Ker si napisal, da v HA lahko povežeš vse Wifi Naprave...Kaj ima to veze z mojim postom?
Ni vidiš... Če še nisi slišal, še ne pomeni, da ne obstaja, in da ni uporabno....Za to tvojo eksotiko Sinilink še slišal nisem. Da lahko povežeš vse naprave sem mislil na vse vrste naprav. Senzorje (gibanje, vrata in okna, izliv vode, temperatura, vlaga, svetloba .....), stikala, luči, ključavnice, termostate in radiatorske ventile ......... Vse vrste naprav in tudi vse vrste protokolov od wifi, zigbee, zwave, thread ....... in na vrhu matter.
Ni vidiš... Če še nisi slišal, še ne pomeni, da ne obstaja, in da ni uporabno....
No mene pa zanima ravno to... Pa ne zaradi vlade...Niti nisem reku, da ne obstaja, niti da ni uporabno ampak da še nisem slišal. Takoj ko pa slišim, da se ne da integrirati v HA je pa zame neuporabno. Tud bojlerji me ne zanimajo pa ne zarad vlade ampak ker nimam nobenega
Vem... samo (še) ne znam....večino kitajskih wifi zadev se da prefleširat na custom firmware, ker je velika večina wifi čipov al ESP al pa Beken. In potem je samo stvar konfiguracije pinov in driverjov, da to dela z HA.
nič kaj težkega... Še najhujša stvar pri teh zadevah je velikokrat razdret napravo, da lahko fleširaš preko UART.Vem... samo (še) ne znam....
Wife approval je najbolj pomembenJaz bi vseeno predlagal yellow. Ja, je dražji, ampak se da vsaj kaj razširiti.
Ali pa Green v kombinaciji z NASom in tja bazo in backupe.
Pa takoj od začetka štartati s mariaDb namesto standardnega SQLite.
Mene vsaka dva meseca prime, da bi migriral, pa se potem vsedem in počakam, da me napad mine.
Se pa spravljam vse skupaj iz PI prestaviti na Proxmox - upam, da bo pozimi kaj časa.
Pa še en nasvet (no - ne nujno nasvet, bolj moje mnenje in pristop) - uporabljati taka stikala, da bodo navadna še vedno delala tudi ko HA (ali del njega) trenutno ne dela.
Ravnotako ob “opametovanju” starih tumastih naprav imeti “backup” varianto, da se lahko vrneš na ročno krmiljenje.
Jaz sem recimo tumasto peč na olje, peletni kamin in centralno/električni bojler tako “opametoval”, da delujejo usklajeno - a v primeru, da pride do težav lahko samo bojler direktno vklopim v vtičnico, obrnem ročno dva ventila in preskočim vso krmilno logiko. Tako imajo vsaj toplo vodo, ko gre kaj narobe in mene ni doma ozr. nimam dostopa. Ker vtikač pretakniti in ventile obrniti zna vsak.
Smiselno enako za peč na olje - ko ni pameti, dela vse kot prej - jo je treba pač na roke vklopiti.
Se pa moram spraviti in v “in case of death” dokumentacijo dodati tudi “vse” okoli HA - gesla, osnovno logiko in opis najnujnejših avtomatizacij.
Pa ko se spravljate avtomatizirati zadeve - ne pozabite na wife approval factor - še tako dobro zamišljena zadeva ne velja nič, če pade tam skozi.
Sam bi težko opisal bolje (parafraziram Josefa Rutarja)...Jaz bi vseeno predlagal yellow. Ja, je dražji, ampak se da vsaj kaj razširiti.
Ali pa Green v kombinaciji z NASom in tja bazo in backupe.
Pa takoj od začetka štartati s mariaDb namesto standardnega SQLite.
Mene vsaka dva meseca prime, da bi migriral, pa se potem vsedem in počakam, da me napad mine.
Se pa spravljam vse skupaj iz PI prestaviti na Proxmox - upam, da bo pozimi kaj časa.
Pa še en nasvet (no - ne nujno nasvet, bolj moje mnenje in pristop) - uporabljati taka stikala, da bodo navadna še vedno delala tudi ko HA (ali del njega) trenutno ne dela.
Ravnotako ob “opametovanju” starih tumastih naprav imeti “backup” varianto, da se lahko vrneš na ročno krmiljenje.
Jaz sem recimo tumasto peč na olje, peletni kamin in centralno/električni bojler tako “opametoval”, da delujejo usklajeno - a v primeru, da pride do težav lahko samo bojler direktno vklopim v vtičnico, obrnem ročno dva ventila in preskočim vso krmilno logiko. Tako imajo vsaj toplo vodo, ko gre kaj narobe in mene ni doma ozr. nimam dostopa. Ker vtikač pretakniti in ventile obrniti zna vsak.
Smiselno enako za peč na olje - ko ni pameti, dela vse kot prej - jo je treba pač na roke vklopiti.
Se pa moram spraviti in v “in case of death” dokumentacijo dodati tudi “vse” okoli HA - gesla, osnovno logiko in opis najnujnejših avtomatizacij.
Pa ko se spravljate avtomatizirati zadeve - ne pozabite na wife approval factor - še tako dobro zamišljena zadeva ne velja nič, če pade tam skozi.
Te bom pocukal za rokav, ko bom kaj rabil...nič kaj težkega... Še najhujša stvar pri teh zadevah je velikokrat razdret napravo, da lahko fleširaš preko UART.
Ampak tudi kakšne takšne stvari se da fleširat, če se mal potrudiš (tle konkretno gre za pametno vtičnco za 5€)
Ne rabiš. dokler ne gre kaj narobe... Pol ti lahko pa samo sam Bog pomaga...Wife approval je najbolj pomemben