Davčne blagajne so bedarija

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.696
1.059
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
bonk.gif

Glavna tržna inšpektorica ne pozna niti višine DDV-ja, njihovi zaposleni inšpektorji pa drkajo zaradi npr. 1 cm predolge vrvice na otroških športnih hlačah.
Mi je bolj pomembno, da vem kakšna je stopnja DDV kot pa X alineja v pravilniku, za katerega sploh ne veš, da obstaja...

In potem pričakujejo, da bodo spoštovani? Se sploh ne čudim, da bi slovenske inšpektorate najmanj polovica državljanov rajši popljuvala kot pa upoštevala.

Pozorno jih poslušajte.

In velikokrat boste ugotovili kake kozlarije trosijo.

Enako velja tudi za Eminentne profesorje na raznih fakultetah.

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Evo še en primer danes, kako se naj nebi delalo...

Grem v cvetličarno, vzamem vrtnico, ki ima ceno 4€. Teta mi jo aranžira in zavije. Sproti vzamem še neke dišeče sveče.
Dobim račun, plačam in grem.

No zdajle gledam na njega in je njem piše "rezano cvetje 15€". DDV je obračunan 9.5%.

Fajn, končni znesek za mene je verjetno res enak kot če bi bil račun narejen tako kot treba, ampak država bo dobila manj kot bi morala (za storitev aranžiranja nisem čisto prepričan, ampak vsaj na sveče je sigurno 22% DDV)

Eh, a naj jo grem zatožit? naj slikam račun in prijavim kot "se ne ujema"? Mah klinc... nisem tak tip, sam eni imajo še kr jajca.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Rezano cvetje 9,5% ... to je ok
aranžiranje 9,5% ... to je tudi ok
svečke 9,5% ... to ni ok
Pa tudi opis opravljenih storitev in blaga ni ok.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
svečke 9,5% ... to ni ok

Ja sej ki bi vsaj opis naredili po pameti in bi teoretično tudi sveče lahko "spakirali" v cvetje z aranžiranje... Pač so bila zraven uporabljene. Tam bi inšpektor težje kar rekel. V mojem primeru pa je zadeva popolnoma neprimerna.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Jaz bi v ponedeljek na tvojem mestu stopo na FURS
hysterical-1.gif
Nevem zakaj se toliko duvate ven, vedno se goljufalo in vedno se bo. A res mislite da ker je pa država zdaj gonla po TV-ju in plakatih 3 mesece marketinga da bo pa zdaj kaj drugače in da tukaj živijo zdaj po novem letu drugi/drugačni ljudje?

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.665
6.423
113
Počakajmo na rezultate, zaenkrat imajo korist samo proizvajalci programske in strojne opreme ter ponudniki telekomunikacij.

Nekateri lokali so sicer tudi dvignili cene.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Rezulatit bodo, predvsem prve mesece ko bodo vsi prestrašeni in na preži, potem pa se bo zadeva počasi počasi razblinila in bo počasi prišlo zopet vse na stare tire, ven bodo prišle nove pogruntavščine, ljudi pa bo počasi minila igrica z mobilnimi telefoni in skeniranjem....

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sem nekje zasledil, da so cvetličarji po novem kr najebal zaradi teh "drobnarij"-aranžiranja in različnih stopenj ddv-ja.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
svečke 9,5% ... to ni ok
Oblačila in obutev 22%.... to ni OK (osnovna življenjska potreba)
Knjige 9,5%.... to tudi ni OK (ni osnovna življ. potrebščina)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.976
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Fajn, končni znesek za mene je verjetno res enak kot če bi bil račun narejen tako kot treba, ampak država bo dobila manj kot bi morala (za storitev aranžiranja nisem čisto prepričan, ampak vsaj na sveče je sigurno 22% DDV)

narobe, ti si plačal manj toliko kot je država dobila manj. menda ja ne misliš, da bi razliko v davku ona plačala.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Nisem bral cele teme pa vseeno; Kako je pa kaj z cerkvijo? Recimo da hočeš imeti mašo za starše? Na listek ti napiše račun in je to to? Ja kaj njih pa ne bodo lovili? Kako je pa z tem?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Če nisi zavezanec za DDV to niso oproščene dobave temveč neobdavčljive dobave.

Izgleda da bo pravilno kar OPROŠČENE DOBAVE kajti danes sem klical na 2 različna urada in so mi potrdili da je treba izpolnit rubriko oproščene dobave kajti neobdavčljive dobave so po njihovih besedah dobave kjer po defaultu ni DDV-ja, omenjali so razne humanitarne dejavnosti in podobno...

Pa še odgovor iz njihovega pdf-a:
Vprašanje 247: Kako se v datoteko s podatki o računu vpišejo podatki o dobavah blaga in storitev, ki jih opravijo zavezanci, ki niso identificirani za namene DDV (mali davčni zavezanci za DDV)? (22. 12. 2015)
Zavezanci, ki niso identificirani za namene DDV, so v skladu s 94. členom Zakona o davku na dodano vrednost oproščeni obračunavanja DDV. Podatke o vrednosti dobav blaga in storitev na računu, ki so v skladu z določili 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost oproščene obračunavanja DDV, vpišejo v polje »Vrednost oproščenih dobav« (R_3.9.5). Vpiše se vrednost dobav po zmanjšanju za popuste. Če na računu ni zaračunanih drugih vrst dobav, se enaka vrednost vpiše tudi v polje »Vrednost računa« (R_3.6).
OPOZORILO: V polja, ki so predvidena za vpisovanje podatkov o DDV - osnova, stopnja, davek (R_3.9.21, R_3.9.22, R_3.9.23) se ne vpisuje ničesar! V ta polja se vpisujejo vrednosti le, če račun vsebuje znesek obračunanega DDV.

ter še zakon o DDV, 94. člen (samo del tega člena):

94. člen
(oprostitev obračunavanja DDV)tt
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Davčni zavezanec je oproščen obračunavanja DDV, če v obdobju zadnjih 12 mesecev ni presegel oziroma ni verjetno, da bo presegel znesek 50.000 eurov obdavčljivega prometa.

(2) Obračunavanja DDV je oproščena tudi dobava blaga in storitev v okviru osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, kot jo določajo predpisi o dohodnini, če se zanjo dohodek ne ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov in, če katastrski dohodek vseh članov kmečkega gospodinjstva za zadnje koledarsko leto ne presega 7.500 eurov. Za osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost se kot davčni zavezanec za namene tega zakona šteje eden od članov kmečkega gospodinjstva, zavezancev za dohodnino od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki ga člani kmečkega gospodinjstva, zavezanci za dohodnino iz te dejavnosti določijo za predstavnika.

Popravi nas če se motimo! LP Matej