Ford Kuga Hybrid

mtl

Guru
19. jul 2007
11.492
1.114
113
Kras
www.mtl.si
Sem spregledal, da bi ti samo demontiral/montiral obnovljeno. Ponudba še vedno velja.
Edino en pogoj sem prej pozabil dodati: brez polomljenih zatičev, itd.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.685
7.045
113
Drugač pa moj Auris je šel v Varšavo kot taxi. Avto je šel od mene z okoli 200k se ne spomnim točno. PRišel ga je en tip iskat ki daje avte v najem taxistom. Je rekel, da mu niti ne povohajo avta če ni Toyota hibrid z vgrajenim LPG. Tak da močno dvomim da bi to držalo, če bi baterije crkovale v taki meri kot je bilo že v tej temi omenjeno. Nobenega priklopa ni delal nič. avto zagnal po 30 sekundah ugasno in reko kupim.
PA Prius+ je gledal celi cajt in mi dajal ponudbe da bi še to odpelal :)

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.492
1.114
113
Kras
www.mtl.si
Kar se mene tiče so edini hibridi za kupit od Toyote hibridi. Če ti seveda eCVT ustreza.
Tudi zato, ker so servisi seznanjenimi z njimi in morebitne (sicer zelo redke) težave znajo rešiti.
Vse ostalo pa do 1 leto pred koncem garancije in se ga potem znebiti.
Edina zanimiva izjema (sam se ga še vedno ne bi upal kupiti) so PHEV od VW/Škode. Sem jih delal že precej tudi s 150.000km in kljub temu, da naj bi se pri takih PHEVih baterije ''kuhale'', so še vedno vsi delovali brez težav. Rekorder je imel že se mi zdi četrtega v lasti in je imel 260.000km na njemu. En drugi pa 235.000km. Oba Golfa GTEja.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
922
521
93
Jaz sem začel ignorirati toyota servise kakšne 2 leti nazaj. Na leto naredim 3 servise (2 toyoti), to je 3x300€ prišparanega. Če mi spelje baterija, kupim na aliexpressu celice in jih sam zamenjam. https://www.aliexpress.com/w/wholesale-toyota-nimh-battery.html?spm=a2g0o.home.search.0

Sicer nameravam imeti avto 10-12 let, sedaj sem na petem letu,... Kakorkoli, baterija je že odplačana. Če avto servisiraš sam je vzdrževanje smešno poceni. Tekočine pa ni nujno, da so vse original Toyota. Trenutno iščem samo še nadomestek za original hladilno tekočino, katero bom menjal drugo leto (ali se ne ujema barva ali pa specifikacije).

Aja, zakaj ne zaupam več original servisom: Z Yarisom sem šel tja, ker je pokalo nekaj v podvozju, ko si parkiral (naprej - nazaj), pride tam "grand master mehanik", ruka motor, nosilce, gume,...ne najde nič. Itak reče "sj imaš 10 let garancije če bo kaj crknilo". Jbg, bomo prenašal pokanje pri parkiranju, nimamo kaj. Kmalu za tem se mi na Yaris fb grupi pojavi post, da še nekomu tako poka in v komentarjih rešitev, da imajo luft zarvone ploščice. Razdrem čeljusti, nastavim tiste vzmeti, namažem plošice in vodila,... že dobro leto je mimo in še vedno mir pri parkiranju. Toliko o njihovih ekspertizah,....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.753
4.961
113
Sem spregledal, da bi ti samo demontiral/montiral obnovljeno. Ponudba še vedno velja.
Edino en pogoj sem prej pozabil dodati: brez polomljenih zatičev, itd.
Ne vem lahko ti mojega pripeljem pa demonstriram kako odstranit baterijo. To da imaš v Aurisu čuden sistem kjer moraš 100 zatičev odpajsat od katerih se ti bo jih par zagotovo odlomilo je problem proizvajalca. Samo zatiče ima uradni servis v škatli na miljone in jih zamenja če jih že odlomi.

Za moj Tucson enostavno peno/sedalo z zadnjih sedežev potegneš/dvigneš, spodaj imaš baterijo ki je v "roll cageju" katerega moraš odvit (6 vijakov). Ko to odviješ (vijaki držijo tudi baterijo) imaš baterijo privito še na 4h dodatnih mestih + viskonapetostni konektor je privit. Preden odstraniš konektor izkjučiš tok na konektor z ročico ki je namensko tam. Odklopiš visokonapetostni konektor in še dva dodatna (kontrolni in 12V). Primeš baterijo, jo vržeš v smeti in daš novo noter. Ni jaka zanost, oz. serviser ki dela to večkrat najbrž naredi to + uploada parametre nove baterije v ECU v 30 min. Je pa čiščenje blowerja malo težje, ker je zapakiran v ohišje baterije v sredini in je najlažje baterijo odstranit in odvit ohišje oz. del kjer je blower .. opcijsko gre odvit ohišje v avtu, samo če prašen blower spihaš v avtu je malo tako-tako.

Imaš HEV vozila ki imajo baterijo v dnu vozila (dostopno preko podvozja), tam je še lažje menjat samo rabiš dvigalo. Imaš vozila ki imajo baterijo na mestu rezervne gume, kar je spet enostavno zamenjat. Skratka tako posplošeno menjava viskonapetnostne baterije v HEV ni nek bavbav. Gre koneckoncev za baterije ranga 1-2kwh, kar je tako za laike ekvivalentno kapaciteta svinčevemu akumulatorju iz nekega dizla (da baterija je vsaj 5x večja čeprav je na litijevi tehnologiji, velikost je pogojena s tem kaj in koliko dela).

mtl

Guru
19. jul 2007
11.492
1.114
113
Kras
www.mtl.si
Takim nesporazumom se lahko naslednjič čisto enostavno ogneš. Napiši, da lahko na tvojem Hyundaiu zamenjaš baterijo v 30ih minutah, ne pa postavljati splošnih trditev, sploh ko se pogovarjamo o nekem konkretnem avtomobilu, za katerega tvoja trditev očitno ne drži.
In na tej Toyoti ni čisto nič čuden sistem, ampak pač klasična avtomobilska zadeva. Vem pa, kako nekateri strokovnjaki take zadeve naredijo hitro, potem pa imaš cel čričkast avto.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.492
1.114
113
Kras
www.mtl.si
Jaz sem začel ignorirati toyota servise kakšne 2 leti nazaj. Na leto naredim 3 servise (2 toyoti), to je 3x300€ prišparanega. Če mi spelje baterija, kupim na aliexpressu celice in jih sam zamenjam. https://www.aliexpress.com/w/wholesale-toyota-nimh-battery.html?spm=a2g0o.home.search.0

Sicer nameravam imeti avto 10-12 let, sedaj sem na petem letu,... Kakorkoli, baterija je že odplačana. Če avto servisiraš sam je vzdrževanje smešno poceni. Tekočine pa ni nujno, da so vse original Toyota. Trenutno iščem samo še nadomestek za original hladilno tekočino, katero bom menjal drugo leto (ali se ne ujema barva ali pa specifikacije).

Aja, zakaj ne zaupam več original servisom: Z Yarisom sem šel tja, ker je pokalo nekaj v podvozju, ko si parkiral (naprej - nazaj), pride tam "grand master mehanik", ruka motor, nosilce, gume,...ne najde nič. Itak reče "sj imaš 10 let garancije če bo kaj crknilo". Jbg, bomo prenašal pokanje pri parkiranju, nimamo kaj. Kmalu za tem se mi na Yaris fb grupi pojavi post, da še nekomu tako poka in v komentarjih rešitev, da imajo luft zarvone ploščice. Razdrem čeljusti, nastavim tiste vzmeti, namažem plošice in vodila,... že dobro leto je mimo in še vedno mir pri parkiranju. Toliko o njihovih ekspertizah,....
Glede napak sem mislil na pogonski sklop, kjer imajo Toyota servisi že izkušnje, saj so hibridi že več kot 20 let v ponudbi.
Kolikor vem garancija na baterijo ni pogojena (vsaj par let nazaj ni bila) s servisiranjem pri njih. Edino vsako leto si moral narediti in seveda plačati pregled baterije.
Glede hladilne: jaz sem jo nabavil iz Nemčije nekaj ceneje. Vsi, ampak čisto vsi pravijo, da uporabi hladilno tekočino samo original. Isto za olje v menjalniku.
Če pa ti rad eksperimentiraš pa izvoli ;).
Itak je pri mojem avtu bila prva menjava na 150.000, potem pa na 90.000. Kar za moje pojme pride še vedno ekstremno poceni. Če sam servisiraš.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.753
4.961
113
Takim nesporazumom se lahko naslednjič čisto enostavno ogneš. Napiši, da lahko na tvojem Hyundaiu zamenjaš baterijo v 30ih minutah, ne pa postavljati splošnih trditev, sploh ko se pogovarjamo o nekem konkretnem avtomobilu, za katerega tvoja trditev očitno ne drži.
In na tej Toyoti ni čisto nič čuden sistem, ampak pač klasična avtomobilska zadeva. Vem pa, kako nekateri strokovnjaki take zadeve naredijo hitro, potem pa imaš cel čričkast avto.
No sem šel gledat in ima Ford Kuga HEV baterijo na mestu rezervne gume oz. v dnu prtljažnika. Tako da če smo ontopic, je baterijo najbrž lažje menjat kot pri tvojem ali mojem avtu.

Pri HEV je baterija toliko majhna da omogoča pod njo kardan/zadnji diferencial in torej ima opcijo 4WD ter nad njo je dovolj prostora za zasilno rezervno kolo ali dvojno dno, pri PHEV pa baterija zaseda cel ta plac in tako nimaš ne 4wd kot tudi ne rezervne gume oz. dvojnega dna. V vsakem primeru je plac pod ravnim dnom omejen zaradi baterije pri Fordu, pri RAV4 Hibridu (če ga primerjamo kot direktno konkurenco) je tam normalen plac.

Ford ima samo litionske baterije, rav4 imajo v prejšnji generaciji (lahko) še nimh (odvisno od letnika in izvedbe). Če je komu to pomembno.

Zdej lahko ostanemo ontopic.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
922
521
93
Glede napak sem mislil na pogonski sklop, kjer imajo Toyota servisi že izkušnje, saj so hibridi že več kot 20 let v ponudbi.
Kolikor vem garancija na baterijo ni pogojena (vsaj par let nazaj ni bila) s servisiranjem pri njih. Edino vsako leto si moral narediti in seveda plačati pregled baterije.
Glede hladilne: jaz sem jo nabavil iz Nemčije nekaj ceneje. Vsi, ampak čisto vsi pravijo, da uporabi hladilno tekočino samo original. Isto za olje v menjalniku.
Če pa ti rad eksperimentiraš pa izvoli ;).
Itak je pri mojem avtu bila prva menjava na 150.000, potem pa na 90.000. Kar za moje pojme pride še vedno ekstremno poceni. Če sam servisiraš.
1791365515611.png

Original hladilna je narejena v Nemčiji in vrjamem, da jo prodajajo še v kakšni drugi pakungi. Ni ta hladilna narejena iz solz kozoroga z Mt. Fuji,...

mtl

Guru
19. jul 2007
11.492
1.114
113
Kras
www.mtl.si
Poglej priponko 108952

Original hladilna je narejena v Nemčiji in vrjamem, da jo prodajajo še v kakšni drugi pakungi. Ni ta hladilna narejena iz solz kozoroga z Mt. Fuji,...
Možno. Ko najdeš javi.
Jaz vem, da sem pregledal različne vire in ko sem na vseh dobil jasen nasvet samo original, sem pač to sprejel in kupujem samo original.
Kot rečeno, glede na km in enostavnost menjave, je zame to smešno poceni, če servisiraš sam.
Kako pa to, da nisi delal testa baterije in s tem ohranil garancijo na le to?

Marxon

Majstr
24. feb 2009
922
521
93
Možno. Ko najdeš javi.
Jaz vem, da sem pregledal različne vire in ko sem na vseh dobil jasen nasvet samo original, sem pač to sprejel in kupujem samo original.
Kot rečeno, glede na km in enostavnost menjave, je zame to smešno poceni, če servisiraš sam.
Kako pa to, da nisi delal testa baterije in s tem ohranil garancijo na le to?
Nisem vedel za to opcijo, pa tudi nevem če bi jo realno izkoriščal. Sem štromar po poklicu, razumem elektroniko, imam vse tist Dr.Prius in hybrid assystant appe na telefonu, katere občasno pogledam (priznam, da sem malo pozabil pogledat, bom ta teden), tako sklepam da bi opazil, če bi bile celice nebalansirane, na dolgih vožnjah (morje, izleti,..) spremljam temeperature motorja in baterij na aplikaciji, redno čistim filter, gledam da je zadaj pod nogami vedno frej, klimo imam usmerjeno v pihanje v noge (in glavo), tako da ima baterija mrzel zrak, avto imam doma in v službi v garaži, tako da je skos hladen,... Pač gledam, da stvari ne zanemarjam. Temperatura je nekako največji sovražnik baterij in moja baterija je skos hladna,... Če mi crkne, pa jbg, loterija,...

• Všeč mi je
Reactions: tony