DIY pametna hiša software in hardware

Mirko

Majstr
24. jul 2007
1.107
119
63
Daj mal več napiš.... ker hardwere in kako si ga implementiral

jaz redno pozabljam kante k cest vozit...
Ljubljana pobira kante na 3 tedne...
Ja, težava s pozabljanjem je bila tudi pri nas :)

Hardware:
ESP32-wroom modul, ki ima wi-fi ter bluetooth,

ESP32-WROOM-32S-38pinov.png

230V na 5v pretvornik, ker sem vse skupaj dal v dozo, kjer imam vtičnico:
hi-link.png

Bluetooth kitajski airtag, ki sem ga dal na vsako kanto.

ble key.png

Firmware za ESP32 je narejen v ESPHome. Priznam, da mi zadnje čase večino kode piše AI. Preveč je to postalo enostavno, da bi programiral "ročno" kot včasih. Če se povežem nanj mi kaže tako:
ble kante.jpg

Potem pa avtomatizacija v HA in še malo igračkanja s koledarjem, da pobira podatke kdaj je odvoz:
ha kante.jpg

Strošek vsega skupaj cca. 20-25€ pa en kup cajta. :cheer:

• Všeč mi je
Reactions: Robert in BLABLABLA

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
Tudi jaz sem prej tako imel, samo jaz sem ekstra šalabajzer in sem kljub temu včasih pozabil kanto peljat, pol pa spet čakat en mesec s polno kanto. Zdaj me večkrat spomni. Zato pa je pametna hiša, da misli namesto mene :cool:.
A maš kak link do tega airtaga... na aliju majo zalo čudne ocene eni airtagi
ESP32 mam
Ostalo bom pa experimentiral

bev

Majstr
25. apr 2017
536
365
63
Torej, ker tebe sploh ne zanima ostali ne smejo deliti svojih izkušenj in sistemov, ki jih uporabljajo?
Sploh ne. Komentiral sem komentarje na izjavo kameleona, da rabiš ful neke opreme in znanja, da instaliraš eno stikalo, senzor .... In nekateri ste mu pritrdili z opisi esp projektov, flashanjem ..... to pa mislim, da ni za začetnika.

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Meni ESP kodo piše GPT, ker je sam ne vem. Pa še to rabiva 10+ ponovitev, da dobim uporabno. Ne rabiš nič posebnega, lahko pa marsikaj priklopiš gor. Sam se sicer kar se zigbee tiče držim samo naprav, ki podpirajo ZHA, ker Z2MQTT je že nekaj več namestitve a podpira več noname kitajskih naprav (sem imel a zaenkrat odstranil in napravo namenil za Matter over Thread koordinator).

Tole pa je prikaz 20x4 zaslona na ESP32, povezanem na HA. Podatki se osvežujejo na približno 5 sekund. Zgoraj je energija preko števca in skupna poraba, ostalo je bolj ali manj samoumevno.

Priponke

• 20260110_222210.jpg
    20260110_222210.jpg
    116,7 KB · Ogledi: 33

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.227
338
83
Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev...
razlika 1°C je pri meni 740W... Podobno je pri Topotni črpalki 1°C 2400W

Tako, da je korak 0,1°C zelo zaželjen pri takih meritvah. Polek tega recimo kaki Sonoffi javljajo spremembo temperature in včasih po 1 uro ali več ni spremembe temperature.

Skratka vsakemu svoje...

Pa Dallas senzorji so povezani na ESP32, ta pa preko Wifija na Home asistant... Napajanje je pa preko USB-ja
Tko pavšalno tole tezko računaš, ker pretok gotovo ni skos konstanten. In da dobiš toplotno energijo, rabiš dT IN pretok.

Btw, pri DS18B20 senzorjih je treba bit mal pazljiv, ker je _zelo_ veliko fejkov. Posledično tudi meritve niso vedno konsistetne

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
Tko pavšalno tole tezko računaš, ker pretok gotovo ni skos konstanten. In da dobiš toplotno energijo, rabiš dT IN pretok.

Btw, pri DS18B20 senzorjih je treba bit mal pazljiv, ker je _zelo_ veliko fejkov. Posledično tudi meritve niso vedno konsistetne

Dallas senzorje (vse senzorje, kjer meriš kjer s parom meriš razliko temperatur)...
Daš v vodo pri različnih temperaturah vode in pogledaš če kažeta enako oz koliko je odstopanje, če je... Odstopanje je običajno pod 0,1.
S tem si izločil napako..

DS senzorje seveda lahko kalibriraš v večih točkah...

Pretok, pa kot pretok... Tudi če ga izmeriš z kakim ultrazvočnim senzorjem, to bolj kot ne ocena... Za glikol je pa še funkcija gostote medija in razmerja voda glikol. Vsi ostali merilniki samo ovirajo pretok...

• Všeč mi je
Reactions: hojnikb

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.227
338
83
Dallas senzorje (vse senzorje, kjer meriš kjer s parom meriš razliko temperatur)...
Daš v vodo pri različnih temperaturah vode in pogledaš če kažeta enako oz koliko je odstopanje, če je... Odstopanje je običajno pod 0,1.
S tem si izločil napako..

DS senzorje seveda lahko kalibriraš v večih točkah...

Pretok, pa kot pretok... Tudi če ga izmeriš z kakim ultrazvočnim senzorjem, to bolj kot ne ocena... Za glikol je pa še funkcija gostote medija in razmerja voda glikol. Vsi ostali merilniki samo ovirajo pretok...
kul.. najbrž se da takšna kalibracija tut izvest v esphome? Opažam pr mojih da je kakih par 0,1C razlik med posameznimi, sam se nikol nisn ubadal s kalibracijo. Pri peči taka razlika spet ni tako bistvena.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
kul.. najbrž se da takšna kalibracija tut izvest v esphome? Opažam pr mojih da je kakih par 0,1C razlik med posameznimi, sam se nikol nisn ubadal s kalibracijo. Pri peči taka razlika spet ni tako bistvena.
Pomembna je pri solarnih kolektorjih, in pri TČjkah... Tam so max delta T v rangu 3-5°C... Lahko pa tudi precej manj...
Pri meni pri kolektorjih: 1°C dT je cca 740W
Pri TČ. 1°C dT je cca 2400W

Običajni senzorji z rastrom 1°C so popolnoma neuporabni...

Kalibracija se da izvesti v ESPhome... Nisem je pa rabil delat...

• Všeč mi je
Reactions: hojnikb

gr69

Guru
15. dec 2009
12.076
3.105
113
še v SLO - ampak komaj
Bemu sunce ... kam to vodi ...

Špilam se in poskušam zaenkrat enostavno "trash can color msg and light" avtomatizacijo dvigniti na višji nivo - in mal chatGPT "sprašujem" - kratki izseki odgovorov:

"Got it — this is a classic Home Assistant calendar edge case, and you’re right to call out all-day events, multiple events, and back-to-back days. Let’s solve it cleanly"
-------------------------------------------
"Ohhh, this is a nice automation puzzle
You’re basically building a smart trash-forecast engine with calendar → semantic parsing → time-based actions → light color logic, including aggregation. Totally doable in HA, but it needs the right structure.
I’ll break this into concept + concrete YAML patterns, so you can adapt without it becoming spaghetti."
-------------------------------------------
"Heck yes — blueprint is the right call here
Below is a single, reusable Home Assistant Blueprint that covers:"
-----------------------------------------
Just tell me how nerdy you want to go

Se moram, ko bom fertik, zmenit kam greva na pir .... :rolleyes:

gr69

Guru
15. dec 2009
12.076
3.105
113
še v SLO - ampak komaj
Ma ja - mal me “iztiril” domači ton. Saj pravim - ko bova fertik, greva na pir, pa še kako o življenju nasploh rečeva. Kdo še rabi ljudi, al pa alter.

sass

Guru
1. sep 2007
5.325
974
113
v nastavitvah chatgpt mu lahko nastaviš ton in obseg odgovorov. od začetka mi je bilo všeč, da mi je odgovarjal bolj na široko in v osebnem tonu, no zdaj sem mu nastavil bolj suhoparne in jedrnate odgovore, ker je postal res preveč domač z vmesnim komentiranjem in lepljenjem emojiev
1769254639107.png

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.360
875
113
MI lahko kdo priporoca kaksen kontroler za luci. Trenutno imam kontroler PoRelay8 z ESP elektrniko PoKeys57U, sej dela sicer preko modbus protokola na HAju. Rad bi imel kontroler za nadzor luci in nocem imet shellyje po dozah, tp dam tam kjer pozabim kabel napeljat. Ko troler bi rabil za luci in rolete gor/dol.
Kaj uporabljate drugi? Sedaj uporabljam stikala na preklop in bi mogoce sel na softtouch oz touch stikala. Kaksne izkusnje?