DIY pametna hiša software in hardware

gr69

Guru
15. dec 2009
12.194
3.206
113
še v SLO - ampak komaj
Preden “začneš” poglej razliko med ZHA in Mosquito / MQTT / zigbee2mqtt in se odloči preko čega boš upravljal Zigbee omrežje.
Predlagam da štartaš s zigbee2mqtt in se izogneš ZHA, razen če imaš res kakšno redko specifiko, ki na zigbee2mqtt ne bi delala.
Jaz, ker pač lahko :rolleyes:, poganjam oba - dva Zigbee koordinatorja, kar tudi ni ravno optimalno.
Vsekakor se izogibaj “hibridov” - matter in Zigbee na istem - dela samo v teoriji.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

gr69

Guru
15. dec 2009
12.194
3.206
113
še v SLO - ampak komaj
“Ne še” ozr. Zigbee is not dead.

Matter “drag” in nimaš še vseh senzorjev (in ostalega) na razpolago.
Čeprav Matter, ni zagotovila, da bodo vse entitete, ki so v “owner” appu (eg. Ikea Dirigera) tudi v HA.

Realni HA setup (no - vsaj jaz bi tako):
Zigbee koordinator - za zigbee2mqtt
Bluetooth koordinator
ESPhome in BT proxyji
Matter koordinator za bodoče zadeve
LinknLink IR + 433mhz oddajnik (predvsem za slednje in seveda če imaš kaj “starega”, ki laufa na kake 433 mhz daljince)

Saj ravno to je lepota HA - več standardov in ena pamet - in širiš / dodajaš po potrebi ozr. takrat ko dokupiš kaki senzor in v aktulenem setupu ne deluje - je bistveno ceneje dokupiti koordinator namesto da AE krš za 5,- EUR zavržeš. :rolleyes:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
“Ne še” ozr. Zigbee is not dead.

Matter “drag” in nimaš še vseh senzorjev (in ostalega) na razpolago.
Čeprav Matter, ni zagotovila, da bodo vse entitete, ki so v “owner” appu (eg. Ikea Dirigera) tudi v HA.

Realni HA setup (no - vsaj jaz bi tako):
Zigbee koordinator - za zigbee2mqtt
Bluetooth koordinator
ESPhome in BT proxyji
Matter koordinator za bodoče zadeve
LinknLink IR + 433mhz oddajnik (predvsem za slednje in seveda če imaš kaj “starega”, ki laufa na kake 433 mhz daljince)

Saj ravno to je lepota HA - več standardov in ena pamet - in širiš / dodajaš po potrebi ozr. takrat ko dokupiš kaki senzor in v aktulenem setupu ne deluje - je bistveno ceneje dokupiti koordinator namesto da AE krš za 5,- EUR zavržeš. :rolleyes:
Malo mešaš Matter in Thread. Zigbee je ekvivalent Threadu in ne Matterju.

Matter je višji protokol in zraven Threada podpira tudi klasičen wi-fi in ethernet (kabel), kar je še dodatna prednost celotnega stacka.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.231
338
83
Kaksne majo realne prednosti ti protokoli proti good ol' WiFiju, razn smetenja 2.4Ghz?

Ker če maš sam nekaj naprav za nek basic domač setup, zakaj bi se sploh ubadal z zigbee/matter itd?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.394
4.834
113
Načeloma nižja poraba energije, vsaj napram 2.4G wifijem. Tako da kar je brezžičnih senzorjev imajo ti protokoli prednost, je pa tudi res da taki senzorji delujejo v načinu sleep mode kjer se zbujajo recimo 1x na uro ali na trigger event in je radijski del minimalni del porabe energije, tako da neke gromozanske razlike med zigbeee ali pa wifi niti ni.

Pa za "povprečne" uporabnike ki bi wifi naprave povezoval v domače omrežje je iz varnostnega vidika boljše če se uporabi ločen protokol ker nočeš imet doma v omrežju "kitajskih vohunov".

• Všeč mi je
Reactions: LjuboB

hermann

Guru
19. mar 2014
10.086
7.104
113
Zigbee se tako in tako hitro "stepe" z 2.4ghz wifijem in potegne takratko. Z ostalimi protokoli se mi pa ne da več ubadat. Nemara so kakšni protokoli na drugih frekvencah, ki nimajo težav.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.231
338
83
No, sam recimo pri men doma k mam wifi temparaturne senzorje, bp zdrzijo 3-4 mesce na 2x750mAh (pa še NiMH kar ni optimalno zarad napetosti). Semplam 1xh in to na custom firmwareu, k tudi ni najbolj optimaln okol porabe energije.

Razni senzorji k 99.99% časa spijo (recimo indikacija odprtosti itd) zdrzijo bp eno leto.

Verjetno iz ease of use je lazje namenski protokol.. Ampak po drugi strani je pa WiFi zadeva univerzalna in deluje povsod (pa nerabiš dodatne infrastrukture razn wifi točke).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
No, sam recimo pri men doma k mam wifi temparaturne senzorje, bp zdrzijo 3-4 mesce na 2x750mAh (pa še NiMH kar ni optimalno zarad napetosti). Semplam 1xh in to na custom firmwareu, k tudi ni najbolj optimaln okol porabe energije.

Razni senzorji k 99.99% časa spijo (recimo indikacija odprtosti itd) zdrzijo bp eno leto.

Verjetno iz ease of use je lazje namenski protokol.. Ampak po drugi strani je pa WiFi zadeva univerzalna in deluje povsod (pa nerabiš dodatne infrastrukture razn wifi točke).
Zdaj pa za primerjavo Xiaomi senzor temperature, ki deluje na 1x CR2032 in baterija zdrži 1,5 let, broadcasta pa temperaturo preko BLE po 2-3x na minuto.

Tako da ja... je _ogromna_ razlika v porabi med WIFI in ostalimi "namenskimi" low-power protokoli.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.394
4.834
113
Ena od bistvenih razlik je tudi da so zigbee ali pa thread senzorji sami po sebi mesh, torej se lahko povezejo med sabo in se tako poveča teoretični doseg. Velja pa to za naprave ki so stalno online, torej ti baterijski t/rh senzorji ki večino časa "spijo" tu nimajo posebne funkcije oz. prednosti.

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in philips

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.231
338
83
Zdaj pa za primerjavo Xiaomi senzor temperature, ki deluje na 1x CR2032 in baterija zdrži 1,5 let, broadcasta pa temperaturo preko BLE po 2-3x na minuto.

Tako da ja... je _ogromna_ razlika v porabi med WIFI in ostalimi "namenskimi" low-power protokoli.
No, to je res precejšna razlika. Ne pa tudi res, da če je baterija pravilno dimenzionirana (recimo kakšna 18650) tudi wifi nebi bil problem. Ali mi zdrzi senzor 1 leto na 18650 ali CR2032 je v resnic vseeno. Oz. je former še bolje, ker lahko filaš.

Vsaka ma svoj dobr usecase.

Marxon

Majstr
24. feb 2009
889
496
63
WIFI Shelly temperaturni senzor, ta z ekranom ima notri 4 AA batreije in jih porabi v cca 1 letu, tako da poraba proti BT / ostalimi protokoli je kar velika. S tem da se zbuja 1x na uro, torej update interval ni ravno najboljši, povezavo zgublja dost na izi - s tem da je v istem prostoru kot dostopna točka, ipd.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.401
5.917
113
Poraba (na nivoju Bluetooth) + mesh + kot že omenjeni večja varnost (kar bi sicer moral itak reševati preko VLANov).
Če ne gre preko VLANov....v smislu če je router tak da nima opcije VLANa......je tud "guest network" ok....samo da daš kitajce na separate network....

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.153
495
83
Bolje kot nič ampak za večino teh naprav je pametno, da sploh nimajo dostopa do interneta, kar pa samo z guest networkom ne gre.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.384
4.896
113
Čisto resno vprašanje:
- kaj nuca kitajcu podatek o lokaciji nekega temperaturnega senzorja v slovenski vukojebini, ali pa pogled kamere prav tam?

Saj preko telefonov vse to dobijo na pladnju.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.401
5.917
113
Kako potem updejti? 1x letno daš na navaden wifi account da se popatcha?