No sej to....dokler te zadeve ne bodo standardizirane v smislu da bo mela bajta nek centralni server (PC kišta ki lavfa gor nek Linux).....kamor bodo senzorji prek wifija komunicirali lokalno na nek HA v dockerju ali pa če bo HA baremetal gor lavfal....idk....
Da moraš pa za 5senzorjev v bajti še dodatno kupit 3 RPi plate....pa 2 32esp modula pa 7 vtikačev v bajti zasest zato da mogoče 3/4 zadev dela.....
Raj dam to temo za 5let na mute pa počakam da se inžinirji zmenjo med sabo da bo to uporabno...
Tak občutek dobiš, ker je veliko HA uporabnikov, ki naredijo prvo avtomatizacijo in potem razlagajo kot da gre za raketno znanost. Precej je tudi folka, ki itak vsako stvar v lajfu zakomplicirajo čeprav obstaja enostavna rešitev. Problem je tudi, da folk kupuje najcenejše no name naprave. Neko stikalo aqare recimo namestiš v dveh klikih. Zadevo lahko obvladuje osnovnošolec.Ampak da moraš pa za integracijo par stikal in senzorjev uporabit vse trike senior IT mojstra z xyz leti izkušenj v branži je pa totalen turnoff....
Evo primer kompliciranja. Zakaj nek esp senzor za katerega normalen človek še slišu ni?Takole pri meni izgledata 2 Dallas temperaturna senzorja na ESP32... Delta T je razlika temperatur med obema senzorjema.. 12 bitno odčitavanje temperatur..
Ne moreš kupit takega KITa v štacuni...
Dallas sensor ds18b20 je Najbolj poznan digitalni temperaturni senzor Ever...Evo primer kompliciranja. Zakaj nek esp senzor za katerega normalen človek še slišu ni?
Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev...Že mogoče, da je znan. Med profiči. Za nas, ki merimo le temperaturo v nekem prostoru je pa ta senzor kompliciranje. Seveda je vsaka žična naprava zaneslivejša od brezžične ampak da bi izmeril temperaturo v skretu ne bi rad štemal.
O čem ti to???No sej to....dokler te zadeve ne bodo standardizirane v smislu da bo mela bajta nek centralni server (PC kišta ki lavfa gor nek Linux).....kamor bodo senzorji prek wifija komunicirali lokalno na nek HA v dockerju ali pa če bo HA baremetal gor lavfal....idk....
Da moraš pa za 5senzorjev v bajti še dodatno kupit 3 RPi plate....pa 2 32esp modula pa 7 vtikačev v bajti zasest zato da mogoče 3/4 zadev dela.....
Raj dam to temo za 5let na mute pa počakam da se inžinirji zmenjo med sabo da bo to uporabno...
Saj ravno to dela Home Assistant, vse standarde združi v en vmesnik.No sej to....dokler te zadeve ne bodo standardizirane v smislu da bo mela bajta nek centralni server (PC kišta ki lavfa gor nek Linux).....kamor bodo senzorji prek wifija komunicirali lokalno na nek HA v dockerju ali pa če bo HA baremetal gor lavfal....idk....
Haha, good luck!Raj dam to temo za 5let na mute pa počakam da se inžinirji zmenjo med sabo da bo to uporabno...
Odlična ideja.Kante sem jaz rešil tako, da sem na vsako kanto prilepil kitajski bluetooth "airtag". V bližino kant v el.dozo sem dal en esp32 modul z esphome, ki stalno čekira bluetooth dosegljivost iz kant. Če kanta ni več v BT dosegu na večer pred odvozom (vpisano v koledar za 1 leto vnaprej) pomeni, da je kanta odpeljana k cesti. Če je še vedno dosegljiva mi teži na telefonu (msg na Telegram) dokler jo ne odpeljem.
Daj mal več napiš.... ker hardwere in kako si ga implementiralKante sem jaz rešil tako, da sem na vsako kanto prilepil kitajski bluetooth "airtag". V bližino kant v el.dozo sem dal en esp32 modul z esphome, ki stalno čekira bluetooth dosegljivost iz kant. Če kanta ni več v BT dosegu na večer pred odvozom (vpisano v koledar za 1 leto vnaprej) pomeni, da je kanta odpeljana k cesti. Če je še vedno dosegljiva mi teži na telefonu (msg na Telegram) dokler jo ne odpeljem.
????Na BT se jest nikoli ne zanašam. Za kante mi je itak neuporabno, ker jih nimam v dosegu BT. Sicer bi lahko postavil en drog in gor obesil kakšen BT proxy ..... ampak mam ženo brez BT in zadeva špila v nulo
In imaš en kup unih znanih senzorjev ...... kaj hudiča meriš s celim kupom? Ker tole "Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev..." mene sploh ne zanima in nimam pojma kaj naj bi s tem podatkom počel.
Kot sem že napisal, folk nima pojma o HA, vi pa začnete z raketno znanostjo, ker mislite, da ste videti frajerji. Za nekoga, ki začenja in je mnenja, da bo to uporabljal čez 5 let ko se bodo neki inženirji neki zmenili je čez glavo dovolj če se jim luči prižigajo in ugašajo avtomatično, če imajo avtomatizirano ogrevanje, lahko na daljavo odklepajo zaklepajo vrata, se jim ko gredo od doma drsna al dvižna vrata zaprejo, da ko pralni ali sušilni stroj končata da žensko po zvočniku poziva naj gre po perilo ......
Maš 2 varianti. Ali si zrihtaš par esp... za vsako kanto ali pa si naročiš, da ti pošljejo en dan prej sms.Daj mal več napiš.... ker hardwere in kako si ga implementiral
jaz redno pozabljam kante k cest vozit...
Ljubljana pobira kante na 3 tedne...
Torej, ker tebe sploh ne zanima ostali ne smejo deliti svojih izkušenj in sistemov, ki jih uporabljajo?Na BT se jest nikoli ne zanašam. Za kante mi je itak neuporabno, ker jih nimam v dosegu BT. Sicer bi lahko postavil en drog in gor obesil kakšen BT proxy ..... ampak mam ženo brez BT in zadeva špila v nulo
In imaš en kup unih znanih senzorjev ...... kaj hudiča meriš s celim kupom? Ker tole "Merim temperaturno razliko med dovodom in povratkom s sončnih kolektorjev..." mene sploh ne zanima in nimam pojma kaj naj bi s tem podatkom počel.
Kot sem že napisal, folk nima pojma o HA, vi pa začnete z raketno znanostjo, ker mislite, da ste videti frajerji. Za nekoga, ki začenja in je mnenja, da bo to uporabljal čez 5 let ko se bodo neki inženirji neki zmenili je čez glavo dovolj če se jim luči prižigajo in ugašajo avtomatično, če imajo avtomatizirano ogrevanje, lahko na daljavo odklepajo zaklepajo vrata, se jim ko gredo od doma drsna al dvižna vrata zaprejo, da ko pralni ali sušilni stroj končata da žensko po zvočniku poziva naj gre po perilo ......