d.o.o. + s.p.?

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Ok potem to ne gre.

Kaj pa še ena mejna zadeva:
Jaz recimo s.p. "trgovina" kjer so prometi višji od meja normirancev in se ddv zavezanec moram biti.
Žena svoj s.p. "Neke storitve" in v sistemu kot normiranec brez ddv.

Oba delava vsak svoje stvari in občasno tudi kaj medsebojnega, ker pač rabiš kaj takšnega in naročiš "doma".

Žena v bolniški... Njene stranke rabijo določene njene storitve. Če jih ne dobijo bodo odšle. Ona verjetno "ne sme oddelati". Kako lahko tu vskočim jaz? Ji izdam fakturo ( izgubimo vsaj ddv in bo predrago)? Lahko kot družinska pomoč?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Ok potem to ne gre.

Kaj pa še ena mejna zadeva:
Jaz recimo s.p. "trgovina" kjer so prometi višji od meja normirancev in se ddv zavezanec moram biti.
Žena svoj s.p. "Neke storitve" in v sistemu kot normiranec brez ddv.

Oba delava vsak svoje stvari in občasno tudi kaj medsebojnega, ker pač rabiš kaj takšnega in naročiš "doma".

Žena v bolniški... Njene stranke rabijo določene njene storitve. Če jih ne dobijo bodo odšle. Ona verjetno "ne sme oddelati". Kako lahko tu vskočim jaz? Ji izdam fakturo ( izgubimo vsaj ddv in bo predrago)? Lahko kot družinska pomoč?

Tu bi moral malce bolj poznati situacijo...sklepam, pa da gre za dolgotrajno bolniško, kar malce oteži situacijo.
V tem primeru bi jaz skoraj rajši opravil zadevo preko neke neutralne osebe, zgolj zato, da se obdrži stranka.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
s podjemno pogodbo kolikor vem, ona kot najame tebe za opravljanje tistih storitev, ali pa kogarkoli drugega, v glavnem ona formalno fizično ne sme delat, lahko pa najame nekoga, potem lahko izda tudi račun stranki.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Pri zgornjem je omenil, da ne bosta medsebojno poslovala.

da, ampak v enem izmed naslednjih postov je rekel tole:

Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Potem pa so še druge storitve, pri katerih je kar nekaj materialnih stroškov (recimo implantati, zdravljenje zob itd.). Tisto bi potem prek d.o.o. fakturo stranki izstavil, da bi imel v bistvu ta denar za to, da si izplačujem neko povprečno plačo, ostalo pa imam za nabavo materiala, in plačevanje faktur (najemnina, telefoni, lizing avta itd.)

on bi vedno opravljal zobozdravstvene storitve ali lahko loči tudi znotraj tega? Implantate na doo, plombe na s.p. Analogija pri tebi, če si računovodja: bilance na doo, vse ostalo na s.p.

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Promet za normiranca se v takem primeru sešteva, promet za DDV ne.

Tu je dejansko malce čudna zakonodaja - promet se sešteva le prvih 18 mesecev po odprtju podjetja.
Dejansko lahko odpreš doo, z njim ne počneš nič 18 mesecev (tj. prihodki 0), nato pa sta tako sp kot doo lahko vsak zase normiranca in se promet več ne sešteva. Imaš lahko tudi več doo, pa vsak zase normiranec do 50k ali 100k - samo ne prvih 18 mesecev.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Pri zgornjem je omenil, da ne bosta medsebojno poslovala.

da, ampak v enem izmed naslednjih postov je rekel tole:

Citat:
Potem pa so še druge storitve, pri katerih je kar nekaj materialnih stroškov (recimo implantati, zdravljenje zob itd.). Tisto bi potem prek d.o.o. fakturo stranki izstavil, da bi imel v bistvu ta denar za to, da si izplačujem neko povprečno plačo, ostalo pa imam za nabavo materiala, in plačevanje faktur (najemnina, telefoni, lizing avta itd.)

on bi vedno opravljal zobozdravstvene storitve ali lahko loči tudi znotraj tega? Implantate na doo, plombe na s.p. Analogija pri tebi, če si računovodja: bilance na doo, vse ostalo na s.p.

Če sem jaz pravilno razumel bi bilo nekako takole. Na d.o.o.-ju bi bila večina, implatanti, protetika, sodelovanje z zdravniki....
Na s.p.-ju pa npr ustna higienika, čiščenje kamna, korenin.....sodelovanje s fizicnimi osebami...za zraven
smile-1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Gre se predvsem za to, da bi na doo opravljal storitve, ki imajo kar nekaj materialnih stroškov, na s.p. pa storitve, kjer je material praktično zastonj in je cela cena praktično sestavljena iz dela. ampak to nima veze. recimo, da res pazi in dosledno izdaja kot doo račune za implantate in kot s.p. za plombe. Gre to skozi?

Se pravi v pogodbo doo, kjer bo zaposlen napiše točno določene storitve: npr implantati
Lahko potem kot s.p. opravlja plombe?

Ali je za FURS to vse ista kolobocija ker vse pade pod okrilje: zobozdravstvene storitve?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Citat:

Tole me je zmotilo. On bi si dajal plačo iz D.o.o., potem pa se plačeval račune izdanega z s.p. Obakrat opravlja z davčnega stališča enake storitve - zobozdravstvene.

narobe si razumela. D.o.o. in s.p. ne bi sodelovala nič.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Gre se predvsem za to, da bi na doo opravljal storitve, ki imajo kar nekaj materialnih stroškov, na s.p. pa storitve, kjer je material praktično zastonj in je cela cena praktično sestavljena iz dela. ampak to nima veze. recimo, da res pazi in dosledno izdaja kot doo račune za implantate in kot s.p. za plombe. Gre to skozi?

Se pravi v pogodbo doo, kjer bo zaposlen napiše točno določene storitve: npr implantati
Lahko potem kot s.p. opravlja plombe?

Ali je za FURS to vse ista kolobocija ker vse pade pod okrilje: zobozdravstvene storitve?

Jaz se načeloma kombinacije zaposlitve in dela za podjetje preko s.p.-ja kot jo omenjaš ne bi šel .
Menim, da tudi nebi šla skozi kombinacija, kot jo ti omenjaš, gre vendarle povsod za zdravstvene storitve.

Drugače pa ni zakonske podlage, ki bi prepovedovala poslovanje med s.p.-jem in d.o.o. jem. Je pa res potrebno biti pozoren na posebnosti zaradi povezanih oseb.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Glavna mahinacija s to idejo je, da bi/bo Killa opravljal storitev kot s.p. v prostorih in na opremi d.o.o.ja . In močno dvomim, da bo d.o.o. s.p.ju zaračunal kakršnokoli najemnino ali uporabnino.

Koliko to pade pod kakšno utajo davkov pa naj kaki štručko pove.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Očitno sem res narobe razumela. Tisti odstavek, ki sem ga citirala, sem razumela kot da bi killakhan tako hotel, vendar me je popravil že sam.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
S.p. in d.o.o. ne bi sodelovala, s s.p. bi izdajal račune za storitve posameznim strankam, prek d.o.o. bi šle vse storitve, pri katerih so veliki materialni stroški.

OK dejmo še to razčlenit, da bom razumela.
Ti bi bil zaposlen v doo ali ne? Ne kot zobar ampak kot direktor/manager ipd. Vodenje podjetja, nabava materialov ipd. V glavnem nobene zobozdravstvene funkcije?
Potem bi imel pa še svoj s.p.. Preko katerega v denar vlekel v svoj žep. dooju boš plačeval nekaj za najemnino, materialne stroške ipd. Se rpavi doo ti vsak mesec izstavi račun? Je tako prav?

Kaj pa v obratni smeri. da ti kot s.p. nimaš posla z vsako stranko posebej, ampak kot s.p. delaš za doo. Torej doo izstavi vse račune pacientom. Ti pa obračunaš dooju določen procent (50, 60, 70%?) in tako izstaviš samo en račun/mesec, ne rabiš davčne blagajne kot bo, imaš malo boljšo kontrolo koliko denarja bo šlo v tvoj žep kot s.p, saj če si blizu meje, lepo malo manj napišeš na doo, pa naslednje leto poračunata. Najbrž ne bi strank decembra na vratih obračal?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne smeš delat kot sp z doojem v katerem si zaposlen.

Prostori bodo najeti s strani enga ali drugega poslovnega subjekta.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Glavna mahinacija s to idejo je, da bi/bo Killa opravljal storitev kot s.p. v prostorih in na opremi d.o.o.ja . In močno dvomim, da bo d.o.o. s.p.ju zaračunal kakršnokoli najemnino ali uporabnino.

S tem se strinjam in sem hotel že v enem izmed prejšnjih postov omeniti, kako se bo delilo prostor, stol, stroje ipd....pa sem žal pozabil. Vsekakor je drugače v tem primeru......

Ali pa v primeru kjer npr. potrebuješ samo stol in mizo, ki ni v stroških ne s.p.-ja ne d.o.o.-ja ampak v privatni uporabi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Ne smeš delat kot sp z doojem v katerem si zaposlen.

.

Res ne? Zgoraj nekje piše samo da moraš biti pozoren na zakon o povezanih osebah... To pa baje ni nek bav bav.