DIY pametna hiša software in hardware

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.224
1.365
113
WIFI modul za te rekuperatorje stane 100+ EUR, zato sem monterju rekel, naj mi raje priklopi navadno stikalo od TEM čatež za 5 EUR.
majaron imaš mogoče kak konkreten predlog za stikalo, po možnosti zigbee? ključno je namreč, da stikalo nikoli ne sme spustiti 230V hkrati na 1 in 2.
1-2 pozicija stikal ni isto kot 1-0-2...

za 1-2 vržeš vmes rele, ki ti prekopi fazo iz 1 na 2 (nikoli ni hkrati 1 in 2)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.394
4.834
113
Ja dejansko je vprašanje če sploh rabi ločitveno stikalo, ker recimo za ventilatorje se BP spušča fazo na dve liniji pa dela normalno. Ena linija upravlja počasne obrate, druga linija hitre. Če je sedaj to rešeno preko žaluzijskega stikala (ponavadi so sicer to tipkala?) se najde tudi taka stikala, shelly 2pm je recimo tako stikalo in podpira vse žive protokole (tudi zigbee).

sass

Guru
1. sep 2007
5.345
989
113
ni tipkalo, ampak stikalo. drugače bi moral stati zraven rekuperatorja in ga vdržati pritisnjenega, da bi delal :) konkretno imam tole:
monter je rekel, da moram paziti, da ne spustim 230 hkrati na 1 in 2.
ena opcija je, da bi naredil tako kot imam pri žaluzijah: žaluzijsko tipkalo in zadaj žaluzijski modul. problem je le, da modul drži sklenjen krogotok le dokler se žaluzije odpirajo/zapirajo, potem pa se izklopi.

sass

Guru
1. sep 2007
5.345
989
113
ta ideja je zanimiva, samo še vedno bi moral imeti zraven neko fizično stikalo, za primer če HA pade dol. sicer ne bo wife approved

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.394
4.834
113
Potem dej vmes releje z več logičnimi vhodi (2 kanala, 4 vhode) in ohraniš trenutno stikalo in še dodaš avtomatiko.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.153
495
83
kompliciraš :) Mi še ni padel dol. Če pa kaj zašteka se pa tudi hitro najde zakaj... Pa tudi če ti 2 dni (ne)dela, te ne bo ubilo...
Se ne strinjam. Tudi moj prvi moto pri pametni hisi je da todi ce/ko elektronika pade, vse se vedno dela analogno.

Samo vprasanje casa je kdaj ti nek senzor update, z2m uodate, ha update ali izpad elektrike, komponemte ali cesa drugega kaj pokvavi.

Ce ti zadeva dela karikiram 2 leti to se nic ne pomeni.

Pa tudi vse crkne ko delas kakrsen koli update. Zame nesprejemljivo.

Edit: in vrjemi crkne takrat ko najman rabis, ne takrat ko se ti odlocis da se bos s hobijem ukvarjal ampak takrat ko je zena tecna, otroci zoprni ali pa mas kup drugega dela in skrbi

• Všeč mi je
Reactions: sass in Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.394
4.834
113
Moje vodilo je tudi vedno da če HA odpove je vedno redundanca na senzorjih/stikalih in da delujejo tako da ni nevarno oz. da je dovolj udobno. HA je samo glavno vozlišče kjer je vse povezano in vse vidiš na enem mestu in kjer se da nastavljat avtomatiko za udobje. Če karkoli odpove se stvari še vedno lahko upravlja bodisi preko ločenega appa ali pa preko mehanskih preklopov.

Kar je nekih skritih stikal ki imajo neko pomembno funkcijo imam vse od shellya na wifiju, ki so povezane lokalno na HA, ampak upravljam jih lahko pa tudi direktno iz shelly aplikacije (lokalno, ne preko oblaka). Podobno velja za SE, avto in ostale zadeve. Imam 10 appov ki jih ne uporabljam ker imam HA, ampak kdaj ko kaj odpove je pa opcija redundančnega upravljanja.

Imama pa HA(OS) na virtualki in se redno dela backupe na zunanji backup sistem, tako da če odkleti recimo fizično server imam v 30 min postavljen nazaj HA na delovnem PCju dokler ne postavim nazaj novega serverja (server je nek low-power NUC, da ne bo sedaj kdo mislim da je to neka velika serverska omara).

• Všeč mi je
Reactions: majaron

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.401
5.917
113
Mene zanima kako baterijo ma ko tolk zdrži....pa če je refillable...

Za hekerje mi dol visi....bo en TinyPC nekoč ko bo pfsense/opensense dedicated za celo bajto.....but first things first :)

andyy

Pripravnik
17. avg 2007
56
5
8
Ne vem, naše so aluminijaste, nisem pa našel nobenega posnetka, kako enostavno jih razbiješ. Ni nujno enostavno! Recimo mladoletni otroci, vsak v svoji sobi v mansardi - zagori edini izhod - stopnišče (ponoči, v popolni temi). Rolete na gumbe ali vrv znajo upravljati, razbiti jih pa.. nevem mogoče?

22. jul 2007
14.991
2.559
113
125
Btw; Ne bom dal pod oglase ampak kar tukaj, zaradi pomanjkanja časa mi že eno leto stoji brez uporabe HA Green + ZBT-1 + BT adapter Edup, če koga zanima nakup naj me kontaktira pod ZS.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.653
678
113
Ne vem, naše so aluminijaste, nisem pa našel nobenega posnetka, kako enostavno jih razbiješ. Ni nujno enostavno! Recimo mladoletni otroci, vsak v svoji sobi v mansardi - zagori edini izhod - stopnišče (ponoči, v popolni temi). Rolete na gumbe ali vrv znajo upravljati, razbiti jih pa.. nevem mogoče?
kupiš jim sekirco, pa jo naj imajo pod posteljo ;)
Na čisto vse v življenju pa tudi ne moreš biti pripravljen... lahko si tudi brez rolet pa živiš v stolpnici in si ujet v prostoru brez balkona... kam pa boš pa tam šel? Mislim, da je v življenju veliko več drugih nevarnosti, kot to, da bodo ujeti zaradi rolet.

• Všeč mi je
Reactions: philips

darwin

Majstr
17. avg 2007
798
571
93
Zunanje žaluzije bi krmilil preko stikala in preko neke pametne opcije.

Namen sem imel dati shelly 2PM in vidim, da imajo sedaj tudi gen4. Žaluzije so hardwired z dumb motorji - ali mi gen4 prinese kakšno prednost pred gen3?

Želel bi, da stikalo deluje tako, da ob pritisku do konca odpre ali zapre žaluzijo brez da ga držim. Kupim stikala ali tipke?
Tukaj ima stikalo in dela nekako tako kot bi jaz hotel.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.224
1.365
113
Zunanje žaluzije bi krmilil preko stikala in preko neke pametne opcije.

Namen sem imel dati shelly 2PM in vidim, da imajo sedaj tudi gen4. Žaluzije so hardwired z dumb motorji - ali mi gen4 prinese kakšno prednost pred gen3?

Želel bi, da stikalo deluje tako, da ob pritisku do konca odpre ali zapre žaluzijo brez da ga držim. Kupim stikala ali tipke?
Tukaj ima stikalo in dela nekako tako kot bi jaz hotel.
To se običajno kar sprogramira...

Push button ali switch...

• Všeč mi je
Reactions: darwin