Dohodnina in otroci

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Torej, stanje je sledeče: družina se bo povečala za člana in sedaj je vprašanje kako to izkoristit pri državni malhi.
Sedaj imam oba otroka pisana nase kot davčni olajšavi. Kaj naj storiva pri tretjem? Oz. kaj se bolj izplača:
- uveljavlja ga žena, da dobi par cekinov več,
- ali uveljalja ga capo di familija (torej jaz), da dobi še več cekinov?

Finančno gledano imam več cekinov jaz, vsaj 15. v mesecu.
Nasveti pa je......

Hvala.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Torej, stanje je sledeče: družina se bo povečala za člana in sedaj je vprašanje kako to izkoristit pri državni malhi.
Sedaj imam oba otroka pisana nase kot davčni olajšavi. Kaj naj storiva pri tretjem? Oz. kaj se bolj izplača:
- uveljavlja ga žena, da dobi par cekinov več,
- ali uveljalja ga capo di familija (torej jaz), da dobi še več cekinov?

Finančno gledano imam več cekinov jaz, vsaj 15. v mesecu.
Nasveti pa je......

Hvala.

Zračunaj vse dohodke (bruto plač, regresi ipd.) + morebitne druge dohodke, vzemi v roke lestvico za odmero dohodnine ua leto 2010 in računaj vse možne variante. Vse je odivsno od višine prihodkov.....če ti pa kaj ne bo jasno pa kar vprašaj.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Tako čez palec: vse otroke prijavi tisti, ki ima večjo (bruto) plačo.

Znesek olajšav za 3 otroke skupaj je večji kot pa za 2+1.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Za točen odgovor bi seveda morali poznati višino tvojih/ženinih mesečnih prejemkov - kot pravi Prijam.

V primeru, da je osnova za obdavčitev velika (višji prihodki), torej da po odbitku olajšav ne prideš do osnove za dohodnino 0, velja da je najbolj optimalno, da za vse otroke, ki so vzdrževani, uveljavlja olajšavo samo eden in to tisti z večjo osnovo za dohodnino (pred odbitkom olajšav).

Če pa gre za nižje dohodke, pa so tu poleg splošne olajšave še dodatne in za vzdrževane družinske in se lahko zgodi, da boš imel dovolj olajšav že z dvema ali pa dvema in pol otrokoma, pa prepustiš ostalo ženi.

Kot pravi Prijam - v začetku januarja izračunaj in potem sporočiš do 31.1. spremembe pri uveljavljanju davčni!

Nazadnje urejeno:

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
lol.

Kaj je tako smešnega?

Avtorju......tako na pamet lahko samo ugibamo, sporoči cifre in potem se lahko najde najbolj optimalna opcija. Magari če je en otrok nekaj mesecev prijavljen pri tebi, nekaj mesecev pri ženi.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.669
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
ta zadnji odgovor je v bistvu verjetno najbolj pravi. Otroke si splača deliti, vendar ne po številu, ampak po mesecih. Seveda če plača ni preveeeeeeč različna.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
No zadeva je tekom dneva preračunana. Dejansko je najbolje imet vse otroke pri tistem, ki ima več cekinov.
Hvala vsem.

PS. Tule pa sem računal: e-davki

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
No zadeva je tekom dneva preračunana. Dejansko je najbolje imet vse otroke pri tistem, ki ima več cekinov.
Hvala vsem.

PS. Tule pa sem računal: e-davki

Čisto odvisno.....če so razlike med partnerjema pri zaslužkih velike potem, da.......če so pa majhne pa lahko z kombiniranjem, delejnjem otrok po mesecih ipd. spraviš oba partnerja v nižji dohodninski razred in s tem privarčuješ.