Delnice Merkatorja

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Uporabnik nezanimiv pravi:
Pod predpostavko da bo Agrokor postal lastnik več kot 90% delnic, boš delnice lahko prodal kadarkoli. Obstaja celo precej velika verjetnost, da bo njihova vrednost višja, saj naj bi podjetje poslovalo z dobičkom.

So že napisali. Če je podjetje 90 % lastnik, mu je verjetno vseeno, če imaš ti 1 / 1000000 vrednosti podjetja v delnicah. S tem nimaš pravice odločanja. Razen seveda, tudi že omenjeno, če ti nimaš vseh preostalih (torej 10 %) delnic ...

Pravica, da se iztisneš je tvoja zakonska pravica in število delnic nima niti najmanjšega vpliva na to pravico. Celo bolj verjetno je, da ti bodo izplačali višji znesek, saj se ne bodo želeli ukvarjati s teboj, ker jim to prinese nepotrebne stroške.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Jas sem pisal o drugi pravici, ne o tem, kakšne pravice do prodaje imaš ...

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Jas sem pisal o drugi pravici, ne o tem, kakšne pravice do prodaje imaš ...

Glede na to, da si citiral mene, sem ti pač odgovoril v kontekstu mojega pisanja. Moj tekst se je navezoval na to, da delnice boš lahko prodal tudi kadarkoli po izteku ponudbe za prevzem, kot sem zraven povedal, da bo cena kasneje s precej veliko verjetnostjo višja.

Kar se odločanja tiče, pa 0,001% ali 10% ali 15% ne naredi velike razlike.....

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
A lahko navedeš kakšen primer delnice v Sloveniji,ki si jo lahko prodal za višjo ceno,po preteku prevzemne ponudbe?

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Pa še takega, da je do tega prišlo brez tožbe?

Sam imam v spominu samo enega tipa, ki se je tožaril z BTC, po kar nekaj letih so ga le izplačali, pa ne vem, če je dobil kaj več. Torej za normalne ljudi, čisto neprimeren scenarij, komu se pa da s tem ukvarjati?

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Točno to sem hotel povedati! Zato pa sem hotel odgovor,zakaj bi se nekemu malemu delničarju splačalo držati delnice in špekulirati,da bo (mogoče) čez nekaj let za njih dobil nekaj več,zato me zanima,kdaj je bil v Sloveniji primer,da je mali delničar dobil za delnico več kot v prevzemni ponudbi? Saj prevzemov ni bilo veliko,nekaj pa jih je vseeno bilo (Lek,Pivovarna Union....)

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Citat:
Citat:
Uporabnik noker pravi:
Citat:
Pod predpostavko da bo Agrokor postal lastnik več kot 90% delnic, boš delnice lahko prodal kadarkoli. Obstaja celo precej velika verjetnost, da bo njihova vrednost višja, saj naj bi podjetje poslovalo z dobičkom.

So že napisali. Če je podjetje 90 % lastnik, mu je verjetno vseeno, če imaš ti 1 / 1000000 vrednosti podjetja v delnicah. S tem nimaš pravice odločanja. Razen seveda, tudi že omenjeno, če ti nimaš vseh preostalih (torej 10 %) delnic ...

Pravica, da se iztisneš je tvoja zakonska pravica in število delnic nima niti najmanjšega vpliva na to pravico. Celo bolj verjetno je, da ti bodo izplačali višji znesek, saj se ne bodo želeli ukvarjati s teboj, ker jim to prinese nepotrebne stroške.

Ne sanjaj, poglej samo, kako je Agrokor naredil v enakih primerih na Hrvaškem, .... da skrajšam, lastniki bodo še veseli, če bodo nekdaj vsaj 50 eur za delnico dobili, če sploh ..... na hrvaškem so odkupovali za 35% prevzemne cene .........

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Se strinjam, da to lahko za seboj potegne nekaj stroškov kot tudi dela ter je zaradi tega vprašljiva ekonomičnost.

Še enkrat pa bi rad poudaril, da je bil moj zapis namenjen tistim, ki mislijo da kasneje tega ne bodo mogli več prodati. Prav tako stojim za izjavo, da je večja verjetnost da bodo uspeli dobiti več kot manj.

PS. kar nekaj primerov je (celo večina, kadar so nasprotovali ponujeni ceni iztisnitve), ko so iztisnjeni delničarji dosegli višjo ceno. Zadošča da si malo pogledate sodno prakso.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne blefiraj, pa povej raje kak konkreten primer.

Ni potrebno žaliti, če tematike ne poznaš. Lahko bi uporabil vsaj google, ne pa da tukaj nekaj nabijaš.

Primeri, ko je bila dosežena višja cena od ponujene pri iztisnitvi so npr. Terme3000, SCT, Triglav Naložbe.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Torej bi nam sedaj priporočal nakup delnice Mercatorja?

Zakaj že? Si prebral kaj sem pisal ter razumel poanto? Očitno ne.

Sam se ne ukvarjam z delnicami in podobnimi naložbami, kaj šele s svetovanjem o tem. Ves presežek investiram v kakovost svojega življenja.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Sam se ne ukvarjam z delnicami in podobnimi naložbami, kaj šele s svetovanjem o tem. Ves presežek investiram v kakovost svojega življenja.

Aha,vse jasno,še en teoretik!
aplauz.gif

Od teoretikov brez prakse pa res najraje sprejemam praktične nasvete
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
Terme 3000:
ponujena cena za iztisnitev 8,27, izplačano 0,71 EUR več. Plačilo 2010.

Citiram prospekt Save iz leta 2004:
"Ponudnik za plaËilo ene navadne imenske delnice ponuja denar. Ponudnik ponuja za plaËilo ene navadne
imenske delnice, na katere se nanaπa ponudba, ceno 2.300,00 SIT."
Se pravi 6 (šest) let prej je Sava za 1 (eno) delnico ponujala vskoraj 10 EUR.

Še enkrat razmisli, in potem odgovori.
Ali so dobili iztisnjeni delničarji res več kot tisti, ki so prevzemno ponudbo?

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:

Aha,vse jasno,še en teoretik!
aplauz.gif

Od teoretikov brez prakse pa res najraje sprejemam praktične nasvete
cheer.gif

Tvoja odločitev je ali boš moje mnenje sprejel ali ne. Še enkrat poudarjam, da jaz ne govorim o naložbah ali investiranju, kot bi ti želel prikazati, temveč predvsem o možnosti kasnejše prodaje delnic.

PS. Kot kaže je ponudbo Agrokorja sprejelo relativno majhno število delničarjev, tako da (samo)iztisnitev ne bo mogoča.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Terme 3000:
ponujena cena za iztisnitev 8,27, izplačano 0,71 EUR več. Plačilo 2010.

Citiram prospekt Save iz leta 2004:
"Ponudnik za plaËilo ene navadne imenske delnice ponuja denar. Ponudnik ponuja za plaËilo ene navadne
imenske delnice, na katere se nanaπa ponudba, ceno 2.300,00 SIT."
Se pravi 6 (šest) let prej je Sava za 1 (eno) delnico ponujala vskoraj 10 EUR.

Če sva natančna je Sava ponudila na koncu 10,55 Eur, kar je seveda več kot cena ob iztisnitvi. Se mi zdi, da je male delničarje Term 3000 presenetila gospodarska kriza 2008, kajne?

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Če boš želele kasneje prodati, na Agrokor samo nasloviš zahtevo, da se želiš iztisnite ter te morajo izplačati po pošteni vrednoti.
Še enkrat pa bi rad poudaril, da je bil moj zapis namenjen tistim, ki mislijo da kasneje tega ne bodo mogli več prodati. Prav tako stojim za izjavo, da je večja verjetnost da bodo uspeli dobiti več kot manj.

PS. kar nekaj primerov je (celo večina, kadar so nasprotovali ponujeni ceni iztisnitve), ko so iztisnjeni delničarji dosegli višjo ceno. Zadošča da si malo pogledate sodno prakso.

Primeri, ko je bila dosežena višja cena od ponujene pri iztisnitvi so npr. Terme3000,

Enostavno vprašanje, je manj kot 9 leta 2010, res več kot 10,55 EUR leta 2004?

Če upoštevaš krizo, upoštevaj tudi PV:)

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Če torej zdaj sklenemo zaključek: torej misliš,da so vsi,ki so sprejeli ponudbo za odkup po 86 eur,ravnali napačno? Bi morali delnice obdržati? Bi jih ti obdržal,če bi jih imel?

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Citat:
Če boš želele kasneje prodati, na Agrokor samo nasloviš zahtevo, da se želiš iztisnite ter te morajo izplačati po pošteni vrednoti.

Primeri, ko je bila dosežena višja cena od ponujene pri iztisnitvi so npr. Terme3000,

Enostavno vprašanje, je manj kot 9 leta 2010, res več kot 10,55 EUR leta 2004?

Če upoštevaš krizo, upoštevaj tudi PV:)

Kot kaže nisi prebral zgornjega odgovora, temveč ti je cilj napisati čimveč postov? Jasno sem napisal, da so delničarji pri iztisnitvi dobili manj kot bi ob prevzemu, so pa dobili več, kot jim je bilo ponujeno.