno. Ena žlička kisline v kozarcu vode in boš imel pH=1,60 pri citronski kislini in pH=1,81 pri mlečni kislini. Kis za vlaganje ima pH=2,3.
 

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Kolega tole kupuje, kakšne izkušnje?