DIY pametna hiša software in hardware

bev

Majstr
25. apr 2017
382
261
63
Za to tvojo eksotiko Sinilink še slišal nisem. Da lahko povežeš vse naprave sem mislil na vse vrste naprav. Senzorje (gibanje, vrata in okna, izliv vode, temperatura, vlaga, svetloba .....), stikala, luči, ključavnice, termostate in radiatorske ventile ......... Vse vrste naprav in tudi vse vrste protokolov od wifi, zigbee, zwave, thread ....... in na vrhu matter.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
963
113
Za to tvojo eksotiko Sinilink še slišal nisem. Da lahko povežeš vse naprave sem mislil na vse vrste naprav. Senzorje (gibanje, vrata in okna, izliv vode, temperatura, vlaga, svetloba .....), stikala, luči, ključavnice, termostate in radiatorske ventile ......... Vse vrste naprav in tudi vse vrste protokolov od wifi, zigbee, zwave, thread ....... in na vrhu matter.
Ni vidiš... Če še nisi slišal, še ne pomeni, da ne obstaja, in da ni uporabno....

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
963
113
Ni vidiš... Če še nisi slišal, še ne pomeni, da ne obstaja, in da ni uporabno....
1732222943692.png

bev

Majstr
25. apr 2017
382
261
63
Niti nisem reku, da ne obstaja, niti da ni uporabno ampak da še nisem slišal. Takoj ko pa slišim, da se ne da integrirati v HA je pa zame neuporabno. Tud bojlerji me ne zanimajo pa ne zarad vlade ampak ker nimam nobenega :)

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
963
113
Niti nisem reku, da ne obstaja, niti da ni uporabno ampak da še nisem slišal. Takoj ko pa slišim, da se ne da integrirati v HA je pa zame neuporabno. Tud bojlerji me ne zanimajo pa ne zarad vlade ampak ker nimam nobenega :)
No mene pa zanima ravno to... Pa ne zaradi vlade...
Pa še senzor na kablu ima....kar ni ravno pogosto pri Wifi...merilcih in/ali termostatih

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.562
10.777
113
HA je smisel avtomatizacije, da boš prek HA klikal pa nekaj prizigal in ugasal je neprakticno. pika.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.916
6.551
113
Ja, to je razlika... Tam je tudi lahko vse avtomatizirano, zato sem pa pozabila, da imam. Ampak v enij kitajskih oblakih z logiko, kot so si jo tam zamislili. Bom zelenega kupila in videla, ce bom tokrat pa uspela priti do tam, ko ne bo samo mucenje tole. Hocem se naucit tega, se mi zdi, da je tole ze nivo neke osnovne racunalniske pismenosti danes.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.015
262
83
večino kitajskih wifi zadev se da prefleširat na custom firmware, ker je velika večina wifi čipov al ESP al pa Beken. In potem je samo stvar konfiguracije pinov in driverjov, da to dela z HA.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

gr69

Guru
15. dec 2009
11.578
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Jaz bi vseeno predlagal yellow. Ja, je dražji, ampak se da vsaj kaj razširiti.

Ali pa Green v kombinaciji z NASom in tja bazo in backupe.

Pa takoj od začetka štartati s mariaDb namesto standardnega SQLite.

Mene vsaka dva meseca prime, da bi migriral, pa se potem vsedem in počakam, da me napad mine.
Se pa spravljam vse skupaj iz PI prestaviti na Proxmox - upam, da bo pozimi kaj časa.

Pa še en nasvet (no - ne nujno nasvet, bolj moje mnenje in pristop) - uporabljati taka stikala, da bodo navadna še vedno delala tudi ko HA (ali del njega) trenutno ne dela.
Ravnotako ob “opametovanju” starih tumastih naprav imeti “backup” varianto, da se lahko vrneš na ročno krmiljenje.
Jaz sem recimo tumasto peč na olje, peletni kamin in centralno/električni bojler tako “opametoval”, da delujejo usklajeno - a v primeru, da pride do težav lahko samo bojler direktno vklopim v vtičnico, obrnem ročno dva ventila in preskočim vso krmilno logiko. Tako imajo vsaj toplo vodo, ko gre kaj narobe in mene ni doma ozr. nimam dostopa. Ker vtikač pretakniti in ventile obrniti zna vsak.
Smiselno enako za peč na olje - ko ni pameti, dela vse kot prej - jo je treba pač na roke vklopiti.

Se pa moram spraviti in v “in case of death” dokumentacijo dodati tudi “vse” okoli HA - gesla, osnovno logiko in opis najnujnejših avtomatizacij.

Pa ko se spravljate avtomatizirati zadeve - ne pozabite na wife approval factor - še tako dobro zamišljena zadeva ne velja nič, če pade tam skozi.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.899
640
113
Za žaluzije imam jaz tole:

Plus je, da ne rabiš dodatnega hub-a, ker se poveže na tvoj domači wifi in potem lahko upravljaš preko telefona ali pcja od kjerkoli...
Minus je da vsak modul stane cca 60€... Module lahko povežeš tudi s HomeAssistantom ker obstaja uradna integracija za HA.

Za garažna vrata je še lažje. Rabiš samo eno Sonoff stikalo za v dozo, da ga zvežeš vzporedno s stenskim stikalom in potem ga uprabljaš preko telefona.

Tudi te module se da povezati na HA. Raje kot Raspberry pi za HA priporočam en star pc, ki ga rukneš v en kot, bo zadeva letela...

22. jul 2007
13.438
1.679
113
124

Mene vsaka dva meseca prime, da bi migriral, pa se potem vsedem in počakam, da me napad mine.
Se pa spravljam vse skupaj iz PI prestaviti na Proxmox - upam, da bo pozimi kaj časa.

Pa še en nasvet (no - ne nujno nasvet, bolj moje mnenje in pristop) - uporabljati taka stikala, da bodo navadna še vedno delala tudi ko HA (ali del njega) trenutno ne dela.
Ravnotako ob “opametovanju” starih tumastih naprav imeti “backup” varianto, da se lahko vrneš na ročno krmiljenje.
Jaz sem recimo tumasto peč na olje, peletni kamin in centralno/električni bojler tako “opametoval”, da delujejo usklajeno - a v primeru, da pride do težav lahko samo bojler direktno vklopim v vtičnico, obrnem ročno dva ventila in preskočim vso krmilno logiko. Tako imajo vsaj toplo vodo, ko gre kaj narobe in mene ni doma ozr. nimam dostopa. Ker vtikač pretakniti in ventile obrniti zna vsak.
Smiselno enako za peč na olje - ko ni pameti, dela vse kot prej - jo je treba pač na roke vklopiti.

Se pa moram spraviti in v “in case of death” dokumentacijo dodati tudi “vse” okoli HA - gesla, osnovno logiko in opis najnujnejših avtomatizacij.

Pa ko se spravljate avtomatizirati zadeve - ne pozabite na wife approval factor - še tako dobro zamišljena zadeva ne velja nič, če pade tam skozi.
Wife approval je najbolj pomemben:norec:

• Všeč mi je
Reactions: gr69 in BLABLABLA

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
963
113

Sam bi težko opisal bolje (parafraziram Josefa Rutarja)...

Pri meni je tudi tako (zaenkrat)... Če jaz mrknem, žena lahko kar bajto zažge...
Se pa trudim, da bom enkrat usposobit vsaj svojega sina, če že žene ne bom...

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou