Dogajanje v ostalih komunističnih biserih po svetu

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.370
7.752
113
pri taščici
"Pričevalci."

V primeru Možine vedno povzdignem glas. Niso pričevalci vir, vir so zgodovinsko priznani viri , pričevalci jih lahko samo potrdijo ali dopolnejo. Zato moram tudi v tem primeru zatrditi enako:
Pričevalci so dementni starci - dokumente na plan! Če jih ni - ni res!

PS. Nekateri dr. zgodovine trdijo, da je Možine vpeljal novo kategorijo zgodovine - ustno izročilo (to so pričevalci). Do Možine je to veljalo za mite (recimo Biblija je tak dokument - prepisane besede pričevalcev), nekateri od njega dalje, to jemljejo za suho zlato.
PPS. Recimo mag. Omerza se trudi svoje trditve dokazovati s pismenimi viri.
Arhive ste uničili ali pa sploh nikdar ni bilo zavedeno.
Ljudje so pa tudi cudezno izginili.

• Všeč mi je
Reactions: 8888 in Kamele0N

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.833
10.333
113
EU
Arogantni napuh je vedno fascinanten.

Daj preden meni “ocitas” nerazumevanje zacni locevat med lastninjenjem in privatizacijo. Tko za zacetek. In potem bo kar nekaj mojih trditev ki jih sedaj problematiziras dobilo smisel.

Da bo lazje: najprej je drzava izvedla lastninjenje - iz druzbene lastnine je nekaj postalo drzavno. Prej je bilo nekaj v lasti druzbe (ja, se strinjam, skrajno bizarno in nelogicno ampak na tem skupnem imenovalcu je socializem/komunizem itak obstajal sam po sebi), nato pa drzave.
Potem je bila privatizacija: drzava je s sprejetjem ustrezne zakonodaje omogocila prenos lastnistva na drzavljane. Lahko greva se malo pofilozofirat ali je slo za odplacen ali neodplacen pravni posel (drzavljani so za delnice vnovcili certifikate zato bi lahko slo za odplacen posel, vendar so od istega pravnega subjekta (drzave) certifikate dobili zastonj, zato je v bistvu to lahko tudi ni neodplacen pravni posel (kot darilna pogodba npr)… ampak (glej ta story twist) v bistvu so pa prej soustvarjali druzbo in z delom prispevali v druzbeno lastnino (ja nazaj sva) tako da jim nic ni bilo podarjeno… but wait… jaz kot otrok nisem prispeval…meni pa je bilo podarjeno… morda za kako drugo temo a?) ampak drugace tega ne mores poimenovat.

in zato te zakonodaje ne mores dat kot analogijo na trenutni predlog zakona iz katerega se delamo norca.

In ne razumem tega tvojega “jamranja” da ne dam drugih primerov lastnistva… zakaj pa bi jih? Ja, osebno menim da je kapitalizem trenutno najbolj pravicen sistem na tem planetu. Da deluje potrebuje konkretno regulacijo in na sreco jo v evropi imamo.

Pa da se razumemo…ce se bodo nekega dne taki zakoni dejansko izvajali se bom pac smejal in iskal svoj prostor kje drugje na planetu. Ce nas napadejo tujci se bom za drzavo boril. Ce pa dovolj veliko vecino dobijo bebci ki ne znajo racunat in verjamejo da je denarja neomejeno sam drzava ga more dat, pol pa je cas da poberem sila in kopita - v demokracijo verjamem tudi ko nisem na zmagovalni strani.
Dobro si napisal, vendar si preskočil "nulto fazo", katera je bila pred vsemi naštetimi.
To je "nacionalizacija", ko je iz privatne lastnine postala družbena lastnina.....