DIY pametna hiša software in hardware

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
36
26
18
HA je odličen, če želiš zadeve razvijat in dograjevat naprej in te hkrati skrbi zasebnost. Če pa ti je vseeno, ali gredo tvoji podatki Kitajcem in je strežnik na Kitajskem, in imaš zadevo samo za vrata in žaluzije, pa je HA overkill. Potem svetujem raje Shelly (je vsaj evropski).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.552
113
Kot rečeno... Gre za prakticni enostaven (upam) projektic za zacetnika. Da malo potipam, se naucim. Kamorkoli pogledam, se danes vse okoli tega vrti... Ena skatlica pa osnovno znanje in razumevanje zadeve pa malo na netu javno dostopnih stvari, pa si naredis. Kar je bil za mojga fotra pa mati racunalnik, je zdaj tole. Nasi otroci bodo najbrž razturali, jaz ce nam pazila bom pa racunalniski analfabet postala. Kak cem sploh cez dan normalno priti, ce se bo na novo tempo prilagajal temu, da moras znati sam tudi kaj naresti, ne samo uporabljati...

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.017
263
83
Za žaluzije imam jaz tole:

Plus je, da ne rabiš dodatnega hub-a, ker se poveže na tvoj domači wifi in potem lahko upravljaš preko telefona ali pcja od kjerkoli...
Minus je da vsak modul stane cca 60€... Module lahko povežeš tudi s HomeAssistantom ker obstaja uradna integracija za HA.

Za garažna vrata je še lažje. Rabiš samo eno Sonoff stikalo za v dozo, da ga zvežeš vzporedno s stenskim stikalom in potem ga uprabljaš preko telefona.

Tudi te module se da povezati na HA. Raje kot Raspberry pi za HA priporočam en star pc, ki ga rukneš v en kot, bo zadeva letela...
Za HA oz. nasploh kaksne headless potrebe se splača vzet kaksn mini PC z N100 procesorejm. Gole mas za malo čez 100€ (če ti lezi kaj doma), z 8gb rama in 256g diska pa ca 130€

Če vkalkuliras, da najcenejsi rpi5 stane malo manj kot 60€ (pa ma samo 2gb rama) pa rabi se vedno sd kartico, ohisje in napajalnik, tale n100 dejansko ni nič drazja.

• Všeč mi je
Reactions: Daniel

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.921
6.552
113
Tole sem kupila za TeslaMate:

TeslaMate:

Najbrz HA ne bo slo na istega, ker kot gledam navodila moram v startu naložiti drug OS:

Kaj je prednost tega PCja. Zmogljivost? Teh 10€ gor dol me ne moti, sam da ce se enkrat uspem prebiti cez vse skupaj, da ne ugotovim, da moram se enkrat nekje drugje...

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.017
263
83
Tole sem kupila za TeslaMate:

TeslaMate:

Najbrz HA ne bo slo na istega, ker kot gledam navodila moram v startu naložiti drug OS:

Kaj je prednost tega PCja. Zmogljivost? Teh 10€ gor dol me ne moti, sam da ce se enkrat uspem prebiti cez vse skupaj, da ne ugotovim, da moram se enkrat nekje drugje...

zmogljivost, x86 arhitektura, vse je v lični skatli pa nadgradljivost. Če hostas doma server pri teh cenah rpi nima nobenga smisla. Pa seveda; by design laufas OS iz SSDja, ne neke kurčeve SD kartice. Tovarisi sigurno pomnejo kako hudo zanesljivo je blo to početje v preteklosti.

Btw, tale mala igrača ma tudi 2.5G mrezo. Nekaj kar rpi verjetno nebo dobil v tem desetletju.