DIY pametna hiša software in hardware

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.653
678
113
kak motor točno imaš? kaj pomei dumb? saj shelly (ne glede ali je wifi ali zigbee) samo simulira stikalo/tipkalo na steni.
Predvidevam, da ima vsak motor svoja končna stikala. Če ji njih nima, potem ga lahko vrtiš v nedogled in z njim roleto not po štakli :evil: tako, da to sigurno nimaš.

• Všeč mi je
Reactions: darwin

darwin

Majstr
17. avg 2007
798
571
93
Ne vem, en klasičen žaluzijski. Mislim, da so tehrolove žaluzije. Končna stikala ima. Nima pa možnosti povezovanja.
Sem naročil gen3 in tipke 1-0-2.
Eno kodo za popust sem še našel na internetu in je na shelly.com skupaj s poštnino ravno polovična cena v primerjavi s .si z brezplačno poštnino.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.224
1.365
113
Ne vem, en klasičen žaluzijski. Mislim, da so tehrolove žaluzije. Končna stikala ima. Nima pa možnosti povezovanja.
Sem naročil gen3 in tipke 1-0-2.
Eno kodo za popust sem še našel na internetu in je na shelly.com skupaj s poštnino ravno polovična cena v primerjavi s .si z brezplačno poštnino.
Pa saj končno stikalo je verjetno v roletnem motorju ali pa na roletki, da ti odklopi zadevo.
Saj če trenuten gumb pritiskaš ali držiš se roletka na koncu ustavi in pritisk v isto smer nima več efekta, ker se končno stikalo ven vrglo

• Všeč mi je

darwin

Majstr
17. avg 2007
798
571
93
Ja, motor ima končno stikalo in ko se ustavi, ga v isto smer ne moreš več zavrteti, tudi če je faza še vedno live.
Bom poskusil s tipkami in se bom malo poigral.

Koliko vam jih je uspelo spraviti v dozo? Eno imam dolgo 7M, v njej pa je 6 žaluzijskih tipk. Bo šlo?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.224
1.365
113
Drži - a vseeno rabiš nekaj, da “aplikaciji” pove, da je “na koncu” in da “pritisk” na gumb postavi na “false”. Zaradi “reda radi” …
To pa edino, če še status končnega stikala pošiljaš nazaj....
Opcija je sicer še tajmerček, da par sekund kasneje, kot se izvede odpiranje/zapiranje tajmer vzame fazo stran

• Všeč mi je

sass

Guru
1. sep 2007
5.345
989
113
tuya stikalne module za žaluzije se da skalibrirati, se pravi da jih daš v način kalibracije, zapelješ žaluzije gor, ustaviš, zapelješ žaluzije dol, ustaviš in izklopiš način kalibracije. potem za vsako okno ve, kje so zgornje in spodnje končne pozicije žaluzij.
darwin: jaz imam globoke doze od TEM, pa je bila vseeno prevelika gneča s kabli, tako da sem moral doze poglobiti, da sem dobil prostor za stikalne module. k sreči imam stene iz modularne opeke, tak da je šlo BP.

• Všeč mi je
Reactions: darwin in Kamele0N

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.048
248
63
Saj - če analogna zadeva (fizični odklop faze) ne javi statusa, “moraš” to pokriti preko “tajmerja”, sicer imaš stalno fazo na vodniku - beri: varnostni problem.

Bedarija. Varnostni problem?
Kdo od tistih, ki ima fizična stikala, jih čez dve minuti, ko je žaluzija gor/dol, izklaplja?

Si moreš mislit - jaz imam npr. na štedilniku ves čas živo fazo, ne hodim izklapljat varovalke, kadar ne kuhamo. In to je sredi kuhinje, v bližini vode celo. Ne pa skrito v neki nedosegljivi škatli zunaj hiše.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

gr69

Guru
15. dec 2009
12.194
3.206
113
še v SLO - ampak komaj
Pa še nekaj je - fizično stikalo bo v nevtralnem položaju, pametno pa “gor vklopljeno” - in če bi kdo šaril kaj po motorju in samo pogledal fizično stikalo, bi ga znalo malo litrika pobožati. Ja, vem - moral bi preveriti - a se vseeno, ravno zaradi opisanega, “to ne dela” (pušča aktivno fazo tam ko je ne pričakuješ).

edit:
Enako, kot naj barve vodnikov sledijo pravilom - plav 0, armenozelen zemlja, črn, siv, rjav - faza

sass

Guru
1. sep 2007
5.345
989
113
malo za šalo... ko mi je zadnjič električar priklapljal stikala za žaluzije in je začel šariti po dozi, sem ga vprašal, ali grem izklopit varovalko, pa je rekel, da ni treba, gre tako hitreje če so stikala pod tokom. da ga je že dvakrat usekalo, pa še vedno stoji

darwin

Majstr
17. avg 2007
798
571
93
sicer imaš stalno fazo na vodniku - beri: varnostni problem.
Kabel itak pride v konektor, ki je tako oblikovan, da kontaktov ne moreš prijeti.

tuya stikalne module za žaluzije se da skalibrirati, se pravi da jih daš v način kalibracije, zapelješ žaluzije gor, ustaviš, zapelješ žaluzije dol, ustaviš in izklopiš način kalibracije. potem za vsako okno ve, kje so zgornje in spodnje končne pozicije žaluzij.
Kalibracijo naj bi imel tudi shelly. Tako da lahko nastavljaš % zaprtosti.

darwin: jaz imam globoke doze od TEM, pa je bila vseeno prevelika gneča s kabli, tako da sem moral doze poglobiti, da sem dobil prostor za stikalne module. k sreči imam stene iz modularne opeke, tak da je šlo BP.
Imam tudi jaz opečne stene. Ni slaba ideja, če bi zmanjkalo prostora.
Jaz jih vestno dajem v nevtralno pozicijo ;)

Če ni nobene faze na motorju, potem ga razne prenapetosti ob izpadih/nevihtah ne morejo skuriti :cool:
Takih je malo.
Teoretična: razmik med kontaktov v stikalu je nekaj mm. Ali ob konkretnem udaru strele ne more preskočiti preko?

Čakam poštarja. Bom sporočil, ko bom imel inštalirano in sprogramirano.

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
78
57
18
Pozdravljeni!

Z veseljem delim novo beta verzijo integracije ARSO Weather za Home Assistant — popolna prenova iz temelja, ki prinaša 12
neodvisnih modulov namesto enega samega vremenskega senzorja.

Kaj je novega?

12 modulov, ki jih vklopiš/izklopiš po želji:

Vreme — trenutno stanje + urna/dnevna napoved za 247 lokacij
Spletne kamere — žive slike iz ARSO postaj
Besedilna napoved — danes, jutri, obeti + MP3 avdio napoved ARSO prognostika
Biometeorologija — UV indeks, pelod, vplivi na zdravje
Gorska napoved — 8 regij z višinskimi podatki
⛷ Smučišča — višina snega, vlečnice, proge, kamere
Radar — radarska slika padavin in oblačnosti
Agrometeorologija — temperatura tal, ETP, vodna bilanca (36 postaj)
Kakovost zraka — EAQI indeks (EU standard) s posameznimi onesnaževali
UTCI — toplotno udobje (Universal Thermal Climate Index)
⚠ Opozorila — vremenska opozorila po regijah s stopnjami nevarnosti
Snežni plazovi — EAWS bilten za 29 alpskih območij (SI + Koroška + Štajerska)

Privzeto je večina senzorjev onemogočenih, ker bi bilo preobilica podatkov, zato si jih vklopi po želji. Senzorji so konfigururani tako, da se informacije nahajajo v atributih, sicer bi se nakopičilo preveč senzorjev.

Ključne izboljšave

- Modularna konfiguracija — vklopiš samo module, ki jih rabiš
- Točni trenutni pogoji — podatki iz uradnega ARSO observation API-ja (ne več iz napovedi)
- 247 lokacij — vse ARSO lokacije, ne samo glavne postaje
- ~105 podrobnih postaj — 50+ meritev (rosišče, vidljivost, temperatura tal, sončno sevanje...)
- Avdio napoved — MP3 URL glasu ARSO prognostika, predvajanje preko media_player.play_media
- Plazovi — EAWS podatki za 29 območij: 11 slovenskih + 12 Koroška (AT) + 6 Štajerska (AT)
- Cvetni prah in biovreme - senzor, ki prikaže informacije glede fenološkega razvoja rastlin
- Kakovost zunajega zraka - EAQI podatki senzorjev (PM2.5, PM10, O3, NO2, SO2)
- Gorska napoved vremena in opozoril za gorski svet
- Opozorila po regijah

Nadgradnja iz v1.x

- Zahteva Home Assistant 2024.4.0 ali novejši
- Vsi obstoječi entity ID-ji ohranjeni — brez breaking changes
- Po posodobitvi: Nastavitve > Naprave in storitve > ARSO Weather > Konfiguriraj za vklop novih modulov

Namestitev beta verzije

1. V HACS poiščite "ARSO Weather"
2. V HACS nastavitvah integracije omogočite "Show beta versions"
3. Posodobite na v2.0.0-beta.1

https://my.home-assistant.io/redire...nian_weather_integration&category=integration

Povezave

- GitHub: https://github.com/andrejs2/slovenian_weather_integration
- Release notes: https://github.com/andrejs2/slovenian_weather_integration/releases/tag/v2.0.0-beta.1
- Prijava napak: https://github.com/andrejs2/slovenian_weather_integration/issues

Znane omejitve (beta)

- Plazovni bilteni so sezonski — izven sezone senzor prikaže "Ni podatkov"
- AT-02 (Koroška) ima nemška imena območij (EAWS nima SI prevoda)
- URL avdio napovedi je statičen — vedno kaže na zadnji posnetek

---
Gre za beta verzijo — prosim, testirajte in sporočite morebitne težave na
https://github.com/andrejs2/slovenian_weather_integration/issues. Vsak odziv pomaga, da bo stabilna v2.0.0 čim boljša. Hvala!

Če vam je integracija uporabna: ☕ https://buymeacoffee.com/andrejs2 | https://github.com/sponsors/andrejs2