DIY pametna hiša software in hardware

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.694
6.025
113
Čisto resno vprašanje:
- kaj nuca kitajcu podatek o lokaciji nekega temperaturnega senzorja v slovenski vukojebini, ali pa pogled kamere prav tam?

Saj preko telefonov vse to dobijo na pladnju.
Je vprašal......in ostal brez bitcoinov na računu....

Recimo.....ko se vsi zanašamo na kriptirane denarnice/kripte za shranjevanje gesel...

sass

Guru
1. sep 2007
5.365
1.004
113
Ena od bistvenih razlik je tudi da so zigbee ali pa thread senzorji sami po sebi mesh, torej se lahko povezejo med sabo in se tako poveča teoretični doseg. Velja pa to za naprave ki so stalno online, torej ti baterijski t/rh senzorji ki večino časa "spijo" tu nimajo posebne funkcije oz. prednosti.
pri meni wifi v pritličju dobro vleče, v nadstropju v otroških sobah že slabo dela, v mansardi pa ne dela več. po drugi strani imam za stikali v sobah nameščene zigbee module, ki delujejo tudi kot routerji, povezani v mrežo, tako da je tudi mansarda pokrita z zigbee signalom.

majaron

Guru
28. mar 2009
1.166
508
113
Kako potem updejti? 1x letno daš na navaden wifi account da se popatcha?
To ali pa preprosto ne updejtas. Jaz nisem dobil se prav nobenega uporabnega updejta za iot naprave. Splih tam kjer gre samo za firmware ne vidim potrebe ce zadeva deluje.

Samo Svoj Zadni tak moj primer je P1 senzor v el. omarici. Ne vidim potrebe da se moji podatki o porabi posiljajo nekam na nizozemsko in obdelujejo pri njih, ce v zameno dobim samo prikaz katerega sam lahko prikazem v HA.

bev

Majstr
25. apr 2017
582
408
63
To ali pa preprosto ne updejtas. Jaz nisem dobil se prav nobenega uporabnega updejta za iot naprave. Splih tam kjer gre samo za firmware ne vidim potrebe ce zadeva deluje.

Samo Svoj Zadni tak moj primer je P1 senzor v el. omarici. Ne vidim potrebe da se moji podatki o porabi posiljajo nekam na nizozemsko in obdelujejo pri njih, ce v zameno dobim samo prikaz katerega sam lahko prikazem v HA.
Men pa dol visi če kdo gleda mojo porabo štroma .....

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.644
5.078
113
Glede na to, da se 90% slovenskih SE podatki obdelujejo v Izraelu, kateri je splošno znano najbolj pravna in zaupanja vredna država na svetu in širše, mi res dol visi, če en Čang Šlang vidi temperaturo na Pohorju - računalnik pa mora bit zelo srečen če ga "vsake kvatre" vlovi na tej mreži.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Čisto resno vprašanje:
- kaj nuca kitajcu podatek o lokaciji nekega temperaturnega senzorja v slovenski vukojebini, ali pa pogled kamere prav tam?

Saj preko telefonov vse to dobijo na pladnju.
Jaz imam IoT naprave na ločenem omrežju, ampak jim dovolim dostop do interneta - ravno zaradi firmware updatov.

Ločeno omrežje je fino predvsem iz vidika sniffanja po mreži in pa nenazadnje tudi možnost napada na ostale naprave v omrežju - izkoristijo kakšno znano ranljivost pri ostalih napravah in jih okužijo.

majaron

Guru
28. mar 2009
1.166
508
113
In “pravilno”, da IoT ima dostop v svet - nikakor pa ne v domačo mrežo.
HA pa urediš da IoT vidi. Ali celo HA v IoT in mu dovoliš samo omejen dostop v domačo mrežo.
Moj IoT nima dostopa do interneta ter v svet in za to ne vidim nobene potrebe, ali se motim?
Kaj dobim (razen updejtov) ce naprave klicejo domov?

gr69

Guru
15. dec 2009
12.225
3.222
113
še v SLO - ampak komaj
Saj sem dal "pravilno" v navednice. Mogoče bi moral nikakor pa ne v domačo mrežo še bolj poudariti.

Če imaš res samo zadeve, ki delujejo lokalno - potem pač brez dostopa v svet, sam imam pa še nekaj zadev, ki jih ne morem izključno lokalno povezati in sem odvisen od IoT apija (pa ne zdaj zakaj in kako - so pač nekatere stvari, ki se ne dajo in verjetno tudi ne bodo dala urediti, ozr. finančno ni upravičeno) in te možnosti pač nočem izgubiti.

Pa če gremo zdaj še dodatno pametovati:
ločeni VLAN za main, za IoT, za trusted, za goste, za kamere in "servisni"
ustrezni FW in DNS (AdGuard)

Komu se da in ima voljo, v vsakem primeru, pa je najmanj kar je treba, je da nimajo IoT in gostje dostopa do domačega omrežja - omejevanje v svet je manj pomembno (kamere izvzete).

• Všeč mi je
Reactions: majaron

Kamele0N

23. jul 2008
45.694
6.025
113
DNS bi jaz raje dal od Quad9 ali pa od dnsEU0 oz zdaj dns4eu.....

Adguard je mal lastniško sporen (vsaj meni) :)

Iz istega razloga tudi ne uporabljam Deepin Linuxa ceprav je doteran v piko.....al pa ZimaOS serverja kjer je zastonj verzija vse kar že rabis za domač NAS....

Ni zastonj kosilc....

majaron

Guru
28. mar 2009
1.166
508
113
DNS bi jaz raje dal od Quad9 ali pa od dnsEU0 oz zdaj dns4eu.....

Adguard je mal lastniško sporen (vsaj meni) :)

Iz istega razloga tudi ne uporabljam Deepin Linuxa ceprav je doteran v piko.....al pa ZimaOS serverja kjer je zastonj verzija vse kar že rabis za domač NAS....

Ni zastonj kosilc....
Razumem in "patriotskega" vidika, ne pa iz prakticnega. Zakaj bi DNS resolver prestavljal na entiteto pod katero sm kot drzavljan EU pravno odgovoren oz. entiteto ki jo veliko bolj zanimajo lastni drzavljani kot nekdo X? Pa ne pravim zase ampak zgolj teoreticno.

Kamele0N

23. jul 2008
45.694
6.025
113
Mene manj skrbi če za mano vohuni EU dns kot pa če vohuni za mano google-FBI ( 8.8.8.8, 8.8.8.4.) ali pa kak KGB prek AdGuarda...

Nekoč ko bom mel čas se bom lotil zadev kot so...kako se odklopit od googLJa.....lasten email na serverju....linux telefon da si "neodvisen".....

Praktično kako bit online....in hkrati ne obstajat.... :)

majaron

Guru
28. mar 2009
1.166
508
113
Saj na neki ravni se strinjam po drugi strani pa se lahko vprasamo ce bi meli sami vpogled in nadzor ali bi nas bolj zanimalo kaj pocne sosedova Micka ki jo poznamo in nanjo lahko vplivamo ali ena filipinka na drugem koncu sveta.

Kamele0N

23. jul 2008
45.694
6.025
113
Valda Serjožo pa Xija zanima kaj počnemo v EU....enega zato da ve če eventuelno lahko pride do Lizbone.....drugega pa kaj googLJamo da ve kaj nam servirat na aliexpressu.....

Oba pa zanima kaj počne naša vojna industrija...

22. jul 2007
15.050
2.593
113
125
Pa m2 stanovanjs nam tudi že dolgo merijo, nekaterim pa delajo še popis pohištva preko robotskih sesalnikov.;)

sass

Guru
1. sep 2007
5.365
1.004
113
ima kdo kakšno idejo, kako bi lahko upravljal rekuperator Mitrubishi VL100 tudi preko Home Assistant? Trenutno ga upravljam preko navadnega žaluzijskega stikala 1-0-2.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.582
4.935
113
Obstaja MeCloud za micke in obstaja podpora za HA, ne vem pa če je dotični rekuperator lahko povezan v MeCloud oz. zna z njim rokovat.

sass

Guru
1. sep 2007
5.365
1.004
113
WIFI modul za te rekuperatorje stane 100+ EUR, zato sem monterju rekel, naj mi raje priklopi navadno stikalo od TEM čatež za 5 EUR.
majaron imaš mogoče kak konkreten predlog za stikalo, po možnosti zigbee? ključno je namreč, da stikalo nikoli ne sme spustiti 230V hkrati na 1 in 2.