Davčne blagajne so bedarija

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Zaradi navzkrižnih informacij sem za vsak slučaj poklical še na podporo za edavke in tam so mi rekli ,da v mojem primeru ni potrebno spodaj nič vnašat. Torej vnesem samo Vrednost računa in Vrednost za plačilo.
Sedaj sem poslal še po mailu vprašanje in čakam pisni odgovor, le ta pa gre potem v arhiv.

No jaz pa ti povem da brez da boš eno izmed spodnjih opcij izpolnil te miniblagajna ne bo spustila naprej
smile-1.gif
Vsaj v poskusni fazi ni spustila in tudi jaz sem klical na podporo in so rekli da je treba označit opcijo ki smo ti je povedali. Prav tako so mi povedali da imam odgovor na to vprašanje v točki ki sem jo nevedel. No poskusi poročat VKR pa javi kako je šlo. Morda pa se je v zadnjih nekaj dneh kaj spremenilo vendar dvomim.
Edini testni vpis, ki sem ga naredil konec decembra (in tudi storniral):
testno.jpg

Torej, tebi so rekli po telefonu, da je treba označit, meni, da ni treba, takrat je šlo čez brez vpisa karkoli spodaj. ''Testiral'' pa sedaj ne bom.
Zato bom pa počakal na pisni odgovor in ga lepo spravil v arhiv. Javim odgovor, ko (če) ga dobim.

Sicer ne vem kako je tebe sistem spustil skoz ampak ravnokar sem se spravil poročat te VKR račune in tako kot sem rekel in tako kot si mi rekli na FURS-u, sistem me ne spusti dalje če ne izolnim ene izmed spodnjih rubik torej v mojem primeru Vrednost neobdavčljivih dobav... Zdaj pa nevem ali imam samo jaz to težavo ali pa tebi jebe?
evil.gif
Aja pa nisem zavezanec za DDV tako da.... LP Matej

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Aja pa še eno vprašanje... ko izdam račun končnemu potrošniku pač piše gori KONČNI KUPEC in tudi ko poročam VKR tam v rubriko ko označim KONČNI POTROŠNIK ne pišem njegovih podatkov. Če pa izdam VKR firmi ki je zavezanec za DDV pa moram pri VKR poročanju točno napisat not za katero firmo gre ali je dovolj da označim ZAVEZANEC ZA DDV namreč sistem te kljub temu spusti skoz brez da pišeš tam not firmo in podatke o njej? Namreč pri ostalih rubrikah ni zvezdice...

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
seveda moraš, to izhaja iz zakona o DDV (obvezni elementi računa)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Saj na računu (na originalnem VKR) so vsi ti podatki, jaz sprašujem ali moram te podatke vnest not ko POROČAM oz. drugače rečeno ko davčno potrjujem ta račun. Namreč, če zakon obvezno določa vse te parametre, zakaj potem pri tistih poljih ni zvezdic?

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.626
722
113
zvezdice so lahko tudi napaka programerja

Citat:
o Kupec ali naročnik:
 Izberite v spustnem seznamu, ali je kupec končni potrošnik oziroma ni
identificiran za namene DDV, ali pa je kupec identificiran za namene
DDV;
 nadaljnji vnos podatkov o kupcu ni obvezen. Upoštevajte pa, da je
podatek o kupcu v skladu z DDV zakonodajo v nekaterih primerih treba
navesti (več o obveznih podatkih na računu je navedeno v
podrobnejšem opisu Računi) oziroma, če tako določa druga področna
zakonodaja (drugi »nedavčni« predpisi). Če račun izdate osebi, za
katero se ne zahteva da so na računu navedeni podatki kupca, podatkov
o kupcu ni potrebno navajati.
https://blagajne.fu.gov.si:9002/MiniBlagajna/Files/NavodilaMiniBlagajna.pdf

www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_na_dodano_vrednost/Opis/Podrobnejsi_opis_Racuni.pdf

PS: Najbolj varno: Zaenkrat vpisuj vse in pisno vprašaj na FURS.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ma saj ni problema, bom vpisoval ampak butasto se mi zdi če ni potrebno. Konec koncev ko ko/če bom imel davčno kontrolo bodo merodajni zgolj originalni VKR računi...! Skratka bom izpolnjeval da bodo zadovoljni. Sem pa pričakoval da bo zopet mutnja kot pri vseh naših predpisih v smislu, "sicer ne rabim, ampak....". Hvala!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Original stranki, drugi list ven vtrgaš ter ga imaš ti/računovodstvo, tretji pa mora ostati notri vpet...

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Kaj pa na prvi strani:
- Blok št. dam lahko 1?, leto vem, od do pa tudi ne vem

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Nevem tega jaz nimam napisanega.... če je to tvoja prva vezana knjiga računov napiši 1 ja... leto napiši 2016 (verjetno kdaj si začel uporabljat). Od do pa ne vem kaj bi radi s tem imeli.... verjetno se to nanaša na številke računov. Zdaj če boš VSE računa izdajal iz VKR potem si bodo sledili po vrstnem redu in je smiselno, pri meni ni ker sem v preteklosti številke računov kombiniral in sem npr. račun št. 1 izdal iz VKR ker je bil gotovinski, račna št.2 in št. 3 sem izdal preko Worda ker je bil na TRR, št. 4 pa je bila zopet iz VKR tako da zame to ni smiselno.... lahko pa edino jaz morda napišem številko prvega izdanega računa ter št. zadnjega iz tiste vezane knjige....

erikson

Guru
25. avg 2007
22.665
6.423
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Evo davcne blagajne: nobel burek miklosiceva, hot dog 1,60 eur - prodajalec vzame dva eur, vrne razliko, da hot dog in rece adijo.
Tudi če dobiš račun ni nujno, da je veljaven. Burek tam zraven je pred časom dajal račune z davčno številko izbrisanega podjetja.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Kako pa glede na spodnji račun zgleda davčno potrjevanje računov na UE?
2364782-tmp_27327-FB_IMG_14523605253671930805146.jpg

Priponke

• 2364782-tmp_27327-FB_IMG_14523605253671930805146.jpg
    2364782-tmp_27327-FB_IMG_14523605253671930805146.jpg
    24,7 KB · Ogledi: 310
I

Izbrisan uporabnik #488

to je vplačilo upravne takse
za to se ne izdaja račun

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
to je vplačilo upravne takse
za to se ne izdaja račun
Račun je izdan. Zakaj pa ga ni potrebno potrditi? A ne more blagajnik stornirati računa in si denar vtakniti v lastni žep?

I

Izbrisan uporabnik #488

To je v bistvu "potrdilo", da si vplačal takso.

Isto, ko če na bankomatu položiš gotovino, dobiš potrdilo, da si položil na svoj račun.

Menda ti ne bodo za to računa izstavili, razen če bi stala nekaj storitev pologa, 1,2 EUR?

Ne pa npr. 300 EUR kolko si položil

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.696
1.059
113
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Pred kako dobro uro je Andrejka Grliæ na RTV 3 veselo razlagala, kako je DDV 20 in 8 % in da je DDV za storitve nižji.
Poglejte si posnetek in se zamislite.
http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174381455

Pri enajsti minuti oddaje.

Hvala za link oz. za potrditev.

WTF Glavna tržna inšpektoruca ne pozna višine davkov in to veselo razlaga celo na TV.ju.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
bonk.gif

Glavna tržna inšpektorica ne pozna niti višine DDV-ja, njihovi zaposleni inšpektorji pa drkajo zaradi npr. 1 cm predolge vrvice na otroških športnih hlačah.
Mi je bolj pomembno, da vem kakšna je stopnja DDV kot pa X alineja v pravilniku, za katerega sploh ne veš, da obstaja...

In potem pričakujejo, da bodo spoštovani? Se sploh ne čudim, da bi slovenske inšpektorate najmanj polovica državljanov rajši popljuvala kot pa upoštevala.