DIY pametna hiša software in hardware

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Ni taka znanstvena fantastika. Tudi meni ni bilo niti približno jasno kako se kaj nastavi, pa sedaj poganjam en kup avtomatizacij. Še zmeraj sicer počasi izboljšujem stvari in v yaml kodo se še nisem spustil, vse delam v vmesniku.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
44.828
5.630
113
No sej to....dokler te zadeve ne bodo standardizirane v smislu da bo mela bajta nek centralni server (PC kišta ki lavfa gor nek Linux).....kamor bodo senzorji prek wifija komunicirali lokalno na nek HA v dockerju ali pa če bo HA baremetal gor lavfal....idk....

Da moraš pa za 5senzorjev v bajti še dodatno kupit 3 RPi plate....pa 2 32esp modula pa 7 vtikačev v bajti zasest zato da mogoče 3/4 zadev dela.....

Raj dam to temo za 5let na mute pa počakam da se inžinirji zmenjo med sabo da bo to uporabno...

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Saj imaš HA green z njihovim ZB connect, ki je dober za skoraj vse, razen za glasovne ukaze. Ga že lep čas uporabljam. Gor so pa preko integracij priklopljene Wifi in Zigbee Tuya, Sonoff, Shelly, Reolink, Solaredge itd. Dela BP.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
No sej to....dokler te zadeve ne bodo standardizirane v smislu da bo mela bajta nek centralni server (PC kišta ki lavfa gor nek Linux).....kamor bodo senzorji prek wifija komunicirali lokalno na nek HA v dockerju ali pa če bo HA baremetal gor lavfal....idk....

Da moraš pa za 5senzorjev v bajti še dodatno kupit 3 RPi plate....pa 2 32esp modula pa 7 vtikačev v bajti zasest zato da mogoče 3/4 zadev dela.....

Raj dam to temo za 5let na mute pa počakam da se inžinirji zmenjo med sabo da bo to uporabno...
1768030288558.png

Takole pri meni izgledata 2 Dallas temperaturna senzorja na ESP32... Delta T je razlika temperatur med obema senzorjema.. 12 bitno odčitavanje temperatur..
Ne moreš kupit takega KITa v štacuni...

1768030496722.png

bev

Majstr
25. apr 2017
536
365
63
Ampak da moraš pa za integracijo par stikal in senzorjev uporabit vse trike senior IT mojstra z xyz leti izkušenj v branži je pa totalen turnoff....
Tak občutek dobiš, ker je veliko HA uporabnikov, ki naredijo prvo avtomatizacijo in potem razlagajo kot da gre za raketno znanost. Precej je tudi folka, ki itak vsako stvar v lajfu zakomplicirajo čeprav obstaja enostavna rešitev. Problem je tudi, da folk kupuje najcenejše no name naprave. Neko stikalo aqare recimo namestiš v dveh klikih. Zadevo lahko obvladuje osnovnošolec.

bev

Majstr
25. apr 2017
536
365
63
Že mogoče, da je znan. Med profiči. Za nas, ki merimo le temperaturo v nekem prostoru je pa ta senzor kompliciranje. Seveda je vsaka žična naprava zaneslivejša od brezžične ampak da bi izmeril temperaturo v skretu ne bi rad štemal.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
Že mogoče, da je znan. Med profiči. Za nas, ki merimo le temperaturo v nekem prostoru je pa ta senzor kompliciranje. Seveda je vsaka žična naprava zaneslivejša od brezžične ampak da bi izmeril temperaturo v skretu ne bi rad štemal.
Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev...
razlika 1°C je pri meni 740W... Podobno je pri Topotni črpalki 1°C 2400W

Tako, da je korak 0,1°C zelo zaželjen pri takih meritvah. Polek tega recimo kaki Sonoffi javljajo spremembo temperature in včasih po 1 uro ali več ni spremembe temperature.

Skratka vsakemu svoje...

Pa Dallas senzorji so povezani na ESP32, ta pa preko Wifija na Home asistant... Napajanje je pa preko USB-ja

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Ne, dejansko gre za najbolj uporabljan senzor nasploh, ne samo med profiči. Jih imam en kup priklopljenih direkt na shellye, ti pa so povezani v HA.

Za hišno uporabo pa je najpreprostejši DHT22, ki ga tudi lahko priklopiš na Shelly in bereš v HA.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

gr69

Guru
15. dec 2009
12.076
3.105
113
še v SLO - ampak komaj

O čem ti to???

Kake RPi plate???

Kupiš Greena - maš gor vse outofthebox - 90% stvari delaš v UI vmesniku.
Štartaš z z2m - in se fokusiraš na zigbee eventl. zdaj še na Matter. Ko nabavljaš sensorje, stikala itd. pač pred nakupom preveriš ali so native podprte v z2m (tist, ki uspe na alter, bo tudi to spravil vkup).
YAML in ostala “komplikaža”, ko ozr. če bo želja. Dandanes s ChatGPTjem celo izdelava samostojnih ESP senzorjev ni več tak bavbav - ampak kot rečeno - to je šele naslednji korak.

Imaš na začetku več kot dovolj dela z avtomatizacijami - ker Smart home ni da lahko stikalo vklopiš preko telefona, ampak da se stvari same dogajajo takrat ko se morajo.

Jaz že 3 leta ne pišem več potnih nalogov in dnevnika vožnje - vse to naredi HA s Škodilakom zame. Žena in jaz ne nosiva več ključev - se zaklepa/odklepa samo, določene luči se vklapljajo / izklapljajo. Kurcana sva, če kanto za smeti ne nastaviva (no - na tem še delam, ker ek kjer kante stojijo ni ravno dobro pokrit in ne senzor hebe) - ampak luč že barvno “opozarja” katero kanto treba nastaviti.
Kamere gredo not …

To rečeno - ne bodi kot darjan v kosilnicah in ne razpravlja o nečem kar niti poskusil nisi.
Mimgrede - HA poskrbi, da se napajanje Lube in RTK izklopi, ko ni potrebe da laufa …

Aja - ker si Linux maček - če se ti potika kaki “server” - HA OS brez problema laufa v VM.
Sam sem ruknil na Proxmox (je Pi4 že začel švicati, pa tudi SD kot osnovna je (navkljub backupom) rizična).
Še en “aja” - centralno ogrevanje - peč na olje in peletni (hidro) kamin (osnvno ogrevanje), ki ogreva dve ločeni hiši sta preko HA povezana v eno “enoto” …

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Mirko

Majstr
24. jul 2007
1.107
119
63
Kante sem jaz rešil tako, da sem na vsako kanto prilepil kitajski bluetooth "airtag". V bližino kant v el.dozo sem dal en esp32 modul z esphome, ki stalno čekira bluetooth dosegljivost iz kant. Če kanta ni več v BT dosegu na večer pred odvozom (vpisano v koledar za 1 leto vnaprej) pomeni, da je kanta odpeljana k cesti. Če je še vedno dosegljiva mi teži na telefonu (msg na Telegram) dokler jo ne odpeljem.

Mirko

Majstr
24. jul 2007
1.107
119
63
Saj ravno to dela Home Assistant, vse standarde združi v en vmesnik.

Haha, good luck!
standards.png

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Kante sem jaz rešil tako, da sem na vsako kanto prilepil kitajski bluetooth "airtag". V bližino kant v el.dozo sem dal en esp32 modul z esphome, ki stalno čekira bluetooth dosegljivost iz kant. Če kanta ni več v BT dosegu na večer pred odvozom (vpisano v koledar za 1 leto vnaprej) pomeni, da je kanta odpeljana k cesti. Če je še vedno dosegljiva mi teži na telefonu (msg na Telegram) dokler jo ne odpeljem.
Odlična ideja.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
Daj mal več napiš.... ker hardwere in kako si ga implementiral

jaz redno pozabljam kante k cest vozit...
Ljubljana pobira kante na 3 tedne...

bev

Majstr
25. apr 2017
536
365
63
Na BT se jest nikoli ne zanašam. Za kante mi je itak neuporabno, ker jih nimam v dosegu BT. Sicer bi lahko postavil en drog in gor obesil kakšen BT proxy ..... ampak mam ženo brez BT in zadeva špila v nulo :)
In imaš en kup unih znanih senzorjev ...... kaj hudiča meriš s celim kupom? Ker tole "Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev..." mene sploh ne zanima in nimam pojma kaj naj bi s tem podatkom počel.
Kot sem že napisal, folk nima pojma o HA, vi pa začnete z raketno znanostjo, ker mislite, da ste videti frajerji. Za nekoga, ki začenja in je mnenja, da bo to uporabljal čez 5 let ko se bodo neki inženirji neki zmenili je čez glavo dovolj če se jim luči prižigajo in ugašajo avtomatično, če imajo avtomatizirano ogrevanje, lahko na daljavo odklepajo zaklepajo vrata, se jim ko gredo od doma drsna al dvižna vrata zaprejo, da ko pralni ali sušilni stroj končata da žensko po zvočniku poziva naj gre po perilo ......

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.177
1.333
113
Na BT se jest nikoli ne zanašam. Za kante mi je itak neuporabno, ker jih nimam v dosegu BT. Sicer bi lahko postavil en drog in gor obesil kakšen BT proxy ..... ampak mam ženo brez BT in zadeva špila v nulo :)
In imaš en kup unih znanih senzorjev ...... kaj hudiča meriš s celim kupom? Ker tole "Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev..." mene sploh ne zanima in nimam pojma kaj naj bi s tem podatkom počel.
Kot sem že napisal, folk nima pojma o HA, vi pa začnete z raketno znanostjo, ker mislite, da ste videti frajerji. Za nekoga, ki začenja in je mnenja, da bo to uporabljal čez 5 let ko se bodo neki inženirji neki zmenili je čez glavo dovolj če se jim luči prižigajo in ugašajo avtomatično, če imajo avtomatizirano ogrevanje, lahko na daljavo odklepajo zaklepajo vrata, se jim ko gredo od doma drsna al dvižna vrata zaprejo, da ko pralni ali sušilni stroj končata da žensko po zvočniku poziva naj gre po perilo ......
????

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.280
5.392
113
Torej, ker tebe sploh ne zanima ostali ne smejo deliti svojih izkušenj in sistemov, ki jih uporabljajo?

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in BLABLABLA