Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.179
3.663
113
41
Lj
Danes gledal trole na bavarcu.
Že brez skeniranja QR kode traja 5-10 sekund na potnika da vstopi se pofočka na terminalu in gre naprej. Tole s QR je pa pa... se obrača okoli če ne držiš telefona naravnost... nekaj blešči od ekrana... Traja, da se poskenira 1 kodo kaj šele 100.
To je nova Slovenija za novo tisočletje. A ni fajn?

Robert

Guru
21. jul 2007
2.674
507
113
Tolmin
Ena zanimiva od danes:
17 letni fant, ki je zaradi okuženih kolegov sumil, da je tudi on okužen z Covid je šel v ZD na testiranje.
V ZD so mu najprej dali položnico in je moral plačat na Pošto (gotovina).
Z potrdilom je šel potem na testiranje :bonk:

Po novem bo za na Pošto PCT torej se ne bo mogel testirati

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.082
4.603
113
Ena zanimiva od danes:
17 letni fant, ki je zaradi okuženih kolegov sumil, da je tudi on okužen z Covid je šel v ZD na testiranje.

Pa dajte jim svetovati za vse možne kartice, da ne bodo hodili položnic plačevati.
Nismo neki majstri za curve, revolt, vivid itd

javr

Guru
6. dec 2011
1.983
1.164
113
Cepiva so varna ! Cepiva so učinkovita ! Cepimo se ! Le tako bomo preprečili epidemijo !
Ok.
Zakaj potem ne uvedejo obveznega cepljenja po zakonu ? Zakaj raje z vladnim odlokom, ki se ga ne bi sramoval noben diktator v zgodovini človeštva, onemogočajo normalno življenje ljudem (banka, pošta, avtobus, bencin,...) dokler si kao prostovoljno in po svobodni volji ne vbrizgamo v svoje telo neko XY brozgo ? Ni retorično vprašanje.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.829
395
83
Vipavska dolina
A veš, ko bo nekaj uzakonjeno potem ne bo več po svoji izbiri oz sam kriv za vse.
Kar se mene tiče, če uzakonijo potem se bom cepil ampak na odgovornost koga drugega, ne svojo. Niti za ošpice nisem bil, je doktor odsvetoval, zdaj za tole ne vem, če pride do reakcije bo nekdo odgovarjal. Pa naj tam zaradi.mene napiše JJ ali JP ali MK, mi je vseeno, sam jaz se prostovoljno ne bom. Še posebej ob takih limonadah kot jih zadnje čase izjavljajo.
No cigarete sem nabavil, za en mesec ker jim ne verjamem da bo zgolj 14 dni...
Sem pa pozabil vprašat kako bo s tankanjem :)

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.011
418
83
A veš, ko bo nekaj uzakonjeno potem ne bo več po svoji izbiri oz sam kriv za vse.
Kar se mene tiče, če uzakonijo potem se bom cepil ampak na odgovornost koga drugega, ne svojo. Niti za ošpice nisem bil, je doktor odsvetoval, zdaj za tole ne vem, če pride do reakcije bo nekdo odgovarjal. Pa naj tam zaradi.mene napiše JJ ali JP ali MK, mi je vseeno, sam jaz se prostovoljno ne bom. Še posebej ob takih limonadah kot jih zadnje čase izjavljajo.
No cigarete sem nabavil, za en mesec ker jim ne verjamem da bo zgolj 14 dni...
Sem pa pozabil vprašat kako bo s tankanjem :)
Pa za cigarete ti tud odgovarjajo proizvajlci pri morebitnih stranskih učinkih?

damirj

Guru
9. maj 2012
5.571
2.567
113
Mislim, malo pameti uporabljaj. Cepivo ni namenjeno koncnemu uporabniku da ga sam uporabi, pac pa zdravniku, ki ga na tebi uporabi in ti razlozi mozne posledice.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ena zanimiva od danes:

Bo pac mel e bancništvo in bo tam izpolnil ali poskeniral.poloznico.
Samo javnim delavcev bo super fajn sedaj. Pol manj dela za isto plačilo, kdo to ne bi hotel.
Zakaj?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.440
11.444
113
kod Džej-Zija
Ne samo da piše, tudi slike so gor kaj povzroča kajenje. Ko prižgem vem kaj me lahko doleti, kaj je pa na cepivu? Če ni nič, je varno, torej zakaj ne bi nekdo jamčil da ne bo stranskih učinkov?
:valjamse: Grafenov oksid je definitivno notri, poleg tega so še feriti.

Jamčiti odsotnosti stranskih učinkov ti ne more nihče, tudi pri običajnih zdravilih in cepivih ne. Recimo lekadol: si vedel, da pretirana uporaba močno vpliva na jetra? Poznam primer, ko je model fasal transplantacijo zaradi pretirane rabe lekadola. Se kdo zaradi tega meče ob tla? Aja, seveda ne, lekadol je preizkušeno zdravilo in točno vemo, kakšni so stranski učinki. Pri Vaxzevrii ti pa lahko po enem letu zraste tretje oko oranžne barve. Ker brihtoli tipa AndY trdijo, da je to genska terapija. Čeprav ni.

19. jul 2007
2.939
1.658
113
Ne samo da piše, tudi slike so gor kaj povzroča kajenje. Ko prižgem vem kaj me lahko doleti, kaj je pa na cepivu? Če ni nič, je varno, torej zakaj ne bi nekdo jamčil da ne bo stranskih učinkov?

Te dni so bencinske črpalke popularne.
Jaz pa ti, greva tankat eden za drugim, in se odpeljeva. Jaz se normalno vozim, tebi avto crkne po 5 km. Kje je problem, v gorivu ali v avtu?
Lahko je problem v tvojem avtu, lahko je problem v gorivu (in to kljub temu, da sem ga tudi jaz tankal in se mirno vozim naokoli).

Bili so primeri, ko je avto crknil zaradi slabega goriva (Petrol diesel - Renault). Če se neka firma hvali, da ima kvalitetna goriva, a bi moral OMV jamčiti, da avto ne bo crknil, med tem kot kuriš njihovo gorivo.

Če primerjaš avto s človeškim organizmom, je avto neskončno bolj preprosta zadeva (kljub vsem EGR, DPF, šobam, visokotlačnim vodilom, ...).

Tisoč ljudem daš cepivo, 999 nima nobenih omembe vrednih težav, pri enem se pojavijo zapleti.
Kje je sedaj problem, v cepivu ali eni osebi, ki ga ena pikica popolnoma zdela (in če bi ta isti, tisti trenutek namesto cepiva dobil eno povsem nedolžno virozo/bakterijsko okužbo/alergen, bi ga isto tako hudo zdelalo). Pri 999 ljudeh ni bilo nikakršnih problemov.

Če malo bolj poglobljeno pogledaš, je takoj jasno, da stvari niso tako enostavne (in so nekatere primerjave popolnoma neuporabne).
In ja, proizvajalec cepiv odgovarja za napake v cepivu, ni pa vsak zaplet pri cepivu problem cepiva, je lahko problem tudi na drugi strani.

Takšne dileme se pa rešujejo po načelu sorazmernosti. Vsakdo naj jamči sorazmerno.

Glavni problem so pa tisti, za katere ni nič dovolj dobro, kar se pa njih tiče, ko pa gre za druge je pa vse dobro.
Če ima nekdo res (nerealno) visoka pričakovanja, da ne želi prevzet tveganj, v redu, dokler se povsod obnaša tako.
Če nekdo meni, da so tveganja pri cepivu prevelika, v redu, samo naj se tako obnaša. Naj gre peš naokoli, kajti tudi jaz ne želim tvegat in dopustiti da me ogroža. Avto je pomemben onesnaževalec, in ne želim tvegati, da se bodo pri intezivnem zaviranju sproščali delci PM2,5 z zavornih diskov in gum, ki bodo prišli v moja pljuča, ker bom ravno bil blizu, kar bo ravno tista pika na i, kar bo povzročilo pljučnega raka in s tem mojo prezgodnjo smrt.

Seveda se lahko vozi naokoli, če jamči, da ne bom dobil pljučnega raka (in to jamstvo podkrepi s 10 mio € depozitom). Če pa ni pripravljen tega jamčiti, pa me naj ne ogroža (poznani so podatki, koliko onesnažen zrak pripomore pri smrtnosti).

Vem, rahlo bizarna primerjava, ampak te dni poslušamo same bizarnosti.
Rambo013, ne vem s čim se ukvarjaš, ampak lahko si v tvojem fohu predstavljaš, kako bi ti lahko težili: če je res tako _________, boš pa jamčil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.395
4.312
113
:valjamse: Grafenov oksid je definitivno notri, poleg tega so še feriti.

Jamčiti odsotnosti stranskih učinkov ti ne more nihče, tudi pri običajnih zdravilih in cepivih ne. Recimo lekadol: si vedel, da pretirana uporaba močno vpliva na jetra? Poznam primer, ko je model fasal transplantacijo zaradi pretirane rabe lekadola. Se kdo zaradi tega meče ob tla? Aja, seveda ne, lekadol je preizkušeno zdravilo in točno vemo, kakšni so stranski učinki. Pri Vaxzevrii ti pa lahko po enem letu zraste tretje oko oranžne barve. Ker brihtoli tipa AndY trdijo, da je to genska terapija. Čeprav ni.

Notri je zanesljivo etanol (kancerogena snov) in v vektorskih cepivih zagotovo GSO. Piše na tehničnem listu od cepiva.

Drugače če te boli glava in vzameš lekadol se ne sekiraš za jetra oz. če se, ga ne vzameš in te boli glava (odvisno koliko te boli). To da aspirin dela luknjo v želodcu in lekadol v jetrih je pa splošno znao dejstvo, celo na navodilih imaš o tem opozorila.

Če se greš cepit je pa velika verjetnost (uradno večja od 1:10) da fašeš vročino, če si v dobri kondiciji (imunski sistem) skoraj gotovo vročino nad 38C kar pomeni da te trese/mrazi in moraš vzet eno od prej omenjenih zdravil. Za skupino ljudi z dobrim imunskim sistemom je torej nekako večja možnost da dobiš vročino od cepljenja kot pa od covida, in v tej točki bi vsak malo premislil in okleval.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.651
10.041
113
EU
Pri tem pozabljate na skoraj "prisilno" cepljenje, katerega izvaja država. Cigarete ti država ne ukazuje, da moraš kaditi. Tudi Petrol ne zahteva prisilno tankanja goriva. Dokler država še ne uzakoni obveznega cepljenja, me ne brigajo stranski učinki. So moja briga takrat, če se cepim.
Ko država reče "sedaj je obvezno cepljenje" je obrnila list na drugo stran, kjer z drobnimi črkami pišejo posledice, katerih se nikakor ne morem izogniti. Takrat je odgovornost na strani "cepitelja".

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.440
11.444
113
kod Džej-Zija
Notri je zanesljivo etanol (kancerogena snov) in v vektorskih cepivih zagotovo GSO. Piše na tehničnem listu od cepiva.

Drugače če te boli glava in vzameš lekadol se ne sekiraš za jetra oz. če se, ga ne vzameš in te boli glava (odvisno koliko te boli). To da aspirin dela luknjo v želodcu in lekadol v jetrih je pa splošno znao dejstvo, celo na navodilih imaš o tem opozorila.

Če se greš cepit je pa velika verjetnost (uradno večja od 1:10) da fašeš vročino, če si v dobri kondiciji (imunski sistem) skoraj gotovo vročino nad 38C kar pomeni da te trese/mrazi in moraš vzet eno od prej omenjenih zdravil. Za skupino ljudi z dobrim imunskim sistemom je torej nekako večja možnost da dobiš vročino od cepljenja kot pa od covida, in v tej točki bi vsak malo premislil in okleval.
Spomni se na kancerogenost etanola naslednjič, ko boš preveč piva po grlu zlil. Ker ni videti, da bi se antivaxxerji izogibali popivanju. Pa so tu razlike v količini takšne, da je tvoje obešanje na etanol prav smešno.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.490
1.968
113
Pri tem pozabljate na skoraj "prisilno" cepljenje, katerega izvaja država. Cigarete ti država ne ukazuje, da moraš kaditi. Tudi Petrol ne zahteva prisilno tankanja goriva. Dokler država še ne uzakoni obveznega cepljenja, me ne brigajo stranski učinki. So moja briga takrat, če se cepim.
Ko država reče "sedaj je obvezno cepljenje" je obrnila list na drugo stran, kjer z drobnimi črkami pišejo posledice, katerih se nikakor ne morem izogniti. Takrat je odgovornost na strani "cepitelja".
A je bila taka drama tudi ko je bilo treba mladiče cepit?