Davek na nepremičnine

Generik

Guru
14. maj 2011
3.899
1.275
113
Saj ne vem, ali sem spregledal ali pa dejansko še ni odprte debate glede predloga davka na nepremičnine. Kakšne imate lastniki načrte v primeru, da bo to dejansko sprejeto?
Jaz bom definitivno dvignil najemnino, vendar je ne bom mogel toliko, da bi se mi davek v celoti pokril. Opcija 2 je prodaja in investiranje v kakšen ETF.
Malo mi gre tole na organ, ker sva se z ženo kar veliko zadevam odpovedala, da sva lahko kupila stanovanje, sedaj pa je itak 20 let konkretnega kredita na hišo.

Prva nepremičnina, v kateri njen lastnik tudi dejansko živi, bi bila povsem oproščena davka, druge nepremičnine pa bi bile deležne občutne davčne ugodnosti, če jih lastniki oddajajo v najem na podlagi najemnih pogodb.
Predlagana je obdavčitev z 1,45-odstotno davčno stopnjo, pri čemer bi davčno osnovo predstavljala posplošena vrednost nepremičnine, ki jo izkazuje Geodetska uprava Republike Slovenije. Prihodki od davka bi pripadali državnemu proračunu.
Kot omenjeno, ob tem predlagamo davčno ugodnost za oddajanje v najem za fizične osebe; ta bi ugotovljeno davčno obveznost znižala za 25 odstotkov zneska napovedanih najemnin. Taka višina davčne ugodnosti za oddajanje v najem spodbuja pravilno prijavljanje in plačevanje dohodnine od oddajanja premoženja v najem, saj znesek te davčne ugodnosti celo presega znesek plačane dohodnine od oddajanja v najem.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.352
4.920
113
Saj ne vem, ali sem spregledal ali pa dejansko še ni odprte debate glede predloga davka na nepremičnine. Kakšne imate lastniki načrte v primeru, da bo to dejansko sprejeto?
Jaz bom definitivno dvignil najemnino, vendar je ne bom mogel toliko, da bi se mi davek v celoti pokril. Opcija 2 je prodaja in investiranje v kakšen ETF.
Malo mi gre tole na organ, ker sva se z ženo kar veliko zadevam odpovedala, da sva lahko kupila stanovanje, sedaj pa je itak 20 let konkretnega kredita na hišo.

Prva nepremičnina, v kateri njen lastnik tudi dejansko živi, bi bila povsem oproščena davka, druge nepremičnine pa bi bile deležne občutne davčne ugodnosti, če jih lastniki oddajajo v najem na podlagi najemnih pogodb.
Predlagana je obdavčitev z 1,45-odstotno davčno stopnjo, pri čemer bi davčno osnovo predstavljala posplošena vrednost nepremičnine, ki jo izkazuje Geodetska uprava Republike Slovenije. Prihodki od davka bi pripadali državnemu proračunu.
Kot omenjeno, ob tem predlagamo davčno ugodnost za oddajanje v najem za fizične osebe; ta bi ugotovljeno davčno obveznost znižala za 25 odstotkov zneska napovedanih najemnin. Taka višina davčne ugodnosti za oddajanje v najem spodbuja pravilno prijavljanje in plačevanje dohodnine od oddajanja premoženja v najem, saj znesek te davčne ugodnosti celo presega znesek plačane dohodnine od oddajanja v najem.

Nisem šel v podrobnosti...

imata dve nepremičnini, ali ni možnosti da vsak na eni prijavi stalno bivališče?

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.455
1.627
113
In če bodo ugotavljali dejansko prebivališče? Pa še precej stvari potegne za sabo, otroci, pošta, vrtec, šola...

Na Slo-tech je že debata (mogoče že preveč), tu je pa začuda res še ni.

Še ena v vrsti neumnosti trenutne vlade. In potem se bodo čudili zakaj bomo eni prvič v življenju volili za JJ. Za par tisoč € na leto se hitro pozabijo stari grehi in zamere.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.899
1.275
113
Nisem šel v podrobnosti...

imata dve nepremičnini, ali ni možnosti da vsak na eni prijavi stalno bivališče?
A se ne gleda lastništvo? Na obeh sva z ženo pol-pol. Aja, pa še eno stanovanje imam nase pisano... ampak tam nimam najemnine. Malo se začne komplicirati, ker je še neka zazidljiva parcela vmes itn.. Skratka.. ni nekega easy way out, tako na hitro če pogledam. So pa mnenja in predlogi dobrodošli.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.194
3.828
113
Prodaj tistemu z večjo kupno močjo, torej tujcu iz severnejših držav in na ta način omiliš stisko tistih zaradi katerih naj bi bil ta davek pogruntan.

nevednez

Pripravnik
6. avg 2009
50
27
18
... Kakšne imate lastniki načrte v primeru, da bo to dejansko sprejeto?

Jaz sem že obvestil najenmike, da v primeru da bo nepr. davek sprejet se najemnina podraža za ta znesek +22,5% kolikor efektivno vzame država zaradi davka od najema, ker bo treba dvignit znesek na najemni pogodbi.

Ker imamo pogodbo za določen čas (ker so najemniki ki npr. ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti še vedno zaščitena vrsta) ki jo podaljšujemo, kolikor sem prebral, nisem upravičen do zmanjšanja nepr. davka kljub oddajanju nepremičnin.

• Wow
  • Všeč mi je
Reactions: novaa in Holobist

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.911
6.071
113
Jaz sem erbal stanovanje in vikend, vendar ju še uporablja mati. Kaj bomo naredili ne vem. Verjetno se bomo prijavljali na druge naslove. Torej kaj so naredili s tem? Probleme in čakalne vrste na upravnih enotah. Mater jim nesposobno.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.166
681
113
Jaz sem erbal stanovanje in vikend, vendar ju še uporablja mati. Kaj bomo naredili ne vem. Verjetno se bomo prijavljali na druge naslove. Torej kaj so naredili s tem? Probleme in čakalne vrste na upravnih enotah. Mater jim nesposobno.
Pa to da tisti ki so bili do sedaj v najemu bodo od sedaj naprej plačevali višje najemnine. Po "kmečko" rečeno: "Reveži bodo še večji reveži!"

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in MrDaco

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.492
113
V bistvu je debata o tem v temi v slavo našega zaljubljenega premjeja. Tole se meni bere v stilu, Tinci je nekaj svanulo, al ji je pa kaka kolegica na pilatesu pojamrala in je zjutraj oblekla Robiju bež plašček in mu naročila, naj udari po prstih glde glde landlorde. Upam da mu svane, da je tole neumnost preden jo sprejeme, da ne bo pol ups, joj, to pa res ne gre.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.999
6.877
113
pri taščici
Robi je prakticno vse skenslal, kjer je narod glas dvignil.
Bo pa se to. Vse za drugi mandat.
Nekje pa se potiho zadolzujemo preko vseh razumnih mej.
Avtorju al nekomu z 20 letnim kreditom.
Ce imas 20 letni kredit in ce ne bo druge variante za omilitev davka, prodas eno nepremicnino in poplacas kredit.
A mogoce kdo ve, ce bo tudi velikost nepremicnine omejena?
Ima ena oseba 400m2 veliko hišo? To je vse ok..ce pa ima ena oseba dve garsonjeri, pa hop....tajkun

Generik

Guru
14. maj 2011
3.899
1.275
113
Hanzi ja, lahko poplačam kredit ali pa še bolje, da kam investiram, ker imam precej nizko fiksno OM in bodo donosi najbrž višji od tega.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.685
2.565
113
Neobdavčeno:
ena nepremičnina - izbereš(?) - v tvojem lastništvu, jo uporabljaš ali ne!
Ostale nepremičnine v lastništvu obdavčene!

Lahko pa prepišeš lastništvo na ostale družinske člane.
In podedovana nepremičnina takoj obdavčena, če je več kot prva - živiš v njej ali ne!

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Kako je pa, če je druga nepremičnina poslovni objekt in ga oddajas? Objekt je napisan na s.p.. Vsak mesec izdam račun za najemnino.
To predvidevam ne pade v ta zakon?

zoom

Majstr
14. maj 2014
696
250
63
Kr dobro so tole naštudiral... težko se bo izvlečt. So preveč denarja zavohal da ne bi speljal, predvidevam zgolj pogajanja o %.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.911
6.071
113
Tole zna bit vojna. Sploh pri vikendicah. Marsikater penzionist jo ima, ocenjene med 50 in 100k. Kar lahko prinese med 700 in 1400 davka. Pri penzijah, tole ni hec. Mislim da se igrajo z ognjem.

• Všeč mi je
Reactions: sad

zoom

Majstr
14. maj 2014
696
250
63
Ja... primer zidanic. UE zadnje leta več ne dovoli prijave prebivališča saj je to v osnovi gospodarski objekt.
Kaj sedaj.... če ni možna prijava potem to ni stanovanjski objekt

• Haha
Reactions: Hanzi

Vadim

Guru
2. jul 2020
5.327
6.868
113
Se kaj več ve o nezazidanih gradbenih parcelah? Kaj pa solastništvo praznega objekta?

sad

Guru
24. avg 2007
21.108
9.752
113
Ima ena oseba 400m2 veliko hišo? To je vse ok..ce pa ima ena oseba dve garsonjeri, pa hop....tajkun
Lool, kaj meniš?
Terenutni predlog točno to dela. Bogatim daje večji odpustek, saj je odpustek pri 2 mio vredni vili večji kot pri stanovanju za 50 jurjev.
Si pričakoval kaj drugega? Ne bodo sebi v skledo pljuvali.